Forum

LA VIE EN ROSE

To ni ravno obvestilo oz. vabilo, prej priporočilo, predvsem pa poročilo o prekrasnem prepletu glasbe in poezije.

Govorim seveda o prireditvi La Vie en Rose, posvečeni šansonu, z voditeljico in idejno vodjo ter pevko, šansonjerko in vsestransko ustvarjalko Vito Mavrič. Prvo violino ji je odlično igral duhoviti Boris Kobal, te noči je bil Boríss Kobaljé (analogija z Maurice Chevalier), nastopili pa so tudi znani pevci oz. umetniki, kot so Zoran Predin, Arsen Dedić in Oliver Dragojević.

Za vsaj malo pravega občutka, kako je bilo, je tu link:
http://www.vest.si/2008/06/11/vonj-po-sansonu/

Nadvse priporočam ogled drugega filmčka po vrsti, to je pesem Ne zapusti me slavnega Jacquesa Brela v izvedbi enkratne, nenadkriljive Vite Mavrič. Koreografija ozadja je vredna pozornosti, poglejte pa si tudi Vitin obraz - skorajda brez gestike in proksemike odigra, pove, predstavi vse z mimiko, z neverjetnim izrazom obraza.

Šanson je bil nekoč 'in', nekoč je bila to popularna glasba, sedanji svet pa ga vse bolj potiska v kulturno glasbo. Pa vendar je šanson še vedno izjemna mešanica glasbe, poezije in vsebine. Obsega vse - od elegij, kot je Ne zapusti me, do smešnic, tako rekoč karikirne ali celo 'straniščne' poezije, kakršno je na prireditvi predstavil denimo igralec Janez Škof s pesmico o človeški ribici ob spremljavi diatonične harmonike oz. frajtonarice.

Lahko si samo želim(o), da bodo nekateri naši umetniki in seveda Vita še dolgo skrbeli, da šanson v Sloveniji ne 'izumre', in k njemu spodbudili tudi mlajše in mlade rodove.

Kerstin
 

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
13. 06. 2008 ob 14:58

Hvala za tole, Kerstin.
Me je pripeljalo do tiste izvedbe Ne zapusti me, ki jo imam jaz najrajši. Preko Vite in Brella do - Stinga.

http://www.youtube.com/watch?v=DXQkplGz05c&feature=related

Lidija (Kočijaž)
:)

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
14. 06. 2008 ob 02:06

No, meni pa je od tujih interpretov najljubša Emiliana Torrini.

http://www.youtube.com/watch?v=nmZcivxVwDk

Je kdo rekel, da morajo imeti vse pevke šansona globok, raskav glas? ;) Prav zato mi je všeč, dodaja nekakšno nedolžnost, mladost v zrelost šansona.

Kerstin

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
14. 06. 2008 ob 16:47

Življenje rože ...

gs

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
14. 06. 2008 ob 18:20

Ja, življenje rože, življenje Edith Piaf, kraljice šansona. Mislim, da prav vsi poznamo - če drugega ne - njen šanson Non, je ne regrette rien.

Mimogrede in povsem MIMO mi je prišlo na misel, da je GS obrnjeno od SG, prvi dve črki mojega "alter-ega" Providence pa dasta ime mojega kraja. ;)

Pozdravček!

Kerstin

Zastavica

gabriel stormer

Poslano:
14. 06. 2008 ob 18:29

Provi, ti poznaš občutek, kako je, ko se potopiš na dih, čeprav nikoli nisi fizično bila tam ... Jaz poznam dih v globine, sem fizično že bil, učim se pa biti tam, a fizično ne biti ... Kot to poznaš Ti ...

Pozdrav, soseda :D!!!!

gs

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
18. 06. 2008 ob 02:20

Aaaaah! (zajemam sapo ;)

Lepo si napisal, Gabriel! In vedno iz srca spoštujem vsakršno pripravljenost k učenju. Le da si včasih kar ne upam pomisliti, kaj vse bi še hotela (morala?) znati ... na vseh področjih.

Pr ;)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!