Forum

Kovček na postelji - Brezinbor

Odlična pesem!

Vedno znova me navduši tvoja metaforika. Zelo učinkovito uporabljaš pravzaprav lahkotne prispodobe za realnost, ki nas obdaja. Predvsem so mi všeč tovrstne primerjave na temo pesništva in pesniškega subjekta, ki jim vsakič vdihneš svežino in novo, svojevrstno perspektivo. In prav to je eden od smislov poezije. Predstaviti navadne, splošne stvari na nenavaden način. Poezija kot oblačila v kovčku. Krasna reprezentacija. V bralcu vzbudi nazorne predstave o vseh teh pesmih, ki so lahko nove, stare, obrabljene, ponošene, razvlečene pa tudi zelo svečane...prav kakor oblačila.
Idilično stanje, v katerem velikorat lebdijo tvoje pesmi (pravzaprav kar impresionistično), zelo spretno prepletaš s kritično refleksijo, kar na nek način prebudi statiko pesmi in ji podeli bolj razgiban notranji ritem.

No, in če se ustavim še pri zunanji zgradbi... svobodni verz, največkrat dopolnjen z rimo, ki pa je prav tako ne rabiš striktno, kar ob branju spet sproži zelo zanimiv efekt. Bralca preseneti. Ko bralec pričakuje rimo, se ta v verzu ne pojavi in s tem na zelo enostaven način opozori sam nase, vzbudi pozornost. V tej pesmi je ta prvina resda rabljena samo enkrat in to že v prvi kitici, je pa zato lepše vidna v nekaterih drugih tvojih pesmih. Še ena figura, ki prav tako hitro pade v oči oz. bolje rečeno ušesa, je cezura. Poleg tega, da je frekvenca cezur v pesmih zelo velika, so tudi zelo zelo močne, kar za slovensko poezijo ni ravno v navadi, vendar pa v tvojem svobodnem verzu deluje zelo blagodejno. Prav zaradi nje imajo tvoje pesmi specifičen ritem. Kovček na postelji je res odličen primer tega.

Že kar nekaj časa sem se imel namen nekoliko razpisati o tvoji poeziji, pa mi čas v tem napetem študijskem obdobju ne dopušča. Pa vendar, zadnji dve pesmi sta me prisilili do tega :) Poezija, ki jo objavljaš tukaj, po kvaliteti nedvomno sodi v sam vrh tega portala.

Lep pozdrav

Pištin Frida

http://www.pesem.si/article.php?blog_id=5971
 

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
06. 06. 2008 ob 13:53

Brezinbor, pesem me je zelo pritegnila, ker nosi v sebi tisto "menartščino", ki me je od samega začetka tako privlačila v tvojih pesmih. Podobe si naslikal živo, da se vrstijo pred očmi kot v prisekanem filmu - vroč dan, kovček, votlost omare, šuštenje papirja, optimizem na koncu.

Zmotita me tisti dve vmesni kitici, ki govorita o portalu. Zmotita zato, ker
a) se mi zdi, da razbijata siceršnji prijeten tok pesmi, poln prispodob in neke melanholične distance do vsega;
b) celotni pesmi dasta čisto drugačen pomen - jaz ga razberem, kot da se poslavljaš od tega portala in s svojimi pesmimi rajžaš nekam drugam, v drug virtualni svet. Bolj všeč mi je sporočilo pesmi brez tega: pesmi boš odnesel v novo življenje in jim dal novo priložnost, novo obleko, nov pano, na katerem bodo razstavljene, in še kaj.

Poleg tega se v teh dveh kiticah, zlasti od verza "Sled komentarjev ..." naprej, razblini tista žlahtna metaforika, o kateri ti je pisal že Pištin. Preideš na banalnost, tudi rime zazvenijo malce trdo, plitvo.

Jaz bi tisti dve kitici izločila oz. iz njiju morda napravila novo pesem, pesem, ki bi bila že v osnovi morda rahlo ironična, trda, v kakršno bi tak način podajanja bolj sodil. In taka pesem bi bila lahko ravno tako super in oh in sploh! ;))

Dodala bi še, da me pomanjkanje rime v prvi kitici zmoti, ker je rima potem povsod drugod prisotna in deluje zato rahlo nedodelano.

In še vprašanje Pištinu: po čem sodiš, da je verz svoboden?


Zaradi prej naštetega pesmi ne bi dala najvišje ocene, je pa vsekakor precej visoko nad povprečjem.

Lep pozdrav!

Kerstin

Zastavica

Pištin Frida

Poslano:
06. 06. 2008 ob 14:34

Torej, dobra ocena tudi s tvoje strani, Kerstin. Zanimivo je videti dva nasprotujoča si pogleda, utemeljena vsak po svoje :))
No, jaz sem se nekoliko naslonil še na nekatere predhodne pesmi Brezinbora...

Verz pa: brez dvoma svoboden.
V pesmi se res pogosto pojavlja daktilska stopica, vendar dokaj nedosledno. Tudi število zlogov v verzih se poljubno menjava. Že prva kitica ima strukturo 11, 11, 9, 10.
Nikjer ne duha, ne sluha o kakšnem standardnem verzu, kot so trohejski osmerec, jambski enajsterec, alpska poskočnica, heksameter,...
Metrična shema prve kitice:
-UU -UU -UU -U
-UU -UU -UU -U
-UU --U U-U
-UU -UU -UU -

Zadnji verz te kitice bi sicer lahko vzeli kot katalektično varianto zgornjih dveh, ampak tretji verz? In zadeve se pletejo tudi v naslednjih kiticah, tako da... ne, verz je svoboden.

Pištin

Zastavica

Brezinbor

Poslano:
06. 06. 2008 ob 20:44

Pozdravljen, Pištin Frida, pozdravljena Kerstin!

Lepa hvala obema za čas, ki sta ga posvetila moji pesmi. Žal bom odgovoril bolj na kratko saj mi zmanjkuje časa, kar bi bil lahko nenazadnje slab izgovor, da ne odgovorim tako kot se spodobi. A tokrat to ne drži.
Strinjam se z obema, oziroma z vajino analizo. Pesem je "stara", nastala pa je pod vplivom določenih okoliščin, ki so me takrat ziritirale do te mere, da sem nekje v resnici "spakiral" kovčke, pometal vanje kar se mi je zdelo vredno, da vanje sodi. Vsega se ni dalo "rešiti". Zatorej je pesem v nekem smislu "prigodnica", ki bi jo moral za boljše razumevanje priložiti neke vrste Navodilo za uporabo. Strinjam se s teboj, Kerstin, da bi lahko tisti dve kitici izpustil; konec koncev bi pesem v taki obliki izzvenela približno enako dobro, oziroma slabo. Toda, ker trenutno brskam po tem mojem kovčku, pregledujem vsebino, otresam prah z listov, torej - naravnost povedano, ker nimam nobenih novih pesmi - se pač trudim iz kovčka potegniti kaj uporabnega. Preprosto povedano. Kaj bi se sprenevedal?! In s tem mojim priznanjem mi je najbrž že pol oproščeno. Za kaj že?

Pozdrav obema in vsem ...

Zastavica

Komentiranje je zaprto!