Forum

2 vodnjaka majchy

Majchy-

En nasvet! Nujno obleci, prebarvaj svojo pesem v kakšno drugo barvo, ker je ta presvetla zelenomodra premalo vidna na svetli podlagi in se pesmice ne da prebrat! Vsaj jaz je ne morem, no, zelo, zelo težko!
Pa enega škratka pobpravi - ljubem - ljuDem

LP Kočijaž
http://www.pesem.si/article.php?blog_id=5847
 

Majchy

Poslano:
31. 05. 2008 ob 12:09

Prebarvano =) hihi =) sedaj te pa lepo prosim da še enkrat prebereš in komentiraš =)

**hvala**

Zastavica

Marko Stražišar

Poslano:
31. 05. 2008 ob 12:36

Zanimiva navezava na Gradnika:

Spojila v eno sva se v bolečinah,
ki nihče jih ne vidi. Dva vodnjaka
oddaljena vrh zemlje sva. V globinah
se vendar eden v drugega pretaka.

(A. Gradnik : Pisma 5 )

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
31. 05. 2008 ob 13:56

Ja, Majchy, prebrala.
Mene tudi zanima povezava z Gradnikom. Če slučajno nisi, potem preberi Pisma boš videla, zakaj. Sicer ti je pa že Marko povedal.

LP Kočijaž

PS: pesmica je OK, spet hvalnica mladi, idealizirani ljubezni...
Ne bom se spuščala v ritem, lovljenje rim, tehniko, ker bi se preveč poglobila in zaplezala... V glavnem, lepo prikazuješ svoje "prebliske"...veliko piši, še več beri, pa bo vsaka nova pesem boljša.

LP Kočijaž

Zastavica

Majchy

Poslano:
31. 05. 2008 ob 18:58

hihi=) ja iskreno povedano je pesem nastala za šolsko glasilo ravno na temo Gradnika =)
drugače so pa vse te pesmi stare...za nove trenutno ni ne časa ne navdiha...
kar se pa tiče branja =) branje je moj drugi največji hobi=) trenutno mi družbo dela Victoria Holt =)

**Lepe pozdrave vsem**

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
31. 05. 2008 ob 19:45

Majchy, podobnost tvoje pesmi z Gradnikovo zastavlja prastaro dilemo, kje se konča podobnost in začne plagiatorstvo. Nikakor te nočem obtoževati, rada bi te le opozorila (in nasploh vse ustvarjalce), da se takim povezavam izogibaš; če pa te neko literarno delo toliko prevzame, da sproži dodaten navdih, pa ga ali pošteno premesi in preoblikuj (npr. ne ponavljaj istih besed in metafor) - ali pa določen del citiraj in seveda opremi z oznako in virom citata. Tako sem storila recimo sama pri pesmi 3,14.

Iz vsega srca pa upam, da v šoli nisi dobila 'navodil', da napišeš pesem po Gradnikovi temi. Taki pristopi v kali zatirajo navdih in izvirnost ter sprožajo omenjeno dilemo (podobno kot pobarvanke na likovnem področju).

Lep pozdrav!
Kerstin

Zastavica

Majchy

Poslano:
31. 05. 2008 ob 20:02

hihi Kerstin...pa smo v šoli dobili prav taka navodila...ubistvu je šlo za domačo nalogo..na cikel Pisma...samo da se je pri meni namesto spisa rodila pesem...
glede navdiha...se strinjam da taka navodila zatirajo izvirnost...samo če pogledaš z druge perpektive ti mogoče ravno taka navodila sprožijo nove in nove ideje in se iz njih rodijo nove stvari s čisto drugačno temo...=)

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
31. 05. 2008 ob 21:44

Glede na to, da si še osnovnošolka (je tako?), najbrž pod 'spis' ni bilo mišljeno ESEJ, ali pač? Esej je strokovna razprava, ki ne podaja obnove dela, opisa oseb ipd., kar recimo moraš poznati, če tekmuješ za bralno značko (vsaj v 'mojih' časih je bilo tako), temveč razpravlja o tematiki, temi, motivih, pesniških in jezikovnih sredstvih, primerja delo z drugimi deli oz. sodobniki itd. Esej torej ni sporen, če je to, kar esej mora biti.

Spis po neki literarni predlogi? Morda v smislu bralne značke, torej da podaš obnovo + mogoče še svoje mnenje? Dobro, to bi še tudi šlo. :)) Pesem je pa le pesem. Pesem na pesem. Pesem o pesmi. :)) Če bi npr. pod pesmijo dodala opombo (npr. navdihnila Gradnikova Pisma ali kaj podobnega), je zadeva rešena.

Če so navodila res le nek ohlapen okvir, lahko izza njih privre kakšen spontan navdih. Slednje pa ne drži za navodila v smislu "Napišite pesem s tem in tem naslovom in v tem in tem literarnem slogu". Pravo pesem moraš najprej začutiti v sebi. (Moje mnenje in dolgoletne izkušnje, marsikdaj sem tudi morala pisati po navodilih, takih in drugačnih.)

Kerstin

Zastavica

Majchy

Poslano:
31. 05. 2008 ob 22:34

hihi Kerstin :D nisem osnovnošolka...osnovnošolke klopi so že dolgo za mano..srednješolske pa tudi :D čeprav se jih rada spominjam =)ah no dost heca....kot mi pravmo :D sedaj sem vzgojiteljica =P

pod pesmijo sem napisala da me je navdihil Gradnik=) pa še veliko zahv ale gre njemu :D prav zaradi njega se je rodilo mnogo drugih pesmi =)

Glede zadnjega se pa popolnoma strinjam s tabo=) pesem ni pesem če si jo "prisiljen" napisat ..sama sem v tem primeru hotela napisat spis..no bo bolš če rečem esej...rodila se je pa pesem...=)

**lepe pozdrave =)**

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
31. 05. 2008 ob 23:44

Zdaj se moram pa še jaz zahihitati, čeprav si za moja leta skoraj osnovnošolka :)). Očitno sem te zamenjala z nekom oz. vsaj letnico - računala 1994, no, pa to so komaj 4 leta razlike, ki se morda takrat, ko si najstnik, zdijo veliko, z moje perspektive pa le drobec ;).

Upam, da so ti tudi eseji šli od rok! ;)

Pozdravček!

Kerstin

Zastavica

Komentiranje je zaprto!