Forum

NAPAKE - Marija

http://www.pesem.si/article.php?blog_id=5136

Ko že pesem ravno govori o napakah ... :)
Ne bom več igrala neumne kokoši.
Ko poved zanikamo, nastopi rodilnik (koga ali česa), ne tožilnik.
Seveda razumem, da si iskala rimo, vendar menim, da bi se dalo prepesniti tako, da "mama slovnica" ne bo zapostavljena ;).

Sicer pa je to pogosta napaka (tudi na teh straneh) nasploh, tako da me skrbi, da se bodo moji vnuki učili samo še 5 sklonov ... in razmišljam, ali naj se lotim akcije "OHRANIMO RODILNIK" ;)).
Besede, jezik, s tem pa tudi pravopisna in slovnična pravila so osnovno "orodje" literarnih ustvarjalcev, kot sem menda že enkrat zapisala ... Želim si, da ga čim vestneje uporabljamo.

Sama pesem pa mi je všeč! Marsikdaj znaš, Marija, povedati tako, da si rečem, huu, za takšno iskrenost je potrebno temeljito poznavanje samega sebe brez "olajševalnih okoliščin" ;)).

Lep pozdrav!
Kerstin
 

MARIJA

Poslano:
29. 04. 2008 ob 16:35

Hvala za opozorilo. Takoj sem se lotila dela, pa mi ne gre. Da vaši vnuki ne bodo vtrpeli prevelike, škode bom pesem odstranila. In ko bom drugič spet naredila tako v nebo vpijočo napako me mirno opozorite. Napak ne delam nalašč. Napaka to sem jaz. Žal mi je.

LP MARIJA

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
29. 04. 2008 ob 20:49

Takole iz rokava:

Vse svoje napake
bom zmetala v koš (tole je približek, tako nekako je bilo, natančno pa se ne spomnim),
da več ne izpadem
neumna kokoš.

Ali:
...,
ne bom več izpadla
neumna kokoš.

-------------------------------

Moj prispevek je bil
a) delno strokoven ("predavanje" o rodilniku),
b) delno opozarjajoč tudi ostale na to napako,
c) delno obrnjen na smešno stran (akcija "OHRANIMO RODILNIK"), da bi vse ne izpadlo preveč v smislu "soljenja pameti", kajti vsi smo zmotljivi,
d) oseben, z "jaz sporočilom" (želim si ...),
e) pohvalen, saj sem sporočilnost oz. vsebino pesmi izključno in izrecno pohvalila.

Če je karkoli od tega "nemirno", mi moraš to pokazati s prstom. Sama tega ne vidim.
Bilo je le dobronamerno sporočilo s konstruktivno kritiko, (poskusom) humorja (kar sem nakazala tudi s smeški) in pohvalo.

Nobene potrebe ni po vikanju, cinizmu, še manj pa po odstranjevanju pesmi.

Kerstin

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
29. 04. 2008 ob 22:54

Vmešavanje res ni na mestu: a vseeno: Kerstin, strinjam se s tvojo samo-analizo prispevka. Nekako se mi zdi, da tudi Marija ni mislila z vnebovpijočo napako, vnučki ... kaj ciničnega. Kot sem že večkrat opazila: pesniki smo občutljive duše.

Večkrat sem že pisala o popravljanju pesmi - lahko se spominjam nekega mladostnega obdobja, ko mi je pesem pomenila pretok neke višje energije skozi črke na papir in se mi je zdelo, da je taka kot je nastala popolna in da jo je greh spreminjati. Spominjam pa se tudi delavnic pri Lojzetu Kovačiču - bilo je čudovito, čeprav boleče, obupano, trgajoče, psiho-secirsko, ampak izjemno koristno. Ne moreš rasti v enaki številki čevljev, ne da bi te ožulili.

O tem je pisala tudi že Zalka - avtorji, še posebej tisti, ki nenehno delajo na svojem izrazu, pesmi spreminjajo, brusijo. Pesem ni kot platno, na katerem se po določenem času barve zasušijo, pesem se da neboleče klesati.

Dosti! - hotela sem reči, da je pomemben del pesnenja ravno tehtanje izrazov, besed, metafor - približevanje skoraj nevidnim odtenkom, ki pa se vendar razlikujejo - poskusite kdaj za šalo nadomestiti besedo v pesmi s sinonimom, pa bo že zvenela in dihala drugače.

Nihče ni popoln in vsi smo nekakšne napake - mešanice genov, ki se pojavljamo v novih in novih neenakih oblikah. To so naše odlike. In posledično tudi odlike naših stvaritev, na primer pesmi ;)

Sama sem absolutno na strani popravljalcev (to sem hotela povedati, pravzaprav, res ne vem, kaj sem se tako razpisala!) Odstranitev pesmi je OK, če je pesem začasno potisnjena v "tuhtalnico", kjer bo dozorela. Brisanje pa ni OK. Če samo pomislim, koliko skic naredijo slikarji za eno samo sliko!

Naj zaključim: ker si na našem portalu želimo gojiti odprt dialog, si prizadevamo za sodelovanje, tudi tako, da si upamo drug drugega prijazno pobarati za to in ono reč - sem vesela, kadar preberem kakšno konstruktivno pripombo, tudi nasvet - kot rečeno, en kamen se ne more obrusiti, šele, ko ga reka trka ob druge kamne, postane prodnik.

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
29. 04. 2008 ob 23:16

Naj pristavim še jaz svoj lonček.
Zelo sem hvaležna, če mi kdo tak, ki zares obvlada, kaj svetuje, popravi.
Če se mi ne zdi OK, se znam (konstruktivno, vsaj tako mi moja samozavest govori) braniti.
Včasi sama kaj popravim, ampak samo v nebo vpijoče stvari. No, priznam, včasih tudi nimam prav, toda to ti na portalu takoj povejo - drugi.
Več ljudi več ve, vsi pa vemo vse.
Brisati pesmi? To pa NE, Marija

Kočijaž

Zastavica

MARIJA

Poslano:
30. 04. 2008 ob 06:16

Pesem sem odstranila, ker nisem znala popraviti napake in ne zato, ker bi bila užaljena. Hvaležna sem za opozorilo.
LP Marija

Zastavica

MARIJA

Poslano:
30. 04. 2008 ob 06:34

Hvala za namig Kerstin. Všeč mi je - sama se včeraj nisem znašla. Pesem sem popravila in ponovno objavila. Tudi jaz sem bila samo šaljiva - žal mi je, da tega nihče ne opazi.
LP Marija

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
01. 05. 2008 ob 15:18

Marija, to me veseli in veseli me, da je pesem spet našla svoje mesto na portalu!

Žal mi je, da nisem opazila tvoje šaljivosti, morda tudi zato ne, ker si jo pospremila s tako invazivnim dejanjem - kar odstranila si pesem! To mi je delovalo kot amputacija. :)) Daj naslednjič kakšnega smeška zraven, pa bo vse ok. :))

Kot bi rekel svit - naj bo mir.
;)

Kerstin

Zastavica

MARIJA

Poslano:
05. 05. 2008 ob 07:57

No, pa smo se zmenili.
Še enkrat hvala Kerstin.

LP MARIJA

Zastavica

Komentiranje je zaprto!