Forum

REFRENI v pesmih Piština Fride

ali Fride Pištin ... To bo moral-a pojasniti sam-a. Sicer pa ni tako pomembno.

Berem tvoje pesmi in prevzemajo me, a vendar me ne morejo docela prevzeti, čeprav bi me kaj lahko. Moti me namreč ta refren, ki ga tako pogosto uvajaš, in to celo kar za vsako kitico. Tvoji zadnji dve objavljeni pesmi sem prebrala tudi tako, da sem si refren prebrala najprej in potem še čisto na koncu, vmes pa sem ga preskočila in lepo sledila pesmi, da me je peljala tja, kamor me je hotela in zmogla - ker je ni prekinjal refren.

Toplo ti priporočam, da te refrene opustiš. Sama imam eno tako pesem (Zibelka), in še tam sem v dilemi, da je prepogost. Refren je sicer že lahko rdeča nit pesmi, vendar hočeš nočeš razbija njeno vsebino, njeno koherenco, njen tok. Morda ga zapišeš le uvodoma in na koncu kot nekakšen prolog in epilog ... Ali pa enkrat nekje vmes, ne vem. Ampak ne pa tako pogosto.

Pri Listu poležanih besed me ni tako motil, ker je tudi nekako bolj 'sedel' v kontekst. Ne glede na to pa ostajam pri svojem mnenju. Tvoje pesmi so več kot dovolj suverene tudi brez tega 'podpornega stebra'. ;)

Lep pozdrav!
Kerstin
 

Pištin Frida

Poslano:
02. 04. 2008 ob 16:27

Spoštovana!

Vsekakor se lahko do določene mere povsem strinjam s tvojo ugotovitvijo. Cikel Pesmi izpod vzglavja je nastal z idejo povečevanja števila verzov refrena iz pesmi v pesem in obratno. Refreni lahko zato ob strnjenem branju začnejo delovati agresivno, lahko dajo občutek, da so prav verzi refrena tista prava rdeča nit pesmi. Pa ni tako. Refren je pesniški postopek, ki nekoliko bolj izrazito povdarja naravo ponavljanja v poeziji. Podobno kot rima, asonanca, aliteracija,... Le da je pri refrenu to veliko bolj opazno. In če dobi bralec občutek večje pomembnosti refrena v razmerju s celotno pesmijo, to vsekakor ni dobro.
Dobro zvenijo le tisti refreni, ki od kitice do kitice (kljub dobesednemu ponavljanju besed) izžarevajo drugačen, nov, bogatejši pomen. Zato je pomen refrena odvisen tudi od razvoja pesmi (kitic in verzov, ki se ne ponavljajo), saj mu tako podeljuje zmeraj nov pomen. Tega sem se v pesmih poskušal primerno držati. V nekaterih primerih mi je uspelo bolje, v drugih spet slabše.

Vsekakor pa se tudi bralec mora lotiti branja pesmi z refrenom na tak način in iskati v njem različne pomene. Če pa refren gledamo zmeraj iz istega zornega kota, začne slej ko prej učinkovati agresivno, zlajnano in odveč.

Tudi sam pa se strinjam, da mi te teorije pri tem ciklu ni uspelo brezhibno preliti v prakso in lahko bralec, še posebej v jedru cikla, hitro zapade v monotonijo. Temu ciklu sledi še eden. Verzni sinus. Prav tako z refrenom. Ta cikel je nastal pozneje kot Pesmi izpod vzglavja in je v njem refren po mojem mnenju rabljen mnogo boljše kot v tukaj.

Tako. Zares vesel sem tvoje opazke in kritike, ki jo globoko spoštujem. Rad imam takšne ocene, ker nas vse skupaj česa naučijo in silijo v izboljšanje.

Lep pozdrav!

Pištin

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
02. 04. 2008 ob 17:31

hmm...
Meni se pa zdijo ti refreni kul.
Ker sem čisto nova na portalu, se mi zdi, da ti refreni okarakrerizirajo, nekako postanejo zaščitni znak podpisanega pod pesmi... Ostalih pač še nisem brala (tvojih, Pištin...)
Rada imam rime, ki tečejo. Tebi lepo uspeva, skoraj nikoli niso prisljene, take "iz zraka". Mogoče kdaj pa kdaj pri tebi podre ritem kakšen odvečen zlog, nikoli pa ne deluješ zlajnano oziroma prisiljeno. Lepo.
Tudi sama se trudim z rimami, rada imam tudi obliko soneta in rubaiyata, vendar se še učim. Moja pesmica Vprašanje za pesnike je bila postavljena na portal z željo, da bi mi čimveč pesnikov odgovorilo nanj :))))
Do sedaj mi je odgovoril samo Svit.
Fino bi bilo dobiti odgovor v rimah. Tudi kakšen refren bi prav prišel. Kaj meniš?

LP Kočijaž

Zastavica

Aleksandra Kocmut - Kerstin

Poslano:
03. 04. 2008 ob 02:12

Tako je, Pištin. In pri Listu je refren, kot sem rekla, 'sedel' v pesem. Jo krasno stopnjeval. Mogoče tudi zato, ker je dovolj kratek in dovolj jedrnat.

Me veseli, da sprejemaš kritiko, tudi sama jo, saj smo do lastnih pesmi dostikrat preveč subjektivni, kar je po eni strani čisto prav, po drugi pa nas lahko malce ovira. Tudi jaz nisem nobena izjema pri tem. Dajanje nasvetov je sicer lahko dvorezen meč :) in sama se ponavadi držim tega pri nedvoumnih zadevah (npr. pravopis), v zvezi s tvojimi pesmimi sem se oglasila predvsem zato, ker so mi resnično všeč, so čisto po mojem okusu in se mi je zdelo škoda, da jih 'umetno' širiš oz. daljšaš z refreni, ki kot da hočejo 'pojesti' tisto sladko jedro pesmi. Kakorkoli že, nekoga to moti, drugemu je všeč, kot je pač s temi rečmi povsod.

Lep pozdrav in veliko navdiha!
Kerstin

Zastavica

Komentiranje je zaprto!