Forum

Kantonska pesem- pomoč

Pozdravljeni! Sem nov na forumu in ga se ne poznam prevec zato upam, da sem temo prav uvrstil. Pri slovenscini imam govorni nastop- predstavitev pesmi. Vecino stvari sem nasel sam, vendar nekatere mogoce nisem in niti ne vem, da jih nisem, nekater pa sem morda naredil narobe. Zato prosim ce se vi pregledate pesem in mi pomagate najti vsa potrebna pesniska sredstva. Potreboval bi pa cim prej, vsaj do konca vikenda. Hvala ze v naprej!!

In.... Potrebujem: okrasne pridevke;poosebitve;primere;metafore in obliko pesmi (kitice, vrstice, rime, ce je tudi asonanco in aliteracijo);
merticno shemo

Okrasni pridevki: truden; cesarski; postarana; sivi; življenski

Poosebitve: palec para mrak; spomin šteje; se vozili psi?

Metafore: Jaz menim, da je v bistvu cela pesem metaforična in da sporoča, da se je pesnik želel vključiti v življenje nekoga drugega (druge osebe ali družbe...) vendar je bil povsod zavrnjen. Na koncu pa se sprasuje ali se bodo namesto njega vedno vkljucevali manj vredni ljudje.--> Pomoje je to tudi sporocilo pesmi.

Oblika pesmi: - kitice: 6 ali 7 ??; - vrstice: 19--> po tri na kitico razen zadnja vrstica; - rima:

cesti a
mrak b
prisesti a
povsdo je oklepajoča- a-b-a, razen v peti kitici;

- asonanca: tole mi ni prevec logicno, ce prav razumem pa bi lahko bilo:

cesti
prisesti
gospa
psa
konkvistadori
avtostradi
cesti
dni
prisesti
psi

- aliteracija: tole mi tudi ni najbol jasno, vendar mislim da aliteracije v tej pesmi ni

Metricna shema: No tole je pa najbolj zapleteno... jaz sem pregledal pesem in mislim, da urejene metricne sheme ni, ce pa jo najdete vi pa super! :D

tako to bo vse...aja edino se ritem..kaksen je? jaz menim da umirjen, besedilu primeren, vi pa povejte svoje mnenje.

In se pesem:

KANTONSKA PESEM


Kot truden Kurent ob cesarski cesti
ustavljam s palcem, ki že para mrak,
avtomobile, da bi smel prisesti;

in v podzavesti šteje mi spomin
kot stroj: sto osemnajst tovornih
in dvesto triindvajset limuzin.

Morda bo ta… Postarana gospa.
(Najlepše na obrazu - so očala ).
Na zadnjem sedežu dva obrita psa

v to stran strmeča kot konkvistadóri
iz svojih belih čipk na Indijanca;
in ona (s kretnjo): »No place, sorry!«

In spet stojim na sivi avtostradi
in s palcem vniz (kot Neron v Koloseju)
naprej pred avti vneto telovadim;

in mislim: bom na tej življenski cesti,
ki vodi iz nelepih (v kakšne?) dni,
sploh smel in mogel kdaj h komu prisesti

mar bodo se vozili zmerom psi?

Pe nekaj se me zanima, vprasanje za tiste ki ste prebrali pesemsko zbirko- Pesnik se predstavi. Kaksna je tematika teh pesmi? Temo znam razlozit, da v vecini vse govorijo o vsakdanjiku avtorja, in o njegovih problemih. Ampak tematike pa ne znam ravno poimenovat :/
 

Zalka Grabnar

Poslano:
23. 03. 2008 ob 11:45

Živjo,
na žalost nimam zbirke doma, da bi pogledala, kaj je tematika.

Kar se tiče metafor, ja, po moje imaš prav, ampak to ni kaj posebnega. To je velikokrat. Menim, da so metafore tudi vmes.

Po moje se pesem dogaja v tujini (cesarska cesta), Kurent ( a ni to samo slovenska značilnost? Po moje je ime metafora za Slovenca.)
Tale postarana gospa je zagotovo metafora za visoko družbo. Njen status izražata dva obrita psa (verjetno gre za sfrizirana pudlja (čipke na indijanca). Pudlji so bili pred rec. 20- 40 leti statusni simbol, predvsem dam iz visoke družbe).

In seveda še zadnji stih, kjer se sprašuje ali se bodo vozili samo ludje brez milosti (pes je lahko tudi zmerljivka, SSKJ pravi: 2. nizko, navadno s prilastkom hudoben, nasilen človek: pazi se tega psa, ker te bo ogoljufal; s tem psom se že eno leto ne menim)

Cela pesem je napisana v ironičnem jeziku.

Pomensko alternacijo imaš v psih. (Najprej dejanska psa, ki označujeta družbeni sloj in potem metaforično značaj ljudi).

Metafore bi iskala tudi v ilmuzinah in tovornjakih. Se mi zdi, da izražajo blagostanje, ki pa njemu kot tujcu ni dostopno.

Aliteracije ne najdem.

Asonanca : truden kurent

Rimo si pa po moje malo zgrešil, ne izključujem pa, da se motim.
Konkvistadori
sorry
se rima, če bereš na glas in ujameš ritem jo boš slišal, čeprav je Y, a ga izgovarjamo kot i.

Metrično shemo si naredi sam. Po moje je enotna. Ampak res se mi ne da zdele kucat znakov in podpisovat. Beri pesem na glas, tolci si s prsti. Menda jo boš znal sam določiti? Imaš še en dan in pol, da dokončaš nalogo. :-)

Lp,
Zalka

P.s.
Naj me kdo dopolne ali popravi, da ne bom kriva za kakšen cvek :-)

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
23. 03. 2008 ob 12:58

Zalka, super si to naredila, pa še spodbudila ZanLuca, naj tudi sam malo migne z možgančki za svojo seminarsko. Takihle napotkov na forumu sicer še nismo "vzeli" - pa tudi naše interpretacije poezije morda ne bodo dovolj shematične za šolsko analizo ... Pa vendar, poskusimo.

ZanLuca, moti me, da ne navajaš avtorja pesmi (in obdobja nastanka), ki jo kaniš interpretirati. Prav tako ti priporočam, da ob naslovih pesniških zbirk navedeš avtorja, založbo in leto izdaje. Knjig je res ogromno, tako da bi nam s tem olajšal delo (in samemu sebi tudi).

Kot pišeš, pesem je bogata z metaforiko, rahločutno družbeno kritična, domiselna in ironična, kot piše Zalka. Ker je o zgradbi veliko povedanega, se bom malo lotila vsebine.

Zanimivo je, da se "obstali" popotnik, ki živi ob poteh, kjer čaka na usmiljenje, da se premakne s točke, kjer je, premika v času: njegove misli so posute s prebliski iz zgodovine: zdaj se primerja s trudnim Kurentom ob cesarski poti, z Neronom, ki v Koloseju s palcem odloča o življenju in smrti, vanj bolščijo konkvistadorji - vse te niti zgodovine in izumrli liki, se vrtinčijo v sodobnem popotniku, ki ohranja simbol dvignjenega palca - sprva ga zaznamo kot zabavno preigravanje motivov in željo po neznanih smereh, nato kot upanje, kasneje vse bolj klic k temu, da bi bil opažen v življenju - mu bo kdo ustavil?, odprl svoj stroj?, ga pobral? - bo smel h komu prisesti. Sčasoma se v popotniku oblikuje dvom v so-vožnjo, so-življenje - ugotavlja, da se bodo v strojih lahko vozili le urejeni, vzgojeni, dresirani (psi) - Kot tisti, ki stoji in dviga palec, jasno nakazuje, da hoče drugam, da hoče z nekom - kot tak je videti preveč samosvoj, divji, preveč vajen poti - znal bi zapeljati voznika? - (tako dejanskih kot zgodovinskih) in zato je v očeh voznikov nepredvidljiv, nezaželen, povzroča nelagodje in preveč zmoti njihov siv lagodni vsakdanjik.

Ah, malo sem se razpisala - priznam, tudi jaz dvomim, da bo dobro za šolsko smer ;)

ZanLuca, vprašaj vendar tudi sošolce - a si nič ne pomagate?

Zastavica

ZanLuca

Poslano:
23. 03. 2008 ob 18:36

Zalka
Ana Porenta

Najlepša hvala vama za pomoč. Zdaj tudi jaz razumem pesem malo drugače, malo bolje. Hvala za asonanco, kaj se tiče rime pa se tisti del sliši res rimano, vendar kaj se tiče črk pa ni ravno... To mislim zaradi y- a, ampak bom jo vseeno dodal- z opozorilm, da je rima pač samo glasovna...

Metrično shemo sem že poskušal, vendar imam problem, ko ne vem kateri zlog je naglašen in kateri nenaglašen in potem mi skoz drugače pride :/. Bom rekel, da urejene metrične sheme ni (ker či bi bla, bi našel vsaj eno izmed tistih katere smo se učili) in je to to. Mislim, da bi to v osmem razredu moralo zadostovati.

Se opravičujem, ker nisem dal podatkov zraven, saj sem mislil, vendar sem že toliko pisal, pa nisem želel še preveč komplicirati zraven. Pesnik- avtor je Janez Menart. Zbirka je izšla leta 1999 v Ljubljani, pri Mladinski knjigi. Hvala na pomoči, ko stvar dokončam pa jo bom objavil (v powrpointu)

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
23. 03. 2008 ob 20:49

Uh, a to vas zdaj že v OŠ učijo? Si ne bi mislila ...

No, že dolgo nisem delala metrične sheme. Najbolje je, da si naglas govoriš besede in poskušaš pravilno naglasit, da vidiš v katerem zlogu je poudarek.

Ne garantiram, da je prav. Najbrž veš, da je - poudrajeno,
U nepoudarjeno

U-U-UUU-U-U
U-U-U-U-U-
UUU-UU-U-U

U-U-U-UUU-
U-U-UU-U
U-U-U-UUU-

U-U-U-UUU-
U-UUU-UUU-U
U-U-UU-U-U-


Tole so prve tri kitice. Več pa res nimam časa ne volje.

Če kdo vidi, da je kaj narobe, naj prosim, pomaga, da ne bo ŽanLuka v šoli nasrkal.

To pesem ima jaz v zbirki Statve življenja, CZ 1979 v poglavju Časopisni stihi. Kolikor mi je jasen koncept knjige je notri več zbirk, zato bi si skoraj upala trditi, da je Kantonska pesem najprej izšla v zbirki Časopisni stihi, ali pa je bila najprej uvrščena v ta cikel. Malo pobrskaj po cobissu, če je izšla oz. kdaj je izšla ta zbirka. 1999 je moral biti ponatis ali pa na novo zbrane pesmi iz različnih zbirk. Zagotovo pa l. 1999 ni bila prva objava, po moje, tudi l.1979 ne.

Če imaš govorno vajo ali referat je fajn, če poveš tudi to :-)

Lp,
Zalka

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
23. 03. 2008 ob 21:36

Oj, še enkrat.

Sama sem ena od oboževalk Menartove poezije in se nisem mogla ustaviti, da ne bi pogledala, kako je bilo s to zbirko.

Pesnik se predstavi, je prvič izšla l. 1969 in 1969 še enkrat. Torej ponatis že takoj po uzdaji, potem pa 1975, 1981. 1985, vse pri MK.

V COBISSu nisem našla ali pa sem prezrla 1999.

Skratka, Menart je definitivno fenomen med slovenskimi pesniki, saj so šle njegove knjige za med. Ne vem, če je še kateri pesnik doživel toliko ponatisov kot Menart. Ok, Prešeren, ampak ne dokler je živel. Menart pa je bil vrhunski pesnik, ki so ga lahko brali vsi. Če mene vprašaš, je bil pravi pesniški veleum.

No, veliko uspeha pri izdelavi naloge.

Zastavica

ZanLuca

Poslano:
24. 03. 2008 ob 12:09

Joj super, hvala da si si tolko potrudila, saj bi sam pogledal tisto, pa si me prehitela :D. Najlepsa hvala za metricno shemo, mislim da je meni prvi verz tudi nekako tako prisel, drugih pa se vec ne spomnem, ker je mene tudi minilo tam pri tretji kitici, ker si ni bilo nic podobno in sm kr zbrisal vseskupaj :D

Zastavica

ZanLuca

Poslano:
24. 03. 2008 ob 12:16

Se opravičujem, zelo površno sem pogledal informacije! Zbirka, ki jo imam jaz je izšla leta 1969, vendar je to toliko nazaj, da si niti nisem mislil, in sem kr avtomatsko prebral 1999.

Zastavica

ZanLuca

Poslano:
27. 03. 2008 ob 18:06

Vceraj sem imel nastop in sem dobil pet. Najlepsa hvala za pomoc =D!!

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
27. 03. 2008 ob 22:20

Ja, bravo! Čestitam!

Pa še kdaj pridi na obisk :-)

Lp,
Zalka

Zastavica

Komentiranje je zaprto!