Forum

Majska II, DENIS

Prosim,če mi jih uvrstite forum,jih obravnavate,izrazite mnenje.
Hvala
 

ajda

Poslano:
15. 03. 2008 ob 16:35

http://www.pesem.si/article.php?blog_id=4018

Predragi Jože.k., ja, če ne gre gora k Mohamedu, bo pa šel Mohamed h gori. Prav je tako, da tudi svojo pesem daš na forum v želji, da bralci izrazimo svoje mnenje, ki ti bo potrditev ali pa "opomin", kaj bi veljalo izboljšati pri tvoji pesmi. Pesem maju, majska pesem. Rekla bom takole, nič ne manjka tej pesmi v smislu, da bi bila napisana okorno, sicer bi dobri poznavalci, ki jim je pomembna tudi zgradba itd. itd., o tem ne bom regljala;) našli sigurno kaj, kar bi bilo za "popraviti", vendar moje oko ne zazna. Objame celotno pesem in če mi zadiši kot se seveda izrazim, zamižim , morda s priprtimi očmi kukam na pesem in ne iščem pomanjkljivosti ampak tisto, kar je dobro. Ja, pesem že ve, katera mora zadrhteti in me posrkati vase. Da ne bom zdaj hodila kot mačka okoli vrele kaše bom rekla takole, kakor bilo bilo:). Vzemi npr. lepo dekle, dih ti zastane ko jo tvoje uko uzre, a to je le trenutek, ko se tvoje oči sprehodijo po potezah obraza ugotoviš, da njen lok obrvi ni tak, ki bi dal pridih lepote njenim očem, da njene oči niso barve sonca, da so njene ustnice premalo sočne in zamisliš si, da bi s čopičem narisal obraz in dodal te drobcene dodatke in obraz bi zasijal kot si ga želiš videti. In če nadaljujem v kuharskem stilu, jed je sicer dobra, star, preizkušen recept, a le zakaj ne dodati začimb, ki jih še ne poznamo, jih imamo v dosegu rok, a ne upamo. Seveda je pa enostavno povedano, branje poezije pisočih, novodobnim seveda, takšnim, ki svoja ustvarjanja ponudijo v branje tudi na pesem.si in z branjem njihove poezije se nehote učiš in v svojih mislih narediš premik. Ne misli, da zdaj pridigam, to velja tudi zame, ki spadam v srednjo generacijo in s prebiranjem poezije, ponujene na pesniških portalih, sem se marsikaj naučila, res pa je, da vem, da bi morala tudi pri sebi narediti korak in se ne le vrteti okoli odnosa jaz - ti, seveda s pridihom erotičnega in pokukati tudi kam drugam, ja ob plotu rastejo prelepe rože, le zakaj ne napišeš pesem o njih ajda? Le zakaj jih želiš podariti njemu in splesti venček v dihu ljubezni? Ja, muza je marsikje, dobrika se nam in nasmiha, je pa seveda na nas, da ji podamo roko. Malo sem zašla v svojem razmišljanju in upam, da nisem kaj takega zapisala, da bi te prizadela. Sem kot sem, ne preberem napisanega in bodi karsibodi ...

lep pozdrav,
ajda

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
16. 03. 2008 ob 10:02

Spoštovani Jože k.

Vesela sem, da ste se vrnili na portal pesem.si. Veseli me tudi, da zahtevate kritiko, čeprav temu, kar včasih napišem, raje rečem komentar. Vedno poskušam zaobjeti neko stališče, ki bi morda pripomoglo k širšemu pogledu na pisanje, na kritičnost samega avtorja do lastnega pisanja, na odpiranje obzorja, kaj je vse "dovoljeno" pri ustvarjanju pesmi, kaj je dobrodošlo, kaj zmoti, kaj deluje dobro, zakaj deluje dobro in zakaj deljuje ceneno, zrabljeno, kičasto, presladko itd. Menim, da je potrebno nekaj, kar je na nas naredilo dober vtis prav tako utemeljiti kot tisto, kar ni naredilo dobrega vtisa. Spoštujem odločitev avtorja, konec koncev, se vedno podpišemo pod pesem sami, sploh, če to ni psevdonim in posledična anonimnost.

Majska II.
http://www.pesem.si/article.php?blog_id=4018
Že naslov nam sporoči, da gre za pesem s pomladno tematiko, rimska dve pa, da je nekje pri pesniku tudi Majska I. Prve tri kitice so rimane in v konstantnem ritmu , zadnja pa v prostem verzu. Tematika je sicer vsakdanja, a se vendarle odmika od običajnega, saj bralec lahko zasluti, da ne gre za razigranost in ljubezen med mladimia človekoma, temveč dvema, ki sta že v zrelih letih. Brez vsiljenega poudarka je to povedano s stihom. "Pretkani so ti lasje s sivino". Zadnja nerimana kitica naredi dramatičen preskok v vseh pogledih. Ritem je prekinjen, rima je ukinjena in kar naekrat se tudi milina, ki jo prinašajo prekine in postane polna energičnosti in močnega doživljaja, ki se zaključi v miru, v nekakšnem obmirovanju.
Zadnja kitica je močna in naredi dober vtis v metaforičnem smislu, v zasuku atmosfere, v razvoju cele zgodbe pesmi. Sprašujem pa se, ali naredi dober vtis tudi to, da je več kot polovica pesmi ritmične, romantične, skoraj bi rekla, povsem običajne in kot taka, ne naredi nekega posebnega vtisa. Zdi se mi, da je prevelik kontrast, tako velik, da kar nekoliko zbega bralca in težko nadaljuje z branjem zadnje kitice. Menim, da je pesem prekratka oblika zapisa za tako drastično spremembo. Menim, da bi bilo vredno poskusiti tudi prve kitice spraviti v podobno obliko. Morada bi bil dovolj le zasuk besed, da ni več rime in ritem bi se s tem tudi spermenil, zazvenela pa bi naravna pripoved. Druga možnost je, da zadnjo kitico poskusite spraviti v rimo in ritem prvih treh kitic. Vendar pa se je bati, da bo težje doseči efekt, ki je prisoten v zadnji kitici. Skratka, pesem Majska II. se mi zdi nedokončana ali pa neizpiljena, ne do konca domišljena, kar pa ne pomeni, da mislim, da je zanič in tudi ne pomeni, da imam absoluten prav. Razmislite. Ne obremenjujte se preveč. Na vašem mestu, bi se je še enkrat lotila, jo precej razdrla in še enkrat začela sestavljati na več načinov. Na koncu boste lahko sami ugotovili, katera verzija je najbolj efektna.

Denis
http://www.pesem.si/article.php?blog_id=3975
je pesem, ki je ritmično in rimano končana in enotna od začetka do konca. Sporoča razhod med otrokom in odraslim moškim. Če ne bi bilo na koncu pojasnila, da gre za vnuka, to bralcu ne bi bilo jasno, kar pa ne gre na škodo pesmi, ji pa tudi nič ne doprinese.
Nemoč otroka in končno, tudi nemoč odraslega, da bi ostala skupaj, v pesmi odzveni tudi kot bolečina v bralcu, saj sproži identifikacjo. Možna je identifikacija v odraslega in v otroka, kar je za barlca dobro. Menim, da je pesem sicer možno še sem in tja izdelati v kakšnem detailu, jezik, ki ga uporabljate deluje nekoliko arhaično, rima bi bila lahko bolj domišljena in bolj dosledna, a, pravzaprav, je pesem kočana, efektna, dobra in tudi tematsko nekoliko nenavadna in prav v tem izstopa.

Upam, da sem vam kaj pomagala. Kot že rečeno, ne pišem literarne kritike, menim pa, da je tu vse premalo komentiranja, ki bi ponujalo izboljšavo in odpiralo poti razmišljanja.

Lepo vas pozdravljam!
Zalka

Zastavica

Komentiranje je zaprto!