Forum

Roži - Ajda

http://www.pesem.si/article.php?blog_id=3893

Rdeča je roža cvetela v nebo,
svoje je listo dajala v dolgo.

Ne vem, kaj si mislila s tem listo dajala v dolgo.
Morda jaz ne razumem ali pa se ti je prikradel škrat.

lp, ajda
 

ajda

Poslano:
08. 03. 2008 ob 17:50

Še nekaj bi prosila, da ne bo pomote katera je Ajda, bi ti bilo odveč,ali pa pretežko, če bi svoje ime zapisala z velikimi črkami ali pa spremenila. Vem, da je odločitev, kakšno ime bo kdo imel odločitev vsakega posameznika, a vendar te prosim. Če rabiš razlago, zakaj jaz težje spreminjam, ti bom rade volje napisala.

lp, ajda

Zastavica

Aiida*

Poslano:
08. 03. 2008 ob 23:03

Živjo!

Ime sem že spremenila:)..
tisto sem pa nejprej mislila

rdeča je roža cvetela v nebo
svoje (je) liste razprostirala dolgo..

sam sem potem spremenila v tisto drugo, če te lahko vprašam samo še kakšne se ti drugače zdijo moje pesmi, oz. kako bi jih lahko še izboljšala:...

Hvala in Lp

Ajda

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
09. 03. 2008 ob 12:58

Pozdravljeni, Ajdi, s prvo se strinjam in tudi mene moti, da je prva kitica pesmi Roži tako nerazumljiva: zato, druga Aiida, vsekakor popravi ta prvi del pesmi: razmisli tudi o manj klišejskih izrazih kot sta "roža cveti v nebo" in da "se razprostira dolgo" - lahko tudi zamenjaš besede na koncu vrstic, če si želiš rim, ne sili pa besed v to, da nič ne povedo, samo zato, da bi se rimale ;)

Morda ni odveč, da na tem mestu svetujem, kako lahko avtor odpravi napako: Aiida, kot članica portala www.pesem.si imaš v meniju, ko se prijaviš, možnost klikniti na MOJA STRAN, tam se prikaže tvoj profil in tvoje objave - poleg vsake objave imaš možnost Uredi in Briši - za to, da spreminjaš pesem, klikni na Uredi in odprlo se ti bo okno, v katerem boš lahko spremenila besedilo. Nato klikneš na Oddaj in pesem bo popravljena.

Glede pisanja nimam kaj dosti novih nasvetov: ponavljam se pa kar naprej ;) - pusti pesem, ko jo napišeš, da malo počiva (od nekaj dni, ur, tednov do nekaj let ;)), nato jo večkrat preberi in ugotovi, kakšen vtis je pustila na tebe kot bralko - če je zdaj po tvoje "dodelana, napisana", jo objavi, sicer pa se še malo poukvarjaj z njo, jo izboljšaj, išči zanimive besede, metafore, bodi izvirna in sveža. Dobro je tudi, da veliko bereš - predvsem dobre avtorje, z dodelano avtorsko poetiko.

Zastavica

Aiida*

Poslano:
09. 03. 2008 ob 13:11

Živjo!

No, najlepša hvala za nasvete bom upoštevala! :)



Lp

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
09. 03. 2008 ob 13:17

Res, lahko potrdim (glede na to, da sem selektorica za Roševe dneve, ki jih organizira JSKD RS in so namenjeni mladim ustvarjalcem). A, kot pravijo tudi moji učitelji: kar se Janezek nauči, to Janez zna in še nadaljujejo: drevo se v mladosti upogiba. Vse lažje ti bo, če boš delala na svojem izrazu že sedaj - ti ne veš, kakšna prednost je to! Res, o daru mislimo, da je "položen" v zibko, a moramo ga negovati, gojiti, da bo zaplaval nad povprečje. Tako kot, denimo, v športu.
Lepo bodi in nadaljuj s pisanjem!

Zastavica

Aiida*

Poslano:
09. 03. 2008 ob 13:30

Hvala za vse te besede:)
Delala bom na tem da bom svoje pisanje res čibolj izboljšala..

Lep pozdrav

Zastavica

ajda

Poslano:
10. 03. 2008 ob 11:08

Aiida*, zelo lepo ti je napisala Ana in tu ni kaj dodati:) in hvala, da si mi prisluhnila in spremenila ime.

lp, ajda

Zastavica

Komentiranje je zaprto!