Forum

Avtorske pravice

Lepo pozdravljeni!
Nagovorila bi predvsem urednika, ki bo verjetno znal kaj povedat o tem.
Zanima me, kako je z avtorskimi pravicami pesnika tukaj? Kaj se stori, in če je možno, da pride do kakšnih zlorab ali zlonamernih kopij?

Lep večer želim.
Gabi
 

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
23. 02. 2008 ob 08:22

Pozdravljena!
Kratka izjava o avtorskih pravicah na straneh pesem.si se nahaja na dnu vsake strani (pod rdečo črto z navedbo podpornikov projekta).
Najprej bi rad omenil, da je med pesniki relativno malo primerov plagiatorstva. Pa vendar je skrb povsem razumljiva, zato malo daljša obrazložitev.

Objave na spletu se štejejo kot javne objave in jih tako ščiti zakon o avtorskih pravicah.
Če bi kdo katero od pesmi avtorjev prepisal in objavil kje drugje, je s tem kršil pravice originalnega avtorja. Ponavadi se potem ugotavlja, kateri avtor je pesem napisal prvi. Na portalu pesem.si se hranijo v posebnem arhivu tudi zbrisane pesmi, tako da bi lahko ugotavljali datum objave tudi za pesem, ki je bila sprva objavljena in kasneje s strani avtorja izbrisana.
Z datumom objave pesmi na pesem.si je dokazano, da je omenjena pesem že obstajala.

Dodatno zaščito pisnih avtorskih del zagotoviti na preprost način, ki pride v upoštev takrat, kadar svoje neobjavljene pesmi pošiljate različnim uredništvom, ali preden svoje pesmi razdelite med prijatelje v obliki doma fotokopirane pesniške zbirke:
* pred objavo vse pesmi izpišete na papir, jih spravite v kuverto, ki jo s svojim podpisom "zapečatite" (večkrat se podpišete na rob, kjer se kuverta zapira)
* kuverto pošljete sami sebi s priporočeno pošto.
* ko kuverta prispe, je ne odpirajte! Takšno kakršna je varno shranite za primer, ko bi bili v avtorskem sporu.

Na kuverti je namreč žig pošte z datumom pošiljanja, ki dokazuje, da so na dan odpošiljanja te pesmi že obstajale.

Sicer pa se z avtorsko zaščito ukvarja Avtorska Agencija Slovenije, kjer se da avtorska dela deponirati. Več o tem na njihovi spletni strani.

Vsekakor pozivam vse člane portala, da vsak sum plagiatorstva bodisi med člani, s strani člana ali s strani zunanjih objav naznanite naposredno na uredništvo s pomočjo obrazca za odziv.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!