Forum

TONSKI ZAPIS

Morda se sliši precej iluzorno, venndar danšnja računalniška tehnologija to že omogoča : potrebujemo soliden mikrofonček in nekaj znanja, da sami sebe posamemo v računalnik. Sam sem že na ta način naredil prvo stlačenko, ki sem jo podložil z glasbo. zato sem prišel na idejo, da bi lahko odprli rubriko, kjer bi objavljali svoja živa branja. No, res je, da bi bile te datoteke nekoliko večje, ampak internetne hitrosti so vsebolj solidne, pa bi na ta način le imeli nekaj poslušalcev. Prebrana poezija ima nedvomno svoj poseben zven in vibracijo. Mislim, da na Slovenskem takega portala še ni, kjer bi si pesnice in pesniki izmenjali tudi tovrstne datoteke. Na ta način bi lahko tudi slabše videči in slepi hitreje konzumirali literarna snovanja. Ideja, kot ideja. Čakam na Vaša cenjena mnenja.

Bojan
 

milkivoj

Poslano:
24. 01. 2008 ob 12:35

Tudi sam sem že mislil na to možnost in sem jo hotel predlagati. Nekaj posnetkov imam prav tako tudi že pripravljenih. Potrebno pa bi bilo seveda poskrbeti tudi za dobro tehnično kvaliteto posnetkov, tako s strani pesnikov, kot urednika portala. Posnetki napravljeni s slabim mikrofonom direktno na računalnik so včasih po kvaliteti že pod mejo poslušljivosti.
Verjetno ima vsak, ki se kolikor toliko resno loti tega, možnost dobiti vsaj kak kasetofon, na katerega je možno priklopiti mikrofon in potem to spraviti na računalnik in po želji opremiti z glasbo. Solidni mikrofoni, ki zadoščajo temu namenu pa so v cenovnem rangu 50€. Taki posnetki so gotovo dosti kvalitetnejši od računalniških, v kolikor ne raspolagamo z kvalitetno opremo za digitalno snemanje zvoka.

Zastavica

MAYO

Poslano:
24. 01. 2008 ob 13:02

No, seveda, tehnika snemanja ima svoje zakonitosti, ampak obstaja tudi nekaj pripravnih programov, s katerimi se da digitalni zapis zvoka urediti v zadovljivo obliko poslušljivosti na računalniku. Gre predvsem za ilustrativnost, za zvočno ilustracijo, tako nekako, kajti pot do profesionalnega zvočnega zapisa je bržkone precej draga. Najbrž pa je individualnih pristopov pri zapisu lastnega branja kar veliko in temu primerno izkušenj tudi. Počakajmo, kaj bo navrgel čas.

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
24. 01. 2008 ob 17:54

Pozdravljena,
ideja se mi zdi dobra, v tehniko se pa ne bom spuščala, ker se na to enostavno ne spoznam. Lahko samo povem, da imam malo boljši mp3 diktafon, ki prav spodobno posname glas.
Bi pa rada pripomnila, da je ućinek poezije lahko zelo drugačen, če je zvočen. Nekatere pesmi so enostavno boljše, če jih slišimo, nekatere pa so boljše, ko jih beremo potihem. To se mi zdi še posebaj zanimivo. Zanima me, če ste tudi drugi kdaj dobili tak občutek?
Pa še nekaj je zanimivo. Tisti, ki pesni, sliši svojo pesem s svojo melodijo, misilim, da dostikrat drugače, kot tisti, ki jo potem bere. In prav ta izkušnja bi bila zelo zanimiva, da bi lahko, recimo, najprej prebrali pesem, zraven pa bi bila še možnost, da s klikom dobimo še zvočno interpretacijo avtorja. To bi bilo pa res imenitno.
Pozdrav vsem,
Zalka

Zastavica

MAYO

Poslano:
27. 01. 2008 ob 10:49

Očitno je ostalo samo pri ideji. No, vsaka ideja ima svoj začetek v sebi sami. No tisti, ki bi radi moj tonski zapis, jim ga lahko pošljem, meni pa tudi lahko pošljete svoje zvočne datoteke na naslov: [email protected]

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
27. 01. 2008 ob 20:10

Mayo, se opravičujem za malo pozen odgovor na to pobudo, ki jo podpiram.
Ideja o tonskem zapisu je zanimiva in v resnici tudi že planirana.
V bistvu sem pri snovanju sistema predvidel nalaganje mp3 datoteke, ki je bila mišljena bodisi kot bralna interpretacija, ali pa zvočna ilustracija. Vendar je trenutno ta možnost izključena.V tehničnem smislu je še največji problem prostor na strežniku. Zapisana pesem je "težka" le nekaj bajtov medtem ko ima mp3 datoteka mimogrede nekaj MB, torej skoraj miljon krat več.
V tem trenutku s takimi sredstvi ne razpolagamo ni pa rečeno, da se to v kratkem ne bo spremenilo.

Zastavica

MAYO

Poslano:
28. 01. 2008 ob 11:44

Ja, saj se zavedama tehničnih problemov, ki so dovolj realni, mnogo bolj kot potika, veseli pa me, da ste razmišljali v to smer. Morebiti bom to pobudo sprožil tudi pri društvu slepih in slabovidnih piscev, pri njih, se mi zdi, bi bila zvočnost skoraj nujna, ampak za splošno rabo je pa to nedvomno velik zalogaj, razen, če se ne bi - recimo temu - zgodil čudež, in bi od nekod pricurljala namenska sredstva (fondacije, ministrstvo za kulturo), hja, ampak s pesniki je že tako, da radi sanjamo... Lep dan

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
28. 01. 2008 ob 20:12

Glede slepih in slabovidnih: spletni brskalnik Opera že ima vgrajeno branje spletnih strani, žal sicer samo v angleščini. Sem pa pred nekaj leti že slišal bralnike, ki so brali v slovenščini. Morda že obstaja kak plug-in za Firefox ali Internet Explorer saj je to dokaj poceni varianta (v primerjavi z brailovo vrstico).
Pri snovanju pesem.si se trudim, da bi čim bolj upošteval standarde, to pa pomeni, da bi jih bralnik (če obstaja), brez težav bral.
Glede sredstev pa upamo na najboljše :)

Zastavica

MAYO

Poslano:
29. 01. 2008 ob 18:09

ja, preverjeno, standardi res ustrezajo. Poznam te programe, sam jih sicer ne koristim, le občasno program za povečevanje teksta. Vsekakor sem med vsemi, meni poznanimi soustvarjalci reklamiral Vašo, no, in zdaj tudi našo stran. Pohvalno je že to, da se jih toliko aktivno vklučuje v kreativni proces ubeseditve ponotranjenosti, časa, ki vibrira skozi nas. In slovenščina tako dobiva na vrednosti, saj jo mnogi besedoljubci bogatijo tudi s pomočjo takšnih portalov. le tako naprej, pa bo.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!