Forum

Ime pesmi

Ime pesmi je njen naslov. Seveda je pesem lahko tudi brez naslova, označena s številko, črko, znamenjem, a o tem smo že pisali.

Naslov pri pesnenju pride pogosto poslednji. Toda zadnji bodo prvi, pravi ena od temeljnih knjig civilizacije. Hočem reči, da ni vseeno, kakšen naslov bo nosila pesem, ki smo jo napisali. Lahko se navezuje na vsebino, jo napoveduje, povzema, presega, umesti ... Z naslovom nehote povzročimo predbralna pričakovanja.

Zelo redkokdaj je pametno poimenovati svojo pesem z že znanim naslovom neke druge pesmi ali z odlomki besedil iz ljudske ali zabavne glasbe – deluje le, če je izviren tudi kontekst (npr. Parodija, presežek izvirnega). Na naši strani smo tudi že imeli nekaj primerov (ponesrečenega) naslavljanja, kot npr. pesem avtorice M. K. Nekoga moraš imeti rad (ta Minattijeva pesem je izjemno znana in mnogim, tudi meni, je zares pri srcu). No, pa še sami se potrudite in najdite ostalih devet ;) primerov (zanemarljivo malo, če upoštevamo, da imamo doslej preko 900 objav)!

Predvsem pa, srečno roko pri izbiranju imen za vaše novorojene pesmi! Konec koncev, morda bomo nekoč pod tem naslovom vsi bralci vedeli, za katero čudovito pesem gre!
 

Komentiranje je zaprto!