Forum

KRATKA PROZA

kOT VIDIM, SE JE PORTAL KAR LEPO PRIJEL. MORDA BI GA KAZALO RAZŠIRTI ŠE NA KRATKO PROZ, KJER BI BILI OBJAVLENI SETAVKI DO NEKAKO PET TISOČ ZNAKOV. VERJAMEM, DA BI SE NAPLO VELIKO BERLJIVEGA IN OKUSNEGA. kAKŠNO JE VAŠE MNENJE?
 

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
16. 01. 2008 ob 16:45

Ideja je odlična in ni izražena prvič.
Kljub vsemu moramo razrešit nekaj dilem. Omejitev na 5000 znakov je dejansko zanimiva možnost.
Ena glavnih prednosti našega portala je po mojem dosledno uredniško spremljanje. Čisto vsako pesem uredniki preberejo. 20 - 50 pesmi na dan, kolikor se jih trenutno nabira, se še da (zbrano) prebrat, 20 - 50 strani proze pa je nekaj čisto drugega. Najbrž bomo potrebovali večjo ekipo ...
Imamo pa že registrirano domeno: zgodba.si ... nekje je treba začet :)

Zastavica

MAYO

Poslano:
16. 01. 2008 ob 21:58

No, morda pa bi objavljali prozo, recimo prvi teden v mesecu, oziroma nekako v tromesečju, tako, za besedno delikateso. Ampak zgodbe. si, pa še nepoznam. Bom pogledal, pa vseeno - bistvo je v upa polni kreaciji, ki bogati naš jezikovni areal. lepo pozdravljeni.

Zastavica

ajda

Poslano:
16. 01. 2008 ob 22:09

morda bi bilo smiselno določiti temo in potem napisati kratko zgodbico, ce bi objavljali tu na forumu, sicer pa vec glav vec ve in upam, da se bo se kdo opogumil in napisal kaksno zamisel v tej smeri.

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
17. 01. 2008 ob 07:47

MAYO
zgodba.si je zaenkrat le registrirana domena. Spletna stran še ne obstaja.

ajda
Ja, omejitev teme je ena od rešitev. Pa ne bi bilo treba objavljati na forumu. Lahko preprosto uporabnikom odprem še eno rubriko za objavlljanje ... ampak mislim, da si stvar zasluži, da bi bila razpoznavna sama po sebi in ne le "privesek" k pesem.si
Mimogrede: s šumniki ni nobenih težav, tako da jih brez skrbi uporabljaš tudi na forumu, razen če imaš kakšne posebne razloge zato, da jih ne :)

Zastavica

ajda

Poslano:
17. 01. 2008 ob 13:36

hehe, saj vem , da delajo, samo tako sem navajena in bi mi pisanje povzrocilo problemcke;) Aha, potem mislis, da bi bila posebna rubrika kot je za poezijo in ne v okviru foruma. OK:)

lep pozdrav,
ajda

Zastavica

Zalka Grabnar

Poslano:
18. 01. 2008 ob 08:56

Pozdravljeni!

Omejitev na 5000 znakov je kar huda omejitev. Kratka zgodba ima lahko tudi 7, 8, strani, nakateri trdijo, da celo avtorsko polo. 5000 znakov pa je cca stran in pol, razmak 1 in font 12. Ne vem. Tudi omejitev s temo se mi ne zdi smiselna. Bolje bi bilo, če bi bilo nekaj različnih map in bi avtor sam označil žanr zgodbe in jo razvrsti v, npr. ljubezenska, pustolovska, prigodna ...
Določitev teme ali pa celo naslov mi preveč diši po tečajih, tudi priročniki za kreativno pisanje ponujajo vaje z določeno temo ... To je za vajo dobro, sicer pa oklesti inspiracijo in domišljijo.
Ne vem, to so samo moji pomisleki. Verjamem, da je marskido drugačnega mnenja. Sama pa se težko odločam za pisanje z omejitvami. Tudi v primeru različnih razpisov pošiljam le zgodbe, ki so že napisane in po naključju ustrezajo razpisanim pogojem. Pisanje z namenom, da sprejmem meje, se mi zdi šolsko.

Morda bi bilo dobro, da bi bila ponujena tudi tema (naslov), ne pa zgolj to.
Prepuščam debati ...

Vse lepo pozdravljam!
Zalka

Zastavica

MAYO

Poslano:
18. 01. 2008 ob 09:35

Morda, na prvi pogled, je odrejanje količine znakov res diktatorsko in krči ustvarijalno spontanost. Lahko, da bi bile te meje znotraj določenega intervala, ampak, pomisliti je treba na tiste, ki bodo te zgodbe brali. kajpak, če je zgodba dobra, jo pač prebereš, to je nedvomno dober argument, ampak internetno objavljanje - moja osebno prepričanje - hoče neko racionalnost, ki je, priznam, česokrat na škodo prvinske ustvarijalnosti. Po drugi strani pa to lahko vzamemo zgolj kot izziv in priponudimo svoje pisanje na tak način in si tako širimo krog bralstva. No vsekakor je tu še veliko nedorečenega, saj je pisanje proze precej raznotero, tako po formi kot po fabulativnih vsebinah.Naj se dogaja kreacija, naj ljudje berejo, to je namen takjšnih portalov, se mi zdi.
Bojan

Zastavica

Gregor Grešak

skrbnik

Poslano:
18. 01. 2008 ob 11:44

Očitno bo potrebno stvar še temeljito domisliti.

S praktičnega vidika gledano (kot skrbnik sistema), je možnost, da bi objavljali kratko prozo kar na tukaj na pesem.si (pod novo rubriko) edino v primeru, da je količina znakov res omejena na 5000
Za daljša prozna dela pa bi morali obvezno dodelati nov sistem in pošteno domisliti smisel in predstavitev ... na tem pa pravzaprav že delamo :)

Zastavica

črni_tulipan

Poslano:
25. 10. 2008 ob 18:35

črtica express bi bil lahko naslov za prozne teme omejeno na pet tisoč znakov, normalna črtica naj bi imela od tri do pet strani, kratka zgodba pa ima lahko tudi stran in pol in bi postala po moje bolj razširjena hkrati pa odlična vaja za zgoščeno pisanje tudi pesmi.

sem absolutno pro proza

lp, črni_tulipan

Zastavica

Komentiranje je zaprto!