Sladoled, pol vanilije in pol čokolade

Nikoli ji nisem odpustil, da je umrla v petek, na sončen dan sredi poletja in to ob enajstih, ko so se prijatelji ravno odpravljali na bazen, sam pa sem v parku med stavbo D in C sedel na edini klopci, ki ni bila preveč posrana od golobov in se spraševal, kako fino bi bilo, če bi mi sporočili, da ji je bolje, in da grem lahko v bazen, po drugi strani pa ali se spodobi iti po sladoled ali coca colo, čeravno umira?

 

Sorodniki so hodili mimo mene, kot da me ne poznajo. 

 

Verjetno so določili primarija, da mi pove. V beli obleki in rjavih coklih mi je od daleč pomahal, potem pa se po potki iz grobega belega peska, po katerem jih je ogromno naredilo zadnje korake, počasi bližal. Prisedel je k meni, in me objel okoli ramen. Kot v filmu, mi je pogledal v oči, in z narejenim glasom dejal, odšla je. 

 

Kam? sem najprej pomislil, potem pa zajokal, predvsem, ker so me tako učili. Spodobi se, če ti umre bližnji, kar mati vsekakor je. 

 

Greva na sladoled? me je še vprašal in mi v roke potisnil njeno sliko.

 

Dal sem jo v škatlo in jo porinil globoko pod posteljo. Tako daleč, da nikoli ne bi mogel do nje. 

Ponoči me je večkrat prosila, naj jo spustim ven. Ne, prasica! sem bil odločen.

Danes, po štiridesetih letih, sem jo vzel ven. Vame je gledala s tistimi rjavimi očmi. Še vedno je imela lasuljo. In isti nasmeh. Najlepši. Še zadnjič sem jo pogledal 

                                                                in jo strgal, prasico.

Edo Krnić

miko

Poslano:
08. 04. 2024 ob 15:57

nehaj kadit

Zastavica

Majda Žvokelj

Poslano:
09. 04. 2024 ob 05:24
Spremenjeno:
09. 04. 2024 ob 05:27

Sladoled, pol vanilije in pol čokolade

     Umrla je v petek, na sončen dan sredi poletja in to ob enajstih, ko so se prijatelji ravno odpravljali na bazen, sam pa sem v parku med stavbo D in C sedel na edini klopci, ki ni bila preveč posrana od golobov. Spraševal sem se, kako fino bi bilo, če bi mi sporočili, da ji je bolje, in da grem lahko v bazen. Ali se spodobi iti po sladoled ali coca colo, čeravno umira?

      Sorodniki so hodili mimo mene, kot da me ne poznajo. 

 Verjetno so določili primarija, da mi pove. V beli obleki in rjavih coklih mi je od daleč pomahal. Po potki iz grobega belega peska, po katerem jih je ogromno naredilo zadnje korake, se mi je počasi bližal. Prisedel je in me objel okoli. Kot v filmu, mi je pogledal v oči, in z narejenim glasom dejal, odšla je. 

 Kam? sem najprej pomislil, potem pa zajokal, predvsem, ker so me tako učili. Spodobi se, še posebej, če ti umre bližnji, kar mati vsekakor je. 

 Greva na sladoled? me je še vprašal in mi v roke potisnil njeno sliko.

      Dal sem jo v škatlo in jo porinil globoko pod posteljo. 

Danes, po štiridesetih letih, sem jo vzel ven. Vame je gledala s tistimi rjavimi očmi. Kostanjevi lasje niso bili njeni. Lasuljo je imela. In isti nasmeh. Najlepši. 



Živjo! Stil pisanja mi je všeč, vsebinsko pa je na dveh delih ogaben, zato, brez zamere, ocenjujem malo skrajšano verzijo. Pod nobenim pogojem svojo mater ne moreš imenovati "prasica"!

Morda ima pa res trava kaj zraven, a Miko?

Zastavica

Edo Krnić

Poslano:
09. 04. 2024 ob 09:29

Hvala za komentarje, seveda nobene zamere.

Zastavica

Pisana_beseda

Poslano:
09. 04. 2024 ob 12:43
Spremenjeno:
09. 04. 2024 ob 13:48

Pod nobenim pogojem svoje matere ne moreš imenovati prasica?

Hm ... 

Kaj pa v primerih najhujših psihičnih, fizičnih zlorab otroka s strani lastne matere? 

Preveč je primerov, v katerih mamica nima prav nobene "pravice" biti užaljena, ako ji otrok nameni takšno poimenovanje. In v takih primerih tudi družba nima nobene pravice biti zgrožena nad otrokom. Tudi če je že dovolj odrasel, da se zaveda, da je mama pač to, kar je.

Pa ne trdim, da gre v tej pesmi za kak tak primer. Nimam pojma o ozadjih pesnikovega miselnega procesa. Le na preveliko poenostavljanje pri moralnih zaključkih se mi je zdelo vredno opozoriti.

Lp, Janja

Zastavica

Majda Žvokelj

Poslano:
09. 04. 2024 ob 14:09

Gospa Janja, verjeli ali ne, tudi jaz imam hudo grenke izkušnje glede tega. Nekje pa mora biti meja - kaj, kje, komu? Tu smo na eni urejeni, prijazni, kulturni spletni strani, kjer ne pričakuješ take neprijetne skrajnosti. Čeprav vsi vemo,, da se vse to zares dogaja, pa naj ne bi bil naslov za te vrste razglabljanja Pesem. si ampak morda psihiater oz druga spletna stran. S spoštovanjem, Majda.

Zastavica

Edo Krnić

Poslano:
09. 04. 2024 ob 14:14
Spremenjeno:
09. 04. 2024 ob 14:16

Jaz se opravičujem. Nisem nič takega mislil, lahko umaknem. Hitro pojasnilo. Moja ljubezen je bil neizmerna, nobene slabe izkušnje, bila je najboljša,  in sem hotel samo ponazoriti moj boj od otroštva dalje. Pač, hud nanjo, ker je šla (sicer egoistično z moje strani), in da jo še vedno porivam pod posteljo. Mi je žal, da ste tako razumeli. Sem jo imel najraje, 20 let je nisem niti enkrat mogel omeniti, in sem skušal pokazati, da omenim jo lahko, nisem pa še čisto pozdravljen. Res se opravičujem, to je prišlo ven. Pač, samo hud, ker je ni.

Zastavica

Majda Žvokelj

Poslano:
09. 04. 2024 ob 14:21

Saj vam vsi oprostimo. Poskusite iti skozi tekst, porihtajte, predolge stavke skrajšajte. Pa jo bomo še enkrat ocenili. Kaj pravite, poeti? Vsi se učimo. Srečno, Edo!

Zastavica

Pisana_beseda

Poslano:
09. 04. 2024 ob 14:44
Spremenjeno:
09. 04. 2024 ob 15:34

Ojej ...

Oprosti, Edo, za moj komentar. Ko ga ponovno berem, vidim, da tudi sama moraliziram.

Za pogum za izraz ti pa čestitam.

Lep pozdrav,

Janja


Zastavica

miko

Poslano:
09. 04. 2024 ob 14:57

opuščam kajenje.

ko sem študiral freuda, ojdipovski kompleks, sem mislil, da sem nor, ker imam rad svojo mamo.

zdaj opuščam kajenje. edini človek, ki bi bil srečen za to, bi bila ona. 

je pa zanimivo, da smo za kletev matere pripravljeni ubijati. prelom , v katerem smo nemočni uvideti, da je beseda, forma, pravzaprav praznina.

edo, žal mi je za tvojo mamo. 

lp, m

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Edo Krnić
Napisal/a: Edo Krnić

Pesmi

  • 07. 04. 2024 ob 13:36
  • Prebrano 251 krat

Uredniško pregledano.