Forum

Kaj je poezija?

Poezija je literarna oblika, ki se razlikuje od proze po svoji posebni uporabi jezika, ritma, zvoka in strukture. Čeprav ni enotne definicije poezije, lahko opredelimo nekaj ključnih značilnosti:

  1. Ritmična struktura: Poezija pogosto uporablja ritmično strukturo, ki je lahko dosežena s ponavljanjem zlogov, vzorcev naglasa ali drugih zvočnih elementov. Ta ritmična struktura pogosto daje poeziji glasbeni značaj.

  2. Metafora in simbolika: Pesniki pogosto uporabljajo metafore, simbole in slikovit jezik, da izrazijo svoje občutke, misli in ideje na simboličen način. Te simbolične izjave lahko bralcu pomagajo razumeti in občutiti temo pesmi.

  3. Kompaktnost in koncentracija: Poezija je pogosto zelo koncentrirana oblika pisanja, kjer pesnik poskuša izraziti čim večjo količino pomena v čim manjšem številu besed. To pogosto vodi k uporabi bogatejšega jezika in večplastnih pomenov.

  4. Emocionalna izraženost: Poezija je lahko zelo čustvena in subjektivna oblika izražanja. Pesniki pogosto uporabljajo poezijo kot način izražanja svojih občutkov, čustev in doživetij na globok in subjektiven način.

  5. Oblika in struktura: Poezija se lahko razlikuje po svoji obliki in strukturi, vključno z različnimi oblikami verzov, stihov in rim.

Poezija je zelo raznolika umetniška oblika, ki jo lahko najdemo v različnih kulturah in tradicijah po celem svetu.

-------------

Tako je ChatGPT odgovoril na vprašanje: Kako opredeliti, kaj je poezija?

Tudi na pesem.si si avtorji prizadevamo, da bi s svojimi prispevki obogatili poezijo.

Upajmo, da nismo skrenili s poti in prepustili, da bi nam le še UI opredeljevala in govorila o tem, kaj je poezija.

Zato vas vabim, da tudi sami napišete svoje misli ter razpredate o poeziji.

Še pomembnejše pa je, da še naprej s svojimi prispevki dejavno sodelujete tudi pri rojevanju poezije, na objavljene pesmi drugih pa odzivate! 

Približuje se 21. marec, svetovni dan poezije. Naj ga začutimo.

Vsak dar poezije na pesem.si pa naj dopolni in polepša naš vsakdan!  

 

Milan Ž. - Jošt Š.

 

 

 

Žiga Lev

Poslano:
14. 03. 2024 ob 15:16

"Poezija je očarana proza, glazba, iz vizualnih misli, z zvokom ideje." - Mina Loy

  Če poskušamo definirati poezijo, nobena definicija ne zajema njenega bistva, zato pesniki že stoletja poskušajo definirati poezijo z lastnimi besedami.

   Poezija je literarna oblika umetnosti, ki jo je mogoče pisati, govoriti ali glazbeno izvajati. Poezija je upodobljanje abstraktnih misli, idej in čustev z besedami in zvoki. Je slika, poslikana z besedami. Je vse in nič od tega. Je očarljivo področje izražanja, ki prodira iz globin človeških čustev in razkriva globoke misli. Poezija nima omejitvenih mej. Zajema nešteto stilov, oblik in različne tematske značilnosti. V poeziji vsaka beseda ima pomen in obliko izražanja s pridihom človeške ustvarjalnosti, ki je raznolika.

      Žiga Lev

Zastavica

miko

Poslano:
17. 04. 2024 ob 10:59

chat je odgovoril presenetljivo lepo in pametno. izginjajo pa koreni besed. če imam še prav v spominu, sem pri f. verbincu našel, da gr. glagol poein, pomeni delati, delo. 

mislim pa, da bi zares razumeli kaj pomeni beseda poezija, smo morali spoznati bolečino. nekdo je rekel, da pesniki pojejo o tem o čemer drugi kričijo. ali o čemer se molči. 

še bolj prozaično, da pesniki iz dreka delajo zlato. itn.

končno, vse kar ni proza.

lp, m

Zastavica

miko

Poslano:
17. 04. 2024 ob 11:00

aja, na to, kaj je lepota, sem pa čisto pozabil.

lp

Zastavica

Komentiranje je zaprto!