Ana Porenta (urednica)
vabi na

Miljana Cunta: NEKAJKRAT SMO ZAŠLI, ZDAJ SE VRAČAMO

ki bo 07. 03. 2024 ob 18:00
v kraju Vojašniška ulica 12, Maribor

• JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI • OBMOČNA IZPOSTAVA MARIBOR •
• ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV MARIBOR • KD MARIBORSKA LITERARNA DRUŽBA •

• SLOVENSKA MATICA •

 

Vabimo vas na predstavitev pesniške zbirke

Miljana Cunta:
NEKAJKRAT SMO ZAŠLI, ZDAJ SE VRAČAMO

v četrtek, 7. MARCA 2024, ob 18. uri v Literarni hiši Maribor, Vojašniška ulica 12 v Mariboru.

Predstavila nam jo bo urednica Ignacija Fridl in se z njo o zbirki, ki je izšla pri Slovenski matici v zbirki Mozaiki lanskega leta, tudi pogovorila. Avtorica se bo predstavila z nekaj pesmimi.

 

Pridite!

----------------------------------------
Miljana Cunta nas je začarala že s svojim prefinjenim prvencem Za pol neba, nadaljevala z bolj konceptualno zbirko pesmi v prozi Pesmi dneva in se v tretji knjigi Svetloba od zunaj vrnila k poetiki prvenca, ki se je subtilno približala duhovnemu, povzdignjenemu, skoraj eteričnemu. S svojo četrto pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo se pesnica sicer še vedno sprehaja po isti pokrajini, a njen pogled je usmerjen ne več toliko navzgor kot med prste, kjer skozi svetlobo polzi neviden zlati prah. Glavna elementa zbirke sta prostor in čas, ki se upogibata, stikata, premikata, porajata brez kraja. A četudi bi želeli v pest ujeti svoj čas, da bi lahko vstopili in se vrnili, je to nemogoča naloga, ki se udejanja le skozi poezijo samo, skozi tisto materijo, ki zna ustaviti čas na papirju, kjer se platnice odpirajo neslišno kot dobro naoljena vrata. Odsotnost strahu v mnogih pesmih zato ni nič presenetljivega – pesnica se premika po času in prostoru gibko in lahkotno, zaznava podobe in jih zapisuje v večnost, v medprostore, kjer predmeti lebdijo v breztežnosti. Ne pretiravam, če poezijo v zbirki označim za nadčasovno ali celo nečasovno – ko se predamo verzom, tudi sami obstanemo med zrcaloma, začutimo ščemenje delčkov prahu na zlati svetlobi in si pustimo vrnitev, naj je kakršnakoli že.

Spremno besedo napisala: Veronika Šoster

Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.
--------------------------------------------

Miljana Cunta (1976) je rojena v Šempetru pri Gorici, od leta 1995 živi v Ljubljani. Študirala je primerjalno književnost in angleščino na Univerzi v Ljubljani, kjer je pridobila naziv magistrica znanosti za področje angleške književnosti. Njeno področje dela obsega literarno ustvarjanje, prevajanje, uredniško delo in organizacijo v kulturi. Programsko je vodila festivala Vilenica in Fabula in kot kolumnistka gostovala pri časniku Delo. Prevedla je izbrane pesmi G. M. Hopkinsa, A. Merini, C. Rossetti, D. Levertov, P. Cavalli in L. Müller. Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo je njena četrta pesniška zbirka. Posamezne njene pesmi so vključene v nekaj antologijskih izborov in prevedene v več jezikov, v knjižni obliki pa so izšle v hrvaščini, italijanščini in nemščini. Za svojo poezijo je bila nominirana za Veronikino in Jenkovo nagrado (2010), prejela je naziv vitezinja poezije 2022 in prvo nagrado na literarnem natečaju revije Mladika za leto 2023, prejela je nagrado Prešernovega sklada za zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo (2024)..

 

Publikacije:

ZA POL NEBA, pesniška zbirka, Študentska založba, Ljubljana 2010

VODA : 10 PESMI – WATER : 10 POEMS, pesniška zbirka, slo-angl., Beletrina, Ljubljana 2015

SVETLOBA OD ZUNAJ, pesniška zbirka, Mladinska knjiga, Ljubljana 2018

POESIE DI UN GIORNO, pesniška zbirka, ital., Qudulibri, Bologna, 2018

PESMI DNEVA, pesniška zbirka, KUD Logos, Ljubljana 2021

OTIĆI ZA RIJEČIMA, pesniška zbirka, hrv., Koprinvica 2022

NEKAJKRAT SMO ZAŠLI, ZDAJ SE VRAČAMO, pesniška zbirka, Slovenska matica, Ljubljana 2023

 

Komentiranje je zaprto!