Forum

Pesniška prvenka Tine Pegan: 900 vdihov. 900 izdihov

Pesniška zbirka 900 vdihov. 900 izdihov je prva objavljena pesniška zbirka Tine Pegan in njeno drugo leposlovno delo, ki se je znašlo na policah založb in knjižnic. Opisujejo njene ljubezni in odljubljanja, radosti in razočaranja, želje in hrepenenja, predvsem pa izražajo avtoričin tihi optimizem in pokončno držo. Pesmi so tematsko večinoma ljubezenske in eksistencialne, zbirka pa je sestavljena iz dveh delov.

Skozi branje avtoričinih pesmi nas spremlja melanholična izpovedna nota, prežeta z optimizmom, ki se skozi branje stopnjuje. Pri tem dobimo vtis kopanja v avtoričino osebnost in misli, kjer je kompleksna človeška narava predstavljena bralcu na inovativen in razumljiv način. Prvi del pesniške zbirke je napisan z namenom topljenja mask, ki jih kot ljudje nosimo, da se lahko prebijemo k središču naše biti, ki z dramatičnim stopnjevanjem zaživi v drugem delu zbirke. Tu se pokažejo motivi osame, dvoma, zbeganosti, otujenosti, odrešitve, veselja, novih začetkov in optimizma.

Ob branju pesniške zbirke 900 vdihov. 900 izdihov se pred nami razgrinja paleta emocij, ki nas opominjajo, kako močni in krhki smo kot socialna bitja.

Naslov pesniške zbirke 900 vdihov. 900 izdihov razloži prva pesem prvega dela, zadnja pesem drugega dela pa zaokroži avtoričino “poglobljeno samopsihoterapijo”, kot proces pisanja poezije rada imenuje. “Ceneje je pisati pesmi, kot hoditi na psihoterapijo,” se večkrat pošali, ne da bi s tem odvzela pomen in doprinos psihoterapevtski dejavnosti.

Pesmi Tine Pegan so v večini nastale leta 2021, ko je avtorici zmanjkalo besed za novo prozno delo. Takrat je intuitivno začela pisati poezijo, ki nastaja spontano, kot spomin na dogodek, kot asociacija na doživeto in čuteno, kot odziv na ritem in melodijo ...

***
Tina Pegan (1983) je antropologinja, sodobna slovenska pisateljica in pesnica. Umetnosti, zlasti glasbi in pisanju, je predana že od otroških let. Takrat je svoje pesnitve rada recitirala sami sebi in jih nato, v želji po anonimnosti, obredno zakurila v kletni peči. Po daljšem obdobju ustvarjalnega mrka je ponovno začela pisati. Njene pesmi so dnevnik osebnih doživetij. Veliko jih lahko preberemo tudi na našem portalu. Avtorica pesniške zbirke 900 vdihov. 900 izdihov, živi, ustvarja in dela v slovenski Istri.

Tina, čestitke k pesniški prvorojenki!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tina Pegan

Poslano:
24. 12. 2023 ob 13:52

Draga Ana, najlepša hvala!


Želim ti nežen, miren in vesel bozič. :)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!