Haiku

v nevihtni noči
light show cestne svetilke -
duhec na svodu

Lea199

Lea199

Poslano:
16. 11. 2023 ob 21:47

Še eden iz leta 2015 :)

Lp, Ivanka

Zastavica

Nada

Poslano:
17. 11. 2023 ob 10:55

Kaj vse lahko vidimo, ko zvedavo gledamo v svet!!

Zastavica

Lea199

Poslano:
17. 11. 2023 ob 23:17

Hvala Nada!

V bistvu je bil potreben pogled navzgor, v nočno nebo. Šlo je za svetilko (cestno) v bližini pokopališča in droben odsev zgoraj nad njo.

Lahko noč, Ivanka

Zastavica

Maca

Poslano:
18. 11. 2023 ob 11:23

O svetilkah obstaja pesniška zbirka haikujev D. Slanovec.

LP, M.

Zastavica

Lea199

Poslano:
18. 11. 2023 ob 21:54

Z gospo Darinko se poznava in druga drugo spoštujeva, čeprav ona piše svoboden haiku, jaz pa klasičnega (bistvu jaz pišem več oblik japonske klasike). 

To pa zato, ker se rada potrudim z zlogi in verzi. Če želim zapisano poslati na natečaj svobodnega haikuja, ga ni težko za zlog skrajšati ali podaljšati, nekoliko težje se je izogniti podajanjem, ampak če poznaš pravila gre.

Me, pa zanima zakaj, ta komentar pod mojo objavo? Tudi sama imam kar nekaj haikujev na temo svetilk.

Lahko noč, Ivanka

Zastavica

Maca

Poslano:
19. 11. 2023 ob 10:55

Z nobenim posebnim razlogom nisem pisala, le dobila se preblisk in povedala. Najbrž mi mojstrica haikujev ni zamerila. ;)

V tem kratkem času, kar so me pritegnili haikuji, in se s svobodnim načinom seveda nisem nikoli spopadla, sem ob popravljanju in sugestijah s portala, dobila občutek, da je o (skoraj) vsem mogoče napisati haiku, če si daš dovolj časa. To me fascinira. Ta tradicionalna oblika mi ustreza, daje mi neko varnost in hkrati vzpodbudi, da raziskujem besede, obračam verze, da dosežem pravilo. Hkrati pa razmišljam še drugače, ne nujno prav, pa vendar. Najbrž moraš obvladati pravila, da lahko skočiš iz njih. Približno tako kot npr. pri slikarstvu - najbrž je Van Gogh znal slikati na konkreten način, da je lahko prešel na abstraktnega.?

Kot berete, sama sprejmem namige, dragoceni so mi, le ti mi omogočajo rast do tam, kjer je mogoče, do tam, kjer bom želela.

LP, Maca

Zastavica

Lea199

Poslano:
19. 11. 2023 ob 21:59

V bistvu me je presenetil komentar pod haikujem, ki nima nobene povezave z objavo. Gospa Darinka ga verjetno ni brala (ali pa). Sama sem najprej pomislila, ne bi smela pisati o svetilkah, ker o njih že obsataja ena zbirka. Ker sama te zbirke (še) nisem brala, imam eno izmed prejšnjih Ležanje v travi, sem celo pomislila, da je v tej zbirki nek haiku, ki je podoben mojemu. Toliko o tem, seveda nisem in verjamem, da tudi gospa Darinka, ni zamerila omembe svoje zbirke. 

Ne vem, verjetno se res o vsem da napisati haiku. Osebno pišem samo o tistem, kar doživim, začutim. Tako, da so vsi moji haikuji "resnični". 

Glede pravil je seveda dobro, da jih poznamo. Med drugim imamo klasični haiku 3/5/3 zlogov in tudi tanko 3/5/3/5/5 zlogov. Boljši haiku je brezglagolski, dober je z enim glagolom, dva še prenese, če so trije je že golo naštevanje.

Sama sem že pisala svobodni haiku, celo dvovrstičnega in enovrstičnega (po Santoki). Seveda takih haikujev nisem objavila na tem forumu. Se je pa zanimivo lotiti tudi česa novega. 

Zelo redko komu poskušam svetovati, običajno tistemu, za katerega čutim, da je dober haikuist. Seveda lahko nekdo sprejme popravke ali tudi ne. Že to, da mu dobronamerni nasvet pomaga pri nadaljnjem pisanju je veliko.

Naj bo za nocoj dovolj. Veliko dobrih haikujev!

Lahko noč, Ivanka

Zastavica

Maca

Poslano:
20. 11. 2023 ob 09:56

Brez slabih občutkov, moj namen je čist, pošten. 

In meni, če smem, kar povejte. Četudi nisem pesnica, kaj šele dobra sestavljalka haikujev. Saj ste mi tudi sedajle - zdaj mi bo raba glagolov manjša uganka.

Lep ponedeljek, Maca

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Lea199
Napisal/a: Lea199

Pesmi

  • 16. 11. 2023 ob 21:46
  • Prebrano 357 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 24.71
  • Število ocen: 3

Zastavica