Forum

Delavnica besedilopisja/songwritinga 14.11.-12.12. (prijave do 9.11.)

Delavnica songwritinga - pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev

Od 14. novembra do 12. decembra bo preko ZOOM videokonferenc in dveh srečanj v živo na SIGIC-u potekala delavnica pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev. 5 srečanj bo vodila Katarina Juvančič. Rok za prijave: 9. november 2023.

Če so vam ob pisanju komadov kdaj po glavi rojila vprašanja kot denimo: 
- Kako se lotiti pisanja komada?
- Kakšen arzenal pripomočkov nam je pri tem na voljo?
- Kaj storiti, ko se nam pesem “zatakne”?
- Kako razvijati idejo pesmi, da doseže polni potencial in čustveni učinek?
- Kako uporaba določenih besedilnih tehnik pospeši ali upočasni komad, dodaja ali odvzema čustveni naboj, nas pušča v obupu ali nam vliva upanje, ipd.?

Potem ste lepo vabljeni/e na delavnico pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev.

Delavnica je namenjena kantavtorjem/icam, glasbenikom/icam, pesnikom/icam in vsem, ki že imajo kakšno izkušnjo pisanja pesmi z namenom uglasbitve. Vabljeni pa tudi ostali, ki bi se radi preizkusili v takšnem pisanju.
Na njej se bomo spoznavali z najrazličnejšimi metodami, tehnikami in orodji pisanja, ki so nam na voljo za to, da naša ideja dozori v polnokrvno pesem, dobi večjo izrazno moč in čustveni naboj.

Pogovarjali se bomo in raziskovali tudi:
- najbolj uporabne tehnike kreativnega pisanja
- razvoj ideje, dinamike in pomena (besedila) pesmi – prozodija
- gradnike pesmi (verz, refren, most ipd.) in njihovo učinkovitost
- rime, metafore, klišeje, prozodične učinke besedila, osnove besedilnega in melodičnega ritma

Zadnje srečanje je namenjeno predstavitvi lastnega besedila pesmi (zaželjeno, ni pa nujno), ki je lahko zgolj besedilo ali pa opremljeno z melodijo oziroma aranžmajem za en inštrument.

Za prijavo na delavnici je potrebno izpolniti spletni obrazec. Število razpoložljivih mest je omejeno. V primeru, da bo število prijavljenih višje od števila razpoložljivih mest, bomo primorani izvesti selekcijo. Pri tem bosta prednostno upoštevana tudi datum prijave in možnost rednega obiskovanja, zato svetujemo, da prijavo oddate čimprej. Skrajni rok za prijave je 9. november 2023. Po našem obvestilu prejmete račun, ki ga morate poravnati do pričetka delavnice.

Trajanje delavnice: trije zaporedni torki od 14. do 28novembra od 18.00–20.00 preko ZOOM povezave. V živo pa se srečamo 5. decembra od 18.00–20.00 ter 12decembra od 17.00–21.00 (prostori SIGIC, Trg francoske revolucije 6, Ljubljana).

POVEZAVA DO SPLETNEGA OBRAZCA
Več informacij: [email protected]

KOTIZACIJA: 
70 EUR za zaposlene
50 EUR za samozaposlene v kulturi
30 EUR za študente, upokojence in nezaposlene


Kotizacija obsega udeležbo na vseh petih srečanjih delavnice in se poravna pred prvo delavnico. 
Na delavnici sproti nadgrajujemo znanje, zato imajo prednost tisti, ki se bodo delavnice redno udeleževali.
Zahtevnost delavnice – osnovna in srednja.

Delavnico vodi kantavtorica, glasbena kritičarka in antropologinja Katarina Juvančič, ki je s kitaristom in producentom Dejanom Lapanjo izdala tri albume avtorskih pesmi (Selivke, Hope’s Beautiful Daughters ter Vmesje), koncertirala po Sloveniji, Evropi ter Aziji. Na Berklee College of Music (ZDA) je opravila modul v okviru magisterija iz songwritinga. Je dvakratna dobitnica nagrade žirije na mednarodnem kantavtorskem festivalu Kantfest. Tekste piše tudi za druge glasbenike, pevske zbore ipd. Je avtorica znanstvenega članka o songwritingu z naslovom V stolpu pesmi: Prozodično opolnomočevanje kantavtorske sporočilnosti (Dialogi, 2021) ter članka Pismo mladim songwriterjem (Sigic, 2023).

 

Komentiranje je zaprto!