Forum

Pesniški turnir 2023 - zaključek

O včerajšnjem dogodku in izboru za Pesniški turnir 2023 pišejo na KUD Pranger:

Literarna ustanova Pranger je v 713 let starem Sodnem stolpu nove Kulturne četrti Minoriti na Lentu izpeljala finalni dogodek natečaja za najboljšo neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku, 23. Pesniški turnir, ki je bil 6. januarja letos drugič razpisan v okviru Prangerja.

Izmed 105 prispelih pesmi je drevi po odločitvi žirije v sestavi Jure Jakob, Veronika Šoster in dr. Irena Novak Popov, po številnih dopisnih sejah in klavzurah zmagal vrhunski pesnik Andrej Medved s pesmijo ta čudežni otrok, otrok kot črn gost, ter tako pridobil naziv Vitez poezije 2023. Prejel je kovano vrtnico, izdelek umetnostnega kovača Miha Krištofa, finančni del nagrade, 1.000 evrov bruto, ter redek izvod antologije svetovne poezije, Orfejev spev.

Strokovna žirija je v utemeljitvi izbora Viteza 2023 poudarila sugestibilno moč. »To je pesem, ki žari temno in zagonetno, a tudi trajno in nepopustljivo; bralca mami, da se vedno znova vrača v njen žareči ris in uročen prisostvuje prvobitni moči pesniške besede. /…/ Intenzivna in fascinantno zakodirana pesniška stvaritev, ki z vsakim branjem vleče še globlje v gost gozd.«

 
V najožjem izboru sta bili še pesmi Erike Fornazarič in Lučke Zorko.
 

Finale sta povezovala avtorica Pesniškega turnirja Zora A. Jurič in Nino Flisar, dolgoletni koordinator.

Poezijo je pospremila klezmer godba v izvedbi Kontra kvarteta.

Občinstvo je z glasovalnimi lističi izbralo nagrajenca občinstva, in sicer pesem Jean Baptiste Le Couperin avtorja Anžeta Brodnika, dijaka Gimnazije Poljane.

Druga po številu glasov je bila Ana Stergar, študentka 1. letnika prevajalstva v Ljubljani, tretja pa Andreina Trusgnach iz Furlanije.

Spletni glasovanji prevega in drugega polfinala letošnjega turnirja pa sta dodobra motivirali slovenske zamejce v Italiji in na Hrvaškem, saj so imeli svoji predstavnici in je iz teh dveh držav prišlo odločilno število glasov, skupaj pa je bilo oddanih glasov 2356, iz 30 držav. Izkazalo se je, da glasovi iz Slovenije v skoraj 97 odstotkih prihajajo iz Ljubljane.

 Podeljena tudi nagrada VIZIR za video poezijo
 
 

Prangerjevo nagrado VIZIR za video poezijo je letos po odločitvi selektorice, videografinje in režiserke Ivane Vogrinc Vidali izmed 24 video pesmi polfinalistk in polfinalistov prejel 27-letni Aljoša Toplak za video pesmi Danes gledam skozi okno. Druga in tretja nominacija sta pripadli Urši Majcen in Vesni Vajović.

 

Več o tem lahko preberete na: https://pranger.si/pesniski-turnir/

 

Komentiranje je zaprto!