Forum

Literarni natečaj MIMOBEŽNICE

POGOJI ZA SODELOVANJE:

Na natečaj se lahko prijavijo literarni ustvarjalci in ustvarjalke, ki delujejo na območju izpostav JSKD Osrednje Slovenije (Ljubljana, Ljubljana okolica, Zagorje, Trbovlje, Litija, Cerknica, Vrhnika, Ribnica, Kočevje, Logatec, Ivančna Gorica).

Starost udeležencev: od 15. leta, neomejeno navzgor.

RAZPISANA TEMA:

MIMOBEŽNICE v potrošniški dobi že od septembra naprej odštevamo dneve do božiča, zato je notranji mir vse prepogosto (e-)iluzija, od prazničnega vzdušja pa ostaja zgolj globoka praznina. A v vsesplošni naglici, ko bi radi na vsemogoče načine ovekovečili mimobežnost okrog nas, nam tu in tam uspe ustaviti čas … in rodi se pesem. V trenutku porojena pesem, ki jo je navdihnil takšen ali drugačen prizor, občutje – sočutje, (za)čudenje, (ne)sreča, izginotje, ganotje … – ali hipni preblisk, je potemtakem svojevrstna mimobežnica: zdaj trpka, zdaj lirična, zdaj razmišljujoča, zdaj duhovita, vedno znova pa kratka in slikovita.

Ne gazite torej po prazni(čni)h stopinjah, marveč se za hip ustavite in nam namesto selfija pričarajte mimobežnico. Recept za poetični (avto)portret so največ pet in najmanj trije rimani ali nerimani verzi s poljubnim številom zlogov, ki zrcalijo takšno ali drugačno občutje.

 

PRIJAVE IN POŠILJANJE PRISPEVKOV:

  • vsak prijavitelj lahko pošlje največ dve mimobežnici;

  • Prijavitelj se prijavi po spletni prijavnici:TUKAJ

  • literarni prispevki morajo biti označeni s šifro (če sta dva, pod enako šifro)in poslani v priponki na e-naslov: [email protected] ; zadeva: literarni natečaj Mimobežnice;

  • mimobežnice naj bodo zapisane v Wordu, klasična pisava, velikost 12, enojen razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij ter še neobjavljene;

  • rok za prijavo in oddajo tekstov je 30. 11. 2022!

STROKOVNO SPREMLJANJE IN IZBOR DEL ZA PREDSTAVITEV:

Vsa prispela dela bo prebrala dr. literarnih znanosti SARA ŠPELEC in pripravila izborza predstavitev na literarnem večeru, ki bo v Klubu JEDRO v Medvodah ob fotografski razstavi po natečaju Mimobežnost, ki smo ga vzporedno razpisali za fotografe. Tri najboljše mimobežnice bodo nagrajene s posebnim priznanjem.

 

 

***


Sara Špelec (Maribor, 1985) je univerzitetna diplomirana rusistka in primerjalna slovanska jezikoslovka, doktorirala pa je na smeri Balkanski študiji. Prevaja, urednikuje, piše, vodi delavnice kreativnega pisanja in še prevečkrat se kaj najde. Je soustanoviteljica in predsednica Kulturno-gledališkega društva Reciklaža, v katerem je med drugim umetniški vodja festivalne prireditve Zlet literarnih zavetnikov in pobudnica nove literarne nagrade: literarni zavetnik/zavetnica. Je avtorica znanstvene monografije in dveh pesniških zbirk in deluje kot svobodna književnica, prevajalka in napovedovalka.

 

ČASOVNICA:

 

Rok za prijavo in oddajo del: 30. 11. 2022

 

Izbor del: december 2022

 

Literarni večer s predstavitvijo mimobežnic in podelitev nagrad: januar 2023, Klub Jedro Medvode

 

 

 

KONTAKT:

 

JSKD OI Ljubljana okolica 2022; [email protected] ; tel: 01 241 05 37

 

Kontaktni osebi: Tatjana Avsec in Nataša Klemenčič

 

 

 

Komentiranje je zaprto!