Forum

Zlet literarnih zavetnikov 2022

Sončna sobota (3. 9. 2022) je obetala prijetno druženje v Ljubljani in na Ljubljanici. KGD Reciklaža je tokratni, že 9. literarni razpis Al lepši od Urške bilo ni nobene?, v katerem so se tematsko naslonili na motiv Urške in povodnega moža, preselila s Svete Trojice v Ljubljano.

Na razpis je svoje pesniške in prozne stvaritve poslalo 89 avtoric in avtorjev, ki so jih prebrali člani žirije Tone Partljič, Andrej Rozman Roza in Tadej Golob. Pester in zanimiv program zaključnega dne - Zleta literarnih zavetnikov - se je odvijal vse popoldne. Najprej smo se drug drugega razveselili znanci z literarnih krogov, še posebej smo se živahno objemali s Pesem si člani ... Nato smo v dveh skupinah (kajti na eno ladjico, ki pelje po Ljubljanici, se lahko vkrca 50 potnikov) popeljali na literarno vožnjo. Vsaka od voženj z VIP ladjico je bila svojevrstno doživetje: na prvi smo prisluhnili Andreju Rozmanu Rozi in njegovi Urški ter Hlapcu Jerneju, uvodu v nov (še neobjavljen) roman Tadeja Goloba o Tarasu Birsi ter mladi pesnici Gaji Klarendić. Z nami je bil kantavtor Jani Kovačič, ki je na obeh vožnjah s svojimi družbenokritičnimi, socialno čutečimi in empatičnimi besedili navdušil z vrsto novih skladb, ki se niso na nobeni vožnji podvojile. Na drugi ladjici pa smo poleg Janiju prisluhnili Tonetu Partljiču in njegovim zgodbam iz otroštva; Še veš, koga so danes pokopali? je vprašal Domen osorno ter o poroki v otroštvu z Verico. Predstavila sta se pesniška snovalca Tajda Liplin Šerbetar in Matevž Rems s svojo svežo poezijo. Na obeh ladjicah je prisotne pozdravila tudi Andreja Repar iz JSKD Ljubljana, ki je poudarila namen VIP ladjic - sobivanje in prepletanje profesionalne in ljubiteljske kulture.

Po navdihujoči plovbi nas je čakal sprehod po literarni Ljubljani. Z dr. Mileno Milevo Blažić smo odkrivali manj znane kotičke v središču mesta; tako smo pokukali v vrt za hišo, s katere reliefna Julija strmi v Prešernov kip, njen pravi kip pa je skrit na dvorišču te hiše v zelenju; našli Ribji trg, kjer Maček Muri kupuje ribe in kjer je edina spominska plošča, posvečena Ivani Kobilci; se sprehodili do Mestne hiše, kjer je njega dni županoval slavni Ivan Hribar in čigar zapiske so uspeli prepisati in urediti v roman, ki bo kmalu izšel; pod uro Lutkovnega gledališča pa smo izvedeli več o drugem (manj znanem) delu Levstikovega Martina Krpana ... Tudi ta sprehod z odkrivanjem skrivnostne kulturne zgodovine se je ponovil še za drugo skupino.

Ob 19. uri smo se vsi udeleženci zbrali v vrtu DSP na Tomšičevi ulici, kjer je potekala razglasitev zmagovalcev letošnjega natečaja. Simpatično in humorno je prireditev krmarila igralka Barbara Vidovič, glasbeno pa so jo popestrili živahni pevci in pevke skupine Be Jazzy z zborovodkinjo Ksenjo Pirc. Za nastopajočimi so na nas gledali razstavljeni portreti literatov umetnice Tine Konec. Prisotne je nagovorila duša zleta, idejna vodja in organizatorica dr. Sara Špelec, ki je orisala zgodovino natečaja ter ozadje letošnje teme: 50 let namreč mineva, odkar so v Sveti Trojci pričeli s srečanji pesnikov in pisateljev začetnikov, ki ga danes poznamo kot festival Urška. Nagovorila nas je tudi Marija Šauperl ter nam ob orisu zgodovine idej, ki prihajajo iz Svete Trojice, sporočila lepe pozdrave in se razveselila, da semena, ki so vzklila tam, še naprej rastejo in postajajo pomembni literni projekti. Občinstvo sta nagovorila tudi Andreja Repar iz JSKD Ljubljana in dr. Tomaž Simetinger z ZKD Ljubljana, ki si zavetnike predstavlja kot modre može s prižnice in se je pošalil, da ga zanima, kdo bo zasedel mesto Janeza, znanega kot zavetnika pisanja. Obe organizaciji sta finančno podprli letošnji Zlet literarnih zavetnikov.  Celotno srečanje pa ne bi teklo tako popolno, če ne bi za vse tehnične in druge stvari poskrbel vsestranski Tine Dolžan.

Nastopil je vrh večera, predsednik žirije Tone Partljič je na oder povabil letošnje nagrajence, ki so jim izročili nagrade. Nova literarna zavetnica je svoj podpis virtualno pripela na virtualno skalo, saj kamnita še vedno stoji v Sveti Trojici, kjer so jo leta 2016 tudi postavili. Nova literarna zavetnica je postala Mojca Petaros, ki je napisala najboljšo detektivsko kratkoprozno posodobitev Povodnega moža z naslovom Zaslišanje, drugonagrajena je bila Dragici Šteh za Resnico od povodnega moža in tretjenagrajena soavtorja Tomaž Karat in Brina Karat za Spletnega moža in Urško 21. stoletja. Za objavo v e-zborniku so bili izbrani še: Mirjam Kmetič, Darka Lampič, Jana Kolarič, Mimi Šegina, Mitja Šegina, Blackbirdy, Jana Kandare, Boštjan Klajnščak, Olga Kolenc, Jazon in Gregor Grešak.

Čestitke vsem nagrajenim in sodelujočim avtoricam in avtorjem ter organizatorjem za čudovit kulturni dan v Ljubljani.

P. S.

Med dogodivščinami je bil tudi čas za pogovore in s Pesem si članicami smo se menile, da bi, kdor želi, lahko objavil svoje ustvarjeno besedilo za ta natečaj tudi kot komentar k  pričujočemu članku.

Literarni zavetnik

 

pi - irena p.

Poslano:
06. 09. 2022 ob 19:16
Spremenjeno:
14. 09. 2022 ob 13:55

Čestitke vsem nagrajenim in izbranim za e zbornik. 

Druženje je bilo res prijetno, pa priložnost za klepet o poeziji ali prozi ali o čemerkoli že  :) Predvsem pa mi je bil všeč literarni sprehod po Ljubljani, med katerim sem izvedela za kar precej meni do te sobote neznanega. Prof. dr. Milena Mileva Blažič je neumorna ''arheologinja''  literature. 

Velika pohvala gre seveda Sari Špelec, ki je vso reč (s svojimi pomočniki) odlično skomponirala in oddirigirala.  :) 

So ljudje, tako polni ljubezni do besede in neverjetni tkalci besednih zvez, ki jih lahko le občudujem.  


Hvaležna sem, da sem lahko doživela to sobotno popoldne  literarnih zavetnikov.


Irena


Domača balada ali - Ga stakne nazadnje, bila mu je kos

Zala, brhka in vesela,
kite kakor zlati klas,
pred zrcalom je sedela,
lica ni najedel čas.

Se med fanti je vrtela,
zmeraj s smehom šla v umik,
da ne bi se res ujela,
v želje moške vseh oblik.

Malce vzdigne ljubko brado,
k veselici se odpravi,
kjer vse pleše, ljubi rado
tud' na mokri, rosni travi.

Izmed znanih vseh izrazov,
tujec čeden v njo strmi,
polna ognjev, polna mrazov,
v strasti magično drhti.

Zavrti jo, polka ureže,
kar šepeče, je vabljivo,
in usoda vmes poseže -

ni zaljubljeni sumljivo.


Že ujeta v čipke bele
dahne tisti stari Da,
kratke urice vesele -
ljubosumen posesa.


Ni je več na kave, plese,
vsa v modricah, smrtno bleda,
vidi se le prek' zavese,
dragi njen povsod poseda.

 

*


Z vrb visi volneni pas,
trsje z vetrom je v šepetu,
župnik rano gre na vas,
ker poklican je k dekletu.

 

Dom v črnino se zavije,
far ob pare mladca stopi,
naricalka glasno vpije,
vdova išče pas ob jopi.

 

Skrivoma k mrliču gleda,
vrat prikriva mu kravata,
uredila je, seveda,
svoje sreče rablja, tata.

 

»Sva tja k reki davi šla,
z mivke zdrsnil je v brzice,«
med molitev klepeta,
maska žalosti je lice.

 

Ko zadušnice poplača,
spet živi dekliški sen -
snubce vabi, jih zavrača,
v morah mrtvečev je plen.


Zastavica

mirkopopovic

Poslano:
08. 09. 2022 ob 12:27

ČESTITKE nagrađenima i srdačan pozdrav!

Mirko

Zastavica

Antonija

Poslano:
09. 09. 2022 ob 12:57

Čestitam vsem nagrajenim in izbranim avtorjem,

srečanje je bilo zanimivo in poučno. Hvala Ani Porenta za izčrpen zapis, ki obudi celotno dogajanje, Sari Špelec za organizacijo in vodenje po poteh literarnih zavetnikov, vsem VIP-ovcem hvala za sodelovanje, izrečene besede in čudovit sprehod med glasbo, poezijo in prozo njihovih del. Hvala vsem, tudi avtorjem, za čudovito preživet popoldan in večer.

Vesela in hvaležna sem, da sem bila v vaši družbi.


Ljubezen je večna

Antonija Jereb

/Povodni mož v preobleki/

Ni le Uršika zala štrene mešala,

vsaka mladenka štemati se zna.

Z mičnim pogledom ti pomežikne,

povedat` želi, da si išče moža.

 

Ob glasbi, ob plesu, se sreče krojijo,

mladen`čem, mladenkam oči zažare,

čeprav se beseda v grlu zatakne,

v ritmu se glasbe prešerno vrte.

 

Kaj hitro se par v tišino umakne,

iz množice v noč, ki skriva pogled,

glasba prešerno dela ozračje,

metuljčki v želodčkih sploh niso odveč.

 

Povodni mož le še stara je bajka,

mladen`čem zalim res ne bi bil kos,

vsaka bi dečva ga hitro spoznala,

brez dobrega avta se zdel bi ji bos.

 

A se najde tud` taka, ki nihče ni ji všeč.

Če pa z denarci pomaha, jo v limuzino povabi,

z dodatnimi čari pa omehča, nič ne pomisli,

hitro prisede, ponikneta v noč, ki ju ne izda.

 

Par izgubi se, kdo ve, kam sta šla.

Mogoče pa stara bajka res še velja …



Z lepimi pozdravi,

Antonija

Zastavica

modricvet

Poslano:
12. 09. 2022 ob 21:12

Lepo je bilo v družbi številnih literatov in drugih entuziastov. Hvala vsem!


Antonija, zakaj pa svoje pesmi ne objaviš med pesmimi namesto tu v komentar?


Lp, mcv

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
14. 09. 2022 ob 13:58

MCV, Alenka, ti si že odšla, ko smo se pogovarjali, da bi prispevke objavili pod Anino ''reportažo'', predvsem zato, ker je bilo med pesemsijevci tudi nekaj takih, ki so na temo 'Povodnega moža' pisali v prozi.

Lep ples v jesen ti želim.

I

Zastavica

modricvet

Poslano:
14. 09. 2022 ob 15:30

Razumem. Nisem vedela, zato sem svoj zapis objavila kar v rubriko Pesmi.

Pa da vidimo, koliko pesemsijevcev bo tukaj objavilo svoje besedilo, poslano na ta natečaj.


LP, mcv

Zastavica

igorj

Poslano:
15. 09. 2022 ob 14:36

POVODNI MOŽ

 

Vsega tega tedaj še nisem vedel. Gledal sem jo skozi modrino vode, kako stopiclja po samem robu obrežja. Lahko bi vsaj slutil, da je vsa prelestna in žlahtna samo njena zunanjost. Globoko v njej pa sta se bohotili nečimrnost in samovšečnost.

 

Lagodno sem se prepuščal lenobnemu toku na rečnem dnu in odzdravljal mestnim veljakom in damam. Pri Makalonci je bil postanek najslajši, saj nikoli ni zmanjkalo prešernega smeha brhkih mladenk. Hihitanje je odzvanjalo od strmih brežin in mi dajalo zamah. Vijugal sem med njihovimi odsevi in odmevi pomenkovanj ter vsake toliko poškropil kakšen gleženj. Pri Tromostovju me je močnejši tok povlekel v globino in zdaj zdaj sem že sedel na bregu pri Zmajskem mostu. Z njegovimi čuvaji smo se pogosto šalili na račun župana in njegovih podanikov. Tokrat pa so me pričakali mrki pogledi in zaskrbljeni obrazi. Začuden sem jih pobaral, kaj neki se je pripetilo. Vsi vprek so mi začeli pripovedovati, da se v mestu govori, kako je prelepa mladenka Urška prepričala župana, da preusmeri vso Ljubljanico v Gruberjev kanal in namesto struge skozi center mesta postavi široko promenado, na kateri se bo trlo sprehajalcev in kjer se bodo lahko razkazovali pomembneži in tisti, ki bi to radi postali.

 

Od silne jeze sem postal popolnoma temnozelen. Sklenil sem, da bom za vsako ceno preprečil to obskurno malomeščansko nakano. Meni že ne bo nihče ukradel reke.

 

V temni izboklini struge sem skoval načrt. Nadel sem si najtesnejše bele hlače in oprijeto črno majico, ki je izzivalno poudarila mišičasto telo. S hitrimi zaveslaji sem se pognal po reki. Pri Čevljarskem mostu sem jo zagledal. Obkrožena s prijateljicami je poplesovala ob ograji, da se je nabrano krilo kakor vihar vrtelo v zraku. Hip zatem sem bil že naslonjen ob betonsko svetilko in zazrt v njeno mladostno razposajenost. Krilo se je ustavilo, prav tako pa njen pogled v mojem. Kot začarana je stopila proti meni in zastala na korak, ko sem jo urno zgrabil in skupaj z njo poniknil v temnino reke.

 

V mestu je po izginotju mladoletnice završalo. Govorice so dobivale vse večje razsežnosti. Urška da naj bi bila opažena v Parizu pa tudi v Milanu in Londonu. Mediji in javnost so bili na nogah. Z vseh naslovnic so gledale njene modre oči. Strah pred neznanim se je meščanom zavlekel pod kožo. Med vsem tem vrenjem pa sem jaz zasipal mestno hišo s peticijami proti novi promenadi. Na stojnici pred Rotovžem sem zbiral podpise za ohranitev struge Ljubljanice in ureditev pobrežja. Kot da bi ljudje začutili neko nevidno energijo, se je zavzemanje za ohranitev struge prelevilo v vsesplošno gibanje. Na Prešernovem trgu so se prirejala zborovanja, s katerih je množica krenila na sprevod po ulicah. Ko zborovanja niso prenehala že cele tri mesece, je župan sklical tiskovko, na kateri je javno objavil, da odstopa od predvidenega posega v mestnem jedru. Novinarji so ga zasuli z vprašanji, tudi o tem, kako namerava polepšati obrežje. Ob tem pa ni bil nihče pozoren, da izpod skrbno urejenega frfruja prelestne novinarke gledajo sinjemodre oči.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!