Forum

Pesem si 22 v Trubarjevi spominski sobi

 

Po dveh letih razdalj smo se znova zbrali na Trubarjevi domačiji na Rašici v soboto, 4. junija 2022. V Trubarjevem muzeju smo pričarali pesniško glasbeno popotovanje v tednu, ko na Velikolaškem slavimo Trubarjev 514. rojstni dan in spomin nanj, še posebej na njegovo veličastno potezo in natis prvih slovenskih knjig Katekizma in Abecednika. Po 472 letih od takrat imamo še vedno slovenske knjige in Pesem si izhaja ravno tu. Zdi se nam imenitno slaviti preteklost s sedanjostjo.

 

Šestnajsti letni zbornik Pesem si 22 obsega preko 340 strani, v njej je izbrana poezija preko 80 avtoric in avtorjev, ki prihajajo iz vse Slovenije in tudi bivše skupne države. Tudi tokrat so knjigo uredili aktualni uredniki s portala Pesem si: Luka Benedičič, Lidija Brezavšček, Ana Porenta, Sara Špelec in Helena Zemljič, pri izboru tujejezičnih pa nam je priskočila na pomoč še Senada Smajić. Lektorirala sta ga Jure Drljepan (BSH jezike) in Aleksandra Kocmut. Izdajo zbornika Pesem si 22 so podprli Javni sklad za kulturne dejavnosti RS ter Občini Sodražica in Velike Lašče. Zahvaljujemo se jim, saj so omogočili izid najboljših pesmi preteklega leta v tiskani obliki.

 

 

Na izidu 16. letnega zbornika poezije Pesem si 22 so bili najpomemembnejši nastopajoči avtorice in avtorji, ki smo jih povabili k branju svojih pesmi iz novega zbornika. Po dveh letih daljave, ki pa za Pesem si ni bila usodna, saj je glavnina našega delovanja vendar naslonjena na splet (objave, branje in komentiranje poezije, večeri z avtorji in Odprti zasloni), smo si želeli slišati poezijo, ki je zazvenela z glasovi njenih ustvarjalk in ustvarjalcev. V Trubarjevem muzeju na Rašici so nas po pesemski reki, ki je zdaj žuborela, se svetila, lahkotno poplesavala, zdaj hrumela in kazala na bregove z vojnami, boleznimi in stiskami dandanašnjika, popeljali Brankica Bošnjak in Ljubica Ribić, naši gostji iz Hrvaške, ki sta naše srečanje razširili iz vseslovenskega na mednarodno ter ustvarjalci/_ke iz vseh koncev in krajev Slovenije: Ananda Boutoute, Jasna Janež Markič, Damjan Japelj, Branka Kamenšek, Felicita Medved, Alenka Mihorič, Mateja Mohorko, Marko Nemec-Pečjak, Milan Novak, Irena Pajnik Beguš, Nada Pečavar, Janja Plevnik, Marko Skok – Mezopotamsky, Jože Vidmar, Janez Virant in Milan Žniderič. Pred vsakim posameznim sklopom branj so se predstavili prisotni soustvarjalci portala Pesem si, ki so tudi sami/-e pesnice in pesniki. Urednica Lidija Brezavšček je v svojem nagovoru med drugim sporočila lepe želje Brede Konjar – Koni, ki se srečanja ni mogla udeležiti: »... zahvalim se tudi vsem Pesemsijkam in Pesemsijcem ter vsakemu posebej, da se beremo. Ob prav vsaki zapisani pesmi se namreč zavedam, da ni sama sebi namen, da je moja samo v času nastajanja in da takoj, ko ji odprem vrata, pripada vsem, ki jo berejo. /... / Pesem je tista, ki nas povezuje.« Urednica dr. Sara Špelec je izpostavila pomen virtualnega druženja na Pesem si, ki je blažilo samoto v času korone, kjer je na spletnem portalu bilo vedno živo in živahno. Jure Drljepan, pesnik in najdejavnejši prevajalec na portalu, je spregovoril o pomenu prevajanja za dostopnost pesmi širšemu krogu bralcev ter o tem, kako se želi s prevodi iz južnoslovanskih jezikov v slovenščino in obratno čim bolj približati izvirniku. Skrbnik portala Gregor Grešak se je zahvalil za razumevanje ob tehničnih težavah na portalu – vsi pa so z nami delili tudi svojo pesem.

 

Glasbeno sta prireditev, ki sem jo povezovala Ana Porenta, ozaljšala pevka Nina Virant ter kitarist in pevec Metod Banko s svojo svežo, zanimivo in rahločutno glasboPrvič sta nastopila v duetu kot Metod gospon pa Nina ninasta in nas presenetila z naborom svoje glasbe, ki se je napajala v ljudskem izročilu, pri poeziji Janeza Ramoveša in Nine Virant. Da je prireditev imenitno uspela, je zaslužen tudi Zdenko Samsa iz KUD Primoža Trubarja Velike Lašče, ki je s tehnično opremo in prisotnostjo preprečil marsikatero zadrego, Tine Dolžan iz KGD Reciklaža, ki je posnel dogodek ter članice in člani Društva za ohranjanje dediščine Gradež, ki so pripravili pogostitev z domačimi dobrotami, ob katerih smo se v Galeriji skedenj še dolgo družili in pomenkovali o poeziji in izzivih življenja.

 

Hvala vsem avtoricam in avtorjem, ki ste delili z nami svojo poezijo in vsem, ki ste ji prisluhnili in jo posvojili. Za tiste, ki bi želeli podpreti delovanje Pesem si in prebirati poezijo, je na voljo spletna knjigarna: www.knjiga.org, kjer lahko naročite svoj izvod Pesem si 22 ali katero drugo knjigo.

 

 

 

Ananda

Poslano:
13. 06. 2022 ob 14:12

Ana, hvala za fotke in poročilo! Meni je bilo zelo lepo v pesemsijevski druščini! ❤ 

Zastavica

Brezinbor

Poslano:
13. 06. 2022 ob 17:36

Ana, hvala za zapis in fotografije. Veseli me, da sem vas lahko spremljal na ta način. Mnogo novih obrazov, žal mi je, da pesnic in pesnikov iz zgodnjih let portala ni več med vami, nami. Škoda, da so odšli ... a podmladek je čudovit. Naj bo še dolgo tako.

Pozdrav!

Brezinbor

Zastavica

Legy

Poslano:
13. 06. 2022 ob 21:34

Lepo, prijateljsko vzdušje, zares prijetni ljudje in čudovite interpretacije odličnih pesmi. 

Hvala, Ana, za zapis in fotografije.

Zastavica

nada pecavar

Poslano:
16. 06. 2022 ob 10:28

Vroče junijsko popoldne je zažarelo v mraku starih zidov. v zvokih besed, ki so kvačkali in kvačkali, vsak na svoj način, s svojo nitjo . In ti Ana, s svojo predanostjo in preprostostjo daš prostor tistemu kar je najpomembnejše - energiji besed.

Upam, da bo zbornik še naprej izhajal v papirnati obliki in bodo še srečanja, ki se jih bomo radi spominjali.

Pozdrave vsem na pesem.si , Nada P.

Zastavica

Maša GL

Poslano:
17. 06. 2022 ob 00:38

Zastavica

Lea199

Poslano:
19. 06. 2022 ob 14:08

Mislila sem na vas. Žal, tokrat ni šlo.

Upam, da se moje življenje obrne na bolje in da se prihodnjič srečamo.

Lp, Lea

Zastavica

koni

Poslano:
19. 06. 2022 ob 18:34

Lepo vas je videti, dragi prijatelji poezije in kar slišim glasove nastopajočih, ki so predstavili avtorske pesmi, ujete v zbornik Pesem si 22. Srčno upam, da jih bom kmalu lahko prebirala tudi sama in jih posvojila z naročeno knjigo v roki. V veliko zadovoljstvo je namreč tudi meni, če beseda v pesmi steče, če se prelije k drugemu, se ga dotakne in se k meni spet vrača.

Hvala, Ana, za zapis in fotografije in hvala, Lidija, ker si v svojem nagovoru med drugim sporočila tudi moje lepe želje in pripadnost tej veliki družini ljubiteljev poezije pod okriljem Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti ... 

... in ne nazadnje, hvala, ker se beremo, hvala uredništvu in vsaki urednici/uredniku posebej za bogate zglede in pesniško razgledanost, za širjenje pesniških spretnosti, za strokovno korektno, poznavalsko, ohrabrujoče komentiranje objavljenih pesmi in za številne spodbude k ustvarjanju novih.

Osebno imam pesem resnično rada in tudi zato mi je žal, da tokrat kljub veliki želji nisem mogla sodelovati na zares bogati predstavitvi Pesem si 22 v Trubarjevi  spominski sobi in se srečati z vsemi, ki nas povezuje pesem.  

S čestitkami k pesniško glasbenemu dogodku ob izidu zbornika Pesem si 22

in lepimi pozdravi

Breda - koni

Zastavica

Komentiranje je zaprto!