Tom Veber
vabi na

Literarni večer LGBTQ+ z gostjo Nino Dragičević in odprtim literarnim mikrofonom

ki bo 13. 06. 2022 ob 20:00
v kraju Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2A, 2000 Maribor

Lokacija: Poletni KGB pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor
Moderirano literarno branje in odprti literarni mikrofon. Nastopajo Nina Dragičević, Urša Majcen, Brynne Rebele-Henry (ZDA) in Tom Veber. Po branju sledi pogovor s pesnico, Jenkovo nagrajenko, Nino Dragičević, ki bo predstavila pesmi iz nagrajene pesniške zbirke To telo, pokončno. Nastopili bosta tudi Klara in Laura Gajšek, dogodek bo povezovala Špela Setničar.
Dogodek je del programa Maribor skozi rožnata očala in projekta Mavrični junij v Mariboru.
Produkcija: MKC Maribor.
Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM.
V primeru dežja bo prireditev v Sodnem stolpu.
Podrobnejša predstavitev sodelujočih:
Brynne Rebele-Henry (1999, ZDA) je ameriška pisateljica in pesnica. Prva knjiga Brynne Rebele-Henry »Mesopisi« (»Fleshgraphs«) je izšla leta 2016 pri založbi Nightboat Books. Njena druga knjiga, »Avtobiografija rane« (»Autobiography of a Wound«), je prejela pesniško nagrado AWP Donalda Halla in bo to jesen izšla pri University of Pittsburgh Press. Njen prvi roman, »Dekle Orfej« (»Orpheus Girl«) bo leta 2020 izšel pri Soho Press. Za svoje pisanje je B. Rebele-Henry že prejela številne nagrade, mdr. leta 2015 pesniško nagrado Louise Louis in Emily F. Bourne, ki jo podeljuje Ameriško društvo za poezijo, leta 2016 nagrado za prozo adroit in leta 2017 nagrado Glenne Luschei časopisa Prairie Schooner.
Nina Dragičević (1984) je pesnica, esejistka, skladateljica in doktorica sociologije. Je avtorica knjig »Kdo ima druge skrbi« (Škuc, 2014), »Slavne neznane« (Škuc, 2016), »Med njima je glasba« (Parada ponosa, 2017), »Ljubav reče greva« (Škuc, 2019) in »To telo, pokončno« (Škuc, 2021). Njena literarna besedila so bila prevedena v angleški, srbski, hrvaški, nemški, češki, španski in portugalski jezik. Dragičević je članica Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN. Leta 2021 je prejela Jenkovo nagrado, leta 2020 Župančičevo nagrado, leta 2018 je kot prva v zgodovini pesniške nagrade Vitez poezije prejela obe nagradi – nagrado strokovne žirije in nagrado občinstva. Bila je nominirana za Cankarjevo nagrado 2022, kritiško sito 2020, Jenkovo nagrado 2019 in Veronikino nagrado 2019, prejela pa je tudi svečano listino Univerze v Ljubljani za izjemne dosežke, in bila finalistka za evropsko nagrado Palma Ars Acustica.
Tom Veber (1995) je pesnik, performer, vizualni umetnik, urednik in kulturni producent. Kot igralec in plesalec je nastopal v gledališču Glej, PTL-ju, Kinu Šiška, Klubu Tiffany in v English Student Theatre. Kot pevec je sodeloval s pevskimi zbori Sankofa, Beegesus, APZ Maribor in APZ Tone Tomšič. Poezijo objavlja v literarnih revijah Poetikon, Dialogi, Mentor, Literatura, Apokalipsa in Rast. Sodeluje na pesniških slamih in s pesniško monodramo »Realizem je rezerviran za klovne« gostuje po Sloveniji, z njo je med drugim nastopil tudi na festivalih Trnfest in Poleti v NUK. Je zmagovalec Pesniške olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesniškega turnirja 2019 in zmagal na MKC-jevem natečaju »Ali govoriš emojščino« in na natečaju Naj pesem 2020 v sklopu festivala Dnevi poezije in vina. Njegove pesmi so bile objavljene na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji, Rusiji in na Kitajskem, nekaj njegovih pesmi je bilo objavljenih tudi v nemški antologiji Mein Schwules Auge, kjer se s svojimi deli predstavljajo gejevski literati in umetniki iz celega sveta. Izdal je pesniško zbirko »Točka preloma« (2019). V letu 2019 je postavil pet razstav kjer se je ukvarjal s prostorsko postavitvijo poezije. V letu 2020 je bil del plakatne akcije »Moč besede«, v katerem so bodrilne verze različnih pesnic_kov razstavili po Mariboru. Je glavni urednik spletne platfome Stigma, uredil pa je tudi antologijo pesniške skupine Psevdopoeti, »Milimeter in pol« in izbor del mladih slovenskih LGBTQ+ ustvarjalk_cev »Srca v igri«. V letih 2018, 2020 in 2021 je v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in projekta Maribor skozi rožnata očala organiziral literarne večere z naslovom »Mlada slovenska LGBTQ+ literatura«. Je prejemnik JAK-ove štipendije za perspektivnega ustvarjalca na področju literature (2019, 2020, 2021). Njegova druga pesniška zbirka »Do tu sega gozd« je pravkar izšla pri založbi Lambda.
Urša Majcen (1998) je diplomirana dramaturginja, scenaristka, pesnica in dramatesa. Deluje po različnih ljubljanskih gledališčih, po njenih scenarijih je bilo posnetih več kratkih filmov, njeni strokovni članki, drame ter poezija pa so bili izdani v več tiskanih in virtualnih medijih. Njene pesmi so bile izdane v več zbornikih in specializiranih revijah, tudi v Ignorovi zbirki 3 v 1 (»Volkovi nimajo krvoločnega pogleda«). Konec leta 2021 je izšel njen samostojni pesniški prvenec »ekosistem tišine«. Njeno diplomsko delo je bilo nagrajeno z akademijsko Prešernovo nagrado, leta 2022 pa je bila s pesniško igro »Zgodba o bakrenem kralju« nominirana za Nagrado Slavka Gruma.

 

Komentiranje je zaprto!