Forum

Videovirtualni večer - Aleš Jelenko: Paralelna vesolja

 

Vabljene in vabljeni k ogledu videovirtualnega večera z Alešem Jelenkom, ki smo ga v živo prenašali v četrtek, 13. 1. 2022, ob 19. uri  na  Pesem si! Aleš Jelenko je v pogovoru s Heleno Zemljič predstavil svojo zadnjo pesniško zbirko Paralelna vesolja, ki je v prejšnjem letu izšla pri Kulturnem društvu Mariborske literarne družbe.

Govorila sta o paralelnih vesoljih jezika, kjer je gotovo eno rezervirano za poezijo, o tišini, ki med temi vesolji vibrira, o spajanjih in razlikovanju literarnih zvrsti in vrst, o fizičnem in praktičnem vesolju založništva in življenjske dobe knjige, o resničnosti in njenih posnemovalcih ter pustila še kakšno vrzel za vprašanja gledalcev, premišljevalcev in bralcev.

Vabljeni k ogledu in komentarjem.

 

 

 

»Jelenkova raba slovenščine je raba pesnika, ki se je v jeziku naselil s svojim bivakom, ki tam prenaša viharje in ledeno klimo, vse zato, da bi se mu na nekaterih mestih razkril neprecenljiv pogled na svet, da bi tu in tam užil čisti sublimni trenutek poti same, da bi na njej ujel redek trenutek tišine, plezajoč preko govorice.«

Muanis Sinanović: Zaslutiti krajino onkraj (spremna beseda Paralelnih vesolj)

 Aleš Jelenko: Paralelna vesolja

 

Pomisleki

***

Vsaka beseda vsebuje

politično komponento,

ki ne nujno reagira

na družbeno klimo.

 

Že zato je vredno

brati poezijo.

 

 

 

Komentiranje je zaprto!