Zakaj je Ivan potreboval tisto kavo

Pozno popoldne praska po oknih za spranimi zavesami. Ob sunkih vetra vzvalovijo kakor trebuh zajetne trebušne plesalke. Tik pod robom nemirne tkanine se kopičijo zmečkani listi papirja. Ne gre mu. Besede se zapisujejo kot presuhi piškoti, prebrane mu praskajo po grlu, orjejo jezik.
Ivan oslini palec in kazalec, priviha vrh brkov na levi strani obraza. S pravimi besedami se da spremeniti svet, si ponavlja. Beseda ima neverjetno moč, le priti mora do oči, do ušes, dovolj izbrušena, da zaustavi bralca, ki se ogleda v njej kot v zrcalu. Se zamisli.
Nesrečnemu narodu bo vrgel seme in sprememba bo vzklila, plodove pa bodo želi boljši ljudje, v bolj poštenem svetu.
''Vere, vere vase nimam, mar jo imam lahko v ljudi?'' zagodrnja.
Zapre veke, da se rdečina za njimi spremeni v temo, in čaka na slike, da bruhnejo skozenj, poiščejo črke in sedejo na papir.
Takrat se mu prikaže. Oblečena v oprijete hlače iz spranega modrega blaga, v srajco, ki nakazuje ženske obline.
Ivan sunkovito dvigne glavo in se sreča z očmi, ki kot temne slive zrejo vanj, kakor da čakajo, da jih utrga in poje ter tako izve, kaj vse so videle.
S hripavim glasom povpraša prikazen: ''Kaj si? Kdo si?''
''Prihajam iz leta 2021. Mimogrede, imaš glas zapeljivca. Raskav. Veš, ko sem prebrala vse, kar si napisal, sem se spraševala, ali si imel premehak glas. Kar nenadoma sem se znašla tu. Super pravzaprav, ker je dobr', da 'zveš, da si te bo največ ljudi v prihodnosti zapomnilo po tvoji materi in tvoji sebičnosti. Klinc, Ivan, je res vreden en' kofe, da tako ponižaš mater? Pa da te je sram njenih gumijastih škornjev, ko je zaradi tebe prepešačila toliko, kot v mojem času pretečejo tahudi amaterski maratonci? Vse več jih je, veš. Vsi bi radi nekam pobegnili, se mi zdi. Ti od tiste kave nisi mogel nikoli. Kofe ti je mati sicer prinesla po tistem, ko si jo že zatajil pred sošolci in ko si je zate trgala od ust! Veš, jaz bi ti rekla, skuhi si ga sam, pa rit dvigni in pejd' si zaslužit tist' kofe. Ker je b'la tvoja mati take sorte, kot pač so slovenske matere, ki se kar naprej nekaj žrtvujejo, si ti lahko pisal in jo gnjavil, pol pa zaradi tega nisi mogel spati, na vest ti je potrkavalo kot ob veliki noči v zvonikih in si spet pisal. Hvala Francki, da je b'la, kar je b'la. Če je sploh Francka, tvoja mati, ki je postala prispodoba za vztrajno materinsko ljubezen. Pa tudi za tisto presneto žrtvovanje. In tek za skoraj dosegljivim, kar se spet in spet izmakne.''
Ivan hlastne za zrakom in oprezno vpraša: ''Kdo si, prikazen? Zakaj ješ črke besedam? Ne vem niti tega, ali sem te razumel.''
''Ma, kaj bi me razumel. Še sebe ne razumeš. Tudi v mojem času je vsak s tvojimi nazori le zavržen idealist. No, tvoje pisanje bodo po tvoji smrti kar cenili. Sam' da veš, nič se ni spremenilo. Ostali smo hlapci, šlo nam je že na bolje, a smo spet vse zasrali. Hlapec še zmeraj išče pravico, ki jo kradejo nekaznovani. Dolina Šentflorjanska noče iz nas. ''
''Kako veš, da razmišljam o čem takem?''
Pretresen odpre oči. Zavesa pred njim divje zaplapola. Kot zublji ognja, ki hoče zajeti svet in ga prisiliti, da se prečisti.
Za njegovim otrplim hrbtom zaškripajo vrata. Ve, kdo stoji med podboji. Vonj njenega naročja bi prepoznal kadarkoli in kjerkoli.
''Mati, kavo bi,'' revskne, ker se mu zdi, da se mora z močnejšim glasom zbuditi iz čudnih sanj. Od nekje mu v ušesa prinese ženski smeh. Na pol se dvigne. Obrne. Matere ni več. Prepozen je.
''Tudi kadar vstanemo pravi čas, nas nekaj spet potegne nazaj v isto zgodbo,'' zagodrnja in obsedi, zazrt v ugašajoč dan ali nekam v prihodnost, a povsod vidi le meglo, ki jo prodajajo za nebesa.

 

popisano dno

zmeraj enaka gošča

v šalici kave

 

 

pi - irena p.

Svit

Poslano:
10. 05. 2021 ob 09:06

''Tudi kadar vstanemo pravi čas, nas nekaj spet potegne nazaj v isto zgodbo,''


Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
10. 05. 2021 ob 09:11

Da, da, seveda 10. Velikega travna 1876 ... Kar nestrpno sem že pričakoval, da se nekdo le spomni tega našega veličastnega pisatelja, nenadkriljivega mojstra slovenske besede, Ivana Cankarja. Lepa hvala ti, poetesa Irena, za ta čudovit spis, ki sem ga seveda prebral z velikim užitkom. Že v minulem, tihem povečerju, sva s tem "mojim prijateljem" podrugovala ob prebiranju njegove, v srce segajoče, Hiše Marije pomočnice. 

Z lepimi pozdravi,

Sašo  

Zastavica

Stojan Knez

Poslano:
10. 05. 2021 ob 10:00

Kako lepo si se dotaknila preteklosti, utripa nekih drugačnih življenj, katera so kljub vsemu bila lepa, posebna, preprosta ...

Irena, lep dan ti želim, Stojan

Zastavica

koni

Poslano:
10. 05. 2021 ob 10:42

Z v srce segajočo vsebino v literarni obliki, ki združuje prozo in haiku, si v imenu vseh nas, ki častimo spomin na Ivana Cankarja, mojstra slovenske besede v prozi in poeziji, počastila tudi njegovo obletnico rojstva.

Hvalaaa in čestitke, draga Irena!

Z lepimi pozdravi,

Breda

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
10. 05. 2021 ob 11:31

Hvala, dragi Svit. Zgodovina nas uči, da je tako. Vedno enak ritem. Le plesišče je drugače okrašeno.


lp

pi

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
10. 05. 2021 ob 11:33

Hvala, dragi  Sašo.

Ne mrem se otresti vtisa, da mu bi bilo danes kaj drugače, kot mu je bilo takrat v Avstro-Ogrski. Le papirja ne bi potreboval. Mislim, tistega za pisanje. ;)


Lp

pi

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
10. 05. 2021 ob 11:33

Stojan, hvala. Malo sem pokukala v Ivanovo sobo. ;)

Lp

pi

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
10. 05. 2021 ob 11:37

Draga Breda, hvala. Cankarjev Idealist in njegovo Pohujšanje v dolini ... mar niso kot sodobna dela? Poezija pa je tako ali tako za vsak prostor in vsak čas. Danes bi si pustila rasti brke, tako za praznovanje besede in v zavedanju, da je še mnogo Ivanov, ki jih trga krotoviči resničnost.


Lp in objem

pi


Zastavica

Katica Badovinac

Poslano:
11. 05. 2021 ob 00:37

Irena, bravo za ovu lijepu prozu i uživala sam u čitanju. Hvala ti vratila si me u mladost i neke druge snove. Ne smijemo zaboraviti velike pisce koji su ostavili književno bogatstvo današnjim generacijama.

   "Čovjek sanja toliko sjajnu svjetlost, koliko mračnija je noć oko njega i u njegovu srcu."                                                                                   Ivan Cankar

         
Lp, Katica

Zastavica

miko

Poslano:
11. 05. 2021 ob 07:52

...na vest ti je potrkavalo kot ob veliki noči v zvonikih..., dooobro!

lp, m

Zastavica

ŠpelaU

Poslano:
11. 05. 2021 ob 11:14

Čudovita Irena, da si obudila spomin na neke druge čase in našega velikega Ivana.

Lp, Špela

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
11. 05. 2021 ob 18:10

Draga Katica, najlepša hvala za tako lep komentar in Cankarjev navedek.

Prisrčen pozdrav iz skoraj poletne Ljubljane


lp

pi

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
11. 05. 2021 ob 18:13

Miko, najlepša.

Vsaj te je imel v izobilju - vesti.  :)

Lp

pi

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
11. 05. 2021 ob 18:16

ŠpelaU, najlepša hvala.

Ja, pa škoda, da se od njega nikakor ne moremo ničesar naučiti.


prisrčen pozdrav

pi

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
15. 05. 2021 ob 10:14

Všeč mi je to spajanje preteklosti in zdajšnjosti s prividom. Morda zadnji verz haikuja diši kot praznik ni ravno v sozvočju s povedanim?

No, razmisli in morda se ti utrne še kaj ... sicer pa odličen haibun,

lp, Ana

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
15. 05. 2021 ob 10:19

Najlepša hvala, Ana.

Res ni bil praznik, bila je le obletnica :)

Bom premetala.

lp

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
15. 05. 2021 ob 10:20
Spremenjeno:
15. 05. 2021 ob 10:20

Vem, ampak mogoče da bi bilo bolj udarno, če bi bilo povezano s tisto kavo, ki o njej govori p. s. ...,

lp, Ana

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
15. 05. 2021 ob 10:34
Spremenjeno:
15. 05. 2021 ob 10:37

popisano dno

zmeraj enaka gošča

v šalici kave


ali

popisano dno

zmeraj ista gošča

iz tujih  kuhinj




Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
15. 05. 2021 ob 12:26

Irena, super, torej si dala prvo variacijo ... druga mi je še bolj odprta v tujost, a morda res bolj govori o domačem vzdušju ...

čestitke,

Ana

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
15. 05. 2021 ob 15:30

Najlepša hvala, Ana.

lp

pi

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

pi - irena p.
Napisal/a: pi - irena p.

Pesmi

  • 10. 05. 2021 ob 08:33
  • Prebrano 736 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 186.52
  • Število ocen: 12

Zastavica