o knjigah in literaturi

Knjige. Eh, knjige.
Knjiga je trofeja in pripomoček za zdolgočaseno gospodinjo. Za tistega, ki se noče sprijazniti s svetom. Nič se ne naučiš, razen da za hip pobegneš svoji laži v laž nekoga drugega. To je vse. Premalo knjig ima opraviti z resnico, razen če je estetska. Preveč knjig se igračka z resnico, ampak ta ima zmeraj nek čustven naboj, ki je hkrati tudi največji primanjkljaj. Resnica nima čustev. Laž pa je vedno nekje s srcem, ker je to edino v kar bralci verjamejo.

 

Bralec noče sveta, zato beži v knjigo. In knjiga ponuja svet, ki stoji na bralcu. Nihče zares ne bere. Vse kar počnejo, je iskanje sebe. Vsakič je nov jaz v tekstu, kar dela knjigo za pornič. Estetski pornič za skrhana telesa, polna praznih obrazov.

 

Nočem imeti nobenega opravka z literaturo. Preveč sem doživel, slab bralec sem. Razumem kaj hočejo, da čutim, ampak čustvo se nikoli ne pokaže. Mogoče so samo slabi pisci. Mogoče ne rabim celjenja. Mogoče knjiga ni rešitev, ampak samo odlašanje. Način za mevže, ki ne morejo brez duše in čudeža.

naprimerjanez

Mirjam Dular

Poslano:
16. 02. 2021 ob 16:22

Zanimivo.

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
16. 02. 2021 ob 22:20

bom iskrena


za branje mi ostane malo časa ... ker... ko drugi berejo jaz pišem

svoj spekter besed imam v sebi, bolj ko pišem več ga je ...  

ni mi potrebno prepisovati iz knjig ali od drugih ker ne pišem iz istega razloga kot oni ...


lp ...TO

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
21. 02. 2021 ob 12:46

Najprej moje mnenje: če ne bereš, potem tudi ne veš, kaj je že zapisano in če tudi sam pišeš, si ustvarjaš lažno podobo o tem, kako je nekaj enkratno in tvoje ... to je kot bi izumljal, kako prižgati ogenj v dobi, ko imamo vžigalnike, vžigalice ....

Sicer pa zanimiv pogled na knjige in literaturo, naprimerjanez,  le vejice in nekaj drobnarij ;)

Knjige. Eh, knjige.
Knjiga je trofeja in pripomoček za zdolgočaseno gospodinjo. Za tistega, ki se noče sprijazniti s svetom. Nič se ne naučiš, razen da za hip pobegneš svoji laži, v laž nekoga drugega. To je vse, kar je. Premalo knjig ima opraviti z resnico, razen če je estetska. Preveč knjig se igračka z resnico, ampak ta ima zmeraj nek čustven naboj, ki je hkrati tudi največji primanjkljaj. Resnica pač nima čustev. Laž pa je vedno nekje s srcem, ker je to edino, v kar bralci verjamejo.

 

Bralec noče sveta, zato beži v knjigo. In knjiga ponuja svet, ki stoji na bralcu. Nihče zares ne bere. Vse kar počnejo, je iskanje sebe. Vsakič je nov jaz v tekstu, kar dela knjigo nič drugega kot za pornič. Estetski pornič za skrhana telesa, polna praznih obrazov.

 

Nočem imeti nobenega opravka z literaturo. Preveč sem doživel, slab bralec sem. Razumem, kaj hočejo, da čutim, ampak čustvo se nikoli ne pokaže. Mogoče so samo slabi pisci. Mogoče ne rabim celjenja. Mogoče knjiga ni rešitev, ampak samo odlašanje. Način za mevže, ki ne morejo brez duše in čudeža.


Lp, Ana

Zastavica

Tanja Ocelić

Poslano:
21. 02. 2021 ob 14:08

A vi ste že vse prav vse prebrali? Vse knjige, romane? Vsako že izdano zbirko? Vse autorje tega sveta? Maaa bravoooo .... 

Naj še tako berem nikoli mi ne bi uspelo prebrati vsega, napisanega. 

Ni me strah zapisanega ker kadar pišem, pišem samo o sebi... Ne nalagam svoje plamenčke na že obstoječi ogenj...  imam svojega  in vem kako ga prižgati da se bo v meni razplamtel ... v pesem ... lp


Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
21. 02. 2021 ob 14:14
Spremenjeno:
21. 02. 2021 ob 14:15

Ni govora o branju vsega, ampak zgolj o branju. Kot vemo, že od razvetljenstva naprej ni mogoče prebrati vsega in enciklopedisti so že izumrli.

Pri branju moramo torej izbirati: lahko smo zelo selektivni in izbiramo tisto, kar nam je všeč, kar potrebujemo ali s čimer rastemo (se informiramo). Npr. če pišemo poezijo, preberemo knjige, ki so nagrajene ali nove knjige nam ljubih avtorjev ter seveda klasiko, ki je preživela  (čas je sito, ki izpusti le tisto, kar je vredno (večno?)).

Zanimiva tema, najbolje, da še danes odprem novo debato na forumu, da ne bremenimo te pesmi s splošnimi komentarji.Lp, Ana

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
21. 02. 2021 ob 14:25
Spremenjeno:
21. 02. 2021 ob 16:17

Torej tu bi bil primeren prostor za to debato:

https://www.pesem.si/a/objava/prikaz/153129/branje_in_pisanje_-_razmisljamo_o_povezanosti_in_locenosti 

Vabljeni k sodelovanju in vašim odzivom,

lp, Ana

Zastavica

naprimerjanez

Poslano:
21. 02. 2021 ob 17:03


js preberem veliko oz. sem bral. pa ugotovil, da bi bilo 

bolše da ne bi. literatura je uspavanka, rešitev pa

sploh ne. 


sem popravil tele zanke v ktere sm se ujel xD.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
21. 02. 2021 ob 19:29

;) to je neuničljiva zaloga, očitno si že napolnil rezervoarje ;)

pesem pa:; čestitke k ubeseditvi določenega pogleda na literaturo ...

lp, Ana

Zastavica

naprimerjanez

Poslano:
21. 02. 2021 ob 19:35


bolj verjetno kislost, ker ne spadam v njo :D.

oh, well :)


hvala za črtico

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

naprimerjanez
Napisal/a: naprimerjanez

Pesmi

  • 16. 02. 2021 ob 14:12
  • Prebrano 193 krat

Uredniško pregledano.

Zastavica