Sonet 46

Žarki sonca ogrejejo zunanji rob leve dlančnice. Snežni plaz v desnem čevlju povzroči žulj na mezincu. Pisemska politika. Za trideseto obletnico samostojnosti bo interpelirana celotna vladna koalicija.

 

Voda Ljubljanke je globinsko gosto poseljena, oko moje je globoko. Obrnem se na Ustavno sodišče, da mi izmeri dioptrijo.

 

Žarek sonca ogreje dlan, nova pomlad še vedno poganja. Plevel ostaja, zarasla pod kamnitimi temelji. Predsednik bi se rad pogovarjal, se dogovarjal. Povratnik napoveduje mandatarstvo. "Karel Erjavec Show", ko nov obraz bo nova napaka ?!

 

"Odločilnih bo naslednjih štirinajst dni". Potem pa svizec iz Karpatov pride zavit okus čokoladnega trisa v slično škatlico ?!

 

V morje demokracije vržem trnek. Koprnenje burje objema srce. Pijem, jem, spim, občasno kadim. Žičnate ograje ograjujejo mejna področja, s senzitivnostjo pa se bodeča žica kar sama postavlja tudi v naših glavah. Stojim v plitvini, hlad soli se zbira okoli obolele desne tetive stopalnega loka. Potapljam se v globino misli, namočen v modrino tinte, ko netopir je moj poet. Na obzorju nemo opazujem svizca, kako lovi svojo senco, ter štejem do 46 stotink, sekund, minut, let, glasov ? Kulturno politična krajina je defakto kompromitirano kontaminirana. Trenutek je preštet na palec in prstanec.

 

Ima Prešeren v Ljubljani in v Kranju čez nosno žrelni predel nadeto obrazno masko ? Je že bil testiran s hitrim testom ? Sorodnica se je te dni sprehajala po pesnikovem trgu in opazila, da je Francé oslabelega izgleda ?! Naj bi kašljal ter bojda grdo kihal ? Navajal bi naj hude bolečine v mišičnem skeletju.

 

Skrbi me zanj !

Jernej Jager

pi - irena p.

Poslano:
08. 02. 2021 ob 07:38
Spremenjeno:
08. 02. 2021 ob 07:44

Oko moje je globoko  ..... in je


tudi mene skrbi

lp

pi



Detail of old-spelling text


Zastavica

Jernej Jager

Poslano:
08. 02. 2021 ob 21:31

Sva že dva zaskrbena! Lp

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
10. 02. 2021 ob 16:32

 Če obstaja  mišično skeletje namesto skeletnega mišičja, potem je razumljivo tudi tole poimenovanje pesmi "sonet ..." Naslov je izbran z ironijo, kakor je smešno, cinično, ironično in absurdno vse, kar se nam v očetnjavi trenutno godi (poleg pokopa kulture ).

  Družbenokritične pesmi imajo zdaj posebno nesto v oblaku naših poetskih izbruhov ... 

Sprejmemo in dodajamo 46 trnkov v morje demokracije, samo izvleči jih bo treba, ali pa potvorjeno demokracijo prebarvati, preplastiti - morda ne ravno s tinto, rajši z barvo revolucije, v jkateri bo prostor za vse "sonete"


 lp, Lidija  

Zastavica

Jernej Jager

Poslano:
10. 02. 2021 ob 17:09

Iskrena zahvala za čudovit zapisek! Nimam.kaj dodati - pridružen sem.


Hvala (za danes še eno) uredniško Podčrtanko! DANES KAR 2. Kar ne morem dojeti  da je vse to res ! Cenim  in sem globoko zavaljen. LP, J

Zastavica

damjana

Poslano:
18. 02. 2021 ob 17:32

Čestitke za tvoja pisanja Jernej..ne verjamem, da si zavaljen..hahaha

Zastavica

Jernej Jager

Poslano:
18. 02. 2021 ob 20:55

Damjana ! Hvala za komentar. Me veseli, so ti moje pesmi všeč! Ups pa res ! Škrat**:)  Lp

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Jernej Jager
Napisal/a: Jernej Jager

Pesmi

  • 08. 02. 2021 ob 05:16
  • Prebrano 500 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 51.55
  • Število ocen: 3

Zastavica