Forum

Sosed tvojega brega 2021

JSKD in REVIJA MENTOR

razpisujeta

43. LITERARNI NATEČAJ SOSED TVOJEGA BREGA 2021

Natečaj je namenjen avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Natečaj je namenjen vsem generacijam od 15. leta starosti.

Že 42 let druženj ustvarjalnih posameznikov, ki živijo v Sloveniji, medkulturno bogati slovenski prostor s paleto svetovnih jezikov in ustvarjalnih poetik. V zadnjih dveh letih smo srečanja poglobili in pomladili z dodatnima delavnicama ter predstavitvijo natečaja v Ljubljani. V letu 2021 bomo kljub omejitvam zaradi korona virusa potovali po Sloveniji, v živo ali preko spletnih aplikacij. Družili se bomo na dveh uvodnih delavnicah kreativnega pisanja, kjer boste imeli priliko izboljšati svoja besedila za natečaj, na branju ob mednarodnem dnevu maternih jezikov bomo utrjevali povezanost, na zaključnem državnem srečanju v Mariboru v okviru Tedna ljubiteljske kulture in Jurčičevega leta pa z javnostjo delili vaša globoka občutenja sveta, zapisana v literaturo.

Zato vas vabimo k sodelovanju in vas prosimo še naprej, da o natečaju širite prijazno besedo ter nagovorite k udeležbi svoje sosede, znance, sorodnike, prijatelje, literate … ki bi se prepoznali kot del široke multikulturne, strpne in empatične ustvarjalne skupine pisateljev in pesnikov z vseh koncev sveta!

Državno srečanje SOSED TVOJEGA BREGA 2021 bo potekalo v Mariboru v soboto, 22. maja 2021, s sodelovanjem izpostave JSKD iz Maribora. Vse prijavljene avtorje in avtorice bomo povabili na dopoldanski pogovor s strokovnima spremljevalcema ter mentorjema prozne in pesniške delavnice, Zoranom Kneževićem (prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec za zbirko kratkih zgodb Dvoživke umirajo dvakrat) in Željkom Perovićem (pesnikom in prevajalcem). Po kosilu bo sledil krajši sprehod po mestnem jedru, druženje, izmenjava literarnih izkušenj in predstavitve novih knjig. Popoldne bomo imeli svečani zaključni literarni dogodek z branjem vseh prijavljenih literatov v različnih jezikih, z glasbeno spremljavo ter podelitvijo priznanj vsem sodelujočim. Izpostavili bomo dolgoletne Sosede in tudi tiste, ki se nam boste pridružili prvič. Natančen program vam bomo posredovali po prijavi.

BRANJE OB DNEVU MATERNIH JEZIKOV

mednarodnem dnevu maternih jezikov v okviru UNESCA. 21. februarja 2021 bomo uživali v branju in poslušanju avtorskih besedil v vseh jezikih, tudi slovenskem. Prijave za sodelovanje (ime in priimek ter jezik besedila, ki ga boste prebrali) pošljite do petka, 5. februarja 2021, na e-naslov: [email protected] – Zadeva: Sosed bere 21. 2. 2021. Vsak avtor ima na razpolago tri do pet minut branja, odvisno od števila sodelujočih. Dogodek bomo izvedli v vsakem primeru, tudi če bo karantena. Vsi prijavljeni boste prejeli povezavo za sodelovanje preko ZOOM aplikacije, dogodek bomo posneli in delili preko FB omrežja.

Vabljeni tudi na delavnice, ki jih pripravljata Zoran Knežević za prozo in mag. Ana Porenta za poezijo.

Več o tem na: https://www.jskd.si/literatura/natecaji_literatura/sosed/2021/uvod.htm

 

PRIJAVA

 

Avtorji naj svoja besedila pod šifro pošljejo do sredine marca – do ponedeljka, 15. marca 2021, v izvirniku (torej ne v slovenščini) po elektronski pošti na e-naslov: [email protected], z zadevo: Sosed tvojega brega 2021. Besedilom priložite tudi delovni prevod v slovenski jezik. Prijava za sodelovanje bo potekala elektronsko, odprta bo v januarju 2021.

 

Veseli bomo vaših komentarjev, pobud in želja!

 

Ostanimo povezani!

 

Lepo pozdravljeni!

 

 

Dodatne informacije

 

mag. Barbara RIGLER

odgovorna urednica revije Mentor in
producentka za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
E: [email protected]

 

 

Komentiranje je zaprto!