Forum

Delavnice Sosed tvojega brega - poezija in proza

Letos prvič organiziramo delavnici kreativnega pisanja s članoma dosedanje komisije za razpis Sosed tvojega brega: Zoranom Kneževićem in mag. Ano Porenta. Potekali bosta v Ljubljani v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna ali preko spletne aplikacije ZOOM. Delavnici sta namenjeni vsem dosedanjim udeležencem in vsem, ki se prijavljate prvič, in bi radi izboljšali svoje pisanje. Izvedli bomo štiri termine za prozo in poezijo posebej, in sicer decembra ter po dogovru.  

 

 

OD IDEJE DO NAGRADE: PRIKAŽI, NE POVEJ

Zoran Knežević

Vodi: Zoran Knežević

Termin: sobota, 10.00-13.00

Sinopsis: Tokrat malo drugače. Udeleženci bodo na delavnico prišli z že napisanimi zgodbami. Vsi bodo dobili in prebrali zgodbe vseh drugih. Na štirih srečanjih se bomo potem pogovarjali in debatirali o vsakem besedilu. Na prvem srečanju bo mentor najprej, za morebitne nove udeležence kot tudi za tiste, ki so se udeležili dveh prejšnjih delavnic, na kratko ponovil osnove za dobro napisano zgodbo, dramo, komedijo ali roman. Nato se bomo posvetili posameznim besedilom: kaj je dobro in kaj bi se dalo še izboljšati. Od ideje do osnutka, od strukture do forme, od jezika do sloga, preko uvoda, likov, karakterizacije, zapleta in razpleta do konca zgodbe, torej do končnega prečiščenega besedila in nagrade. Nagrada ni samo nagrada na nekem natečaju, čeprav je ta več kot dobrodošla, nagrada je že objava v literarnem časopisu, aplavz po prebrani zgodbi na javnem branju, pohvala bralcev. Nagrada je tudi, ko po urah pisanja, razmišljanja, popravljanja, na koncu prebereš svojo zgodbo in si rečeš: to sem pa res dobro napisal/la. Vodilo in rdeča nit delavnice na vseh srečanjih bo tokrat: Prikaži, ne povej.

NASTAJANJE PESMI

Ana Porenta

Vodi mag. Ana Porenta

Termin: sobota, 15.00-18.00

O čem lahko pišem?
Lahko posodim svoj glas drugemu bitju, entiteti?
Ali pesmi kaj manjka, je v njej kaj odvečnega?
Jo je mogoče razumeti večplastno?
Kdaj je pesem končana?
Sinopsis: Delavnice bodo prepredene z različnimi ustvarjalnimi izzivi, pogovori o poeziji in zapisih, ki bodo nastajali. Ukvarjali se bomo s priklicevanjem lastnega pesniškega jezika, ostrili
zmožnost (po)imenovanja, ubesedovanja in ugotavljali, kako lahko pesem, ki nastaja, spreminjamo, usmerjamo njen tok, jo izboljšujemo. Naš cilj bo napisati svojo novo pesem ali več njih (cikel pesmi).

 

 

Komentiranje je zaprto!