Forum

Delavnica songwritinga - pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev

Od 10. marca do 7. aprila bo na SIGICu potekala delavnica pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev. 5 srečanj bo vodila Katarina Juvančič. Rok za prijave: 3. marec 2020, število mest omejeno.

 

Če so vam ob pisanju komadov kdaj po glavi rojila vprašanja kot denimo: 
- Kako se lotiti pisanja komada?
- Kakšen arzenal pripomočkov nam je pri tem na voljo?
- Kako razvijati idejo pesmi, da doseže polni potencial in čustveni učinek?
- Kako uporaba določenih besedilnih tehnik pohitri ali upočasni komad, dodaja ali odvzema čustveni naboj, nas pušča v obupu ali nam vliva upanje? ipd.

potem ste lepo vabljeni_e na delavnico pisanja besedil (pesmi) za uglasbitev.

Na delavnici se bomo spoznavali z najrazličnejšimi metodami, tehnikami in orodji pisanja, ki so nam na voljo za to, da naša ideja dozori v polnokrvno pesem, ki jo lahko napišemo zgolj zase, ali pa jo pošljemo v svet.

Pogovarjali se bomo in raziskovali tudi:
- kreativno pisanje
- razvoj ideje, dinamike in pomena (besedila) pesmi – prozodija
- gradnike pesmi (verz, refren, most ipd.) in njihovo učinkovitost
- rime, metafore, klišeje, prozodične učinke besedila
- osnove besedilnega in melodičnega ritma
- Katarinine štiri glavne “zapovedi” pisanja komadov (in jih primerjali s svojimi)

Zadnje srečanje je namenjeno predstavitvi lastnega besedila pesmi (zaželjeno, ni pa nujno), ki je lahko zgolj besedilo ali pa opremljeno z melodijo oziroma aranžmajem za en inštrument.

Za prijavo na delavnici je potrebno izpolniti spletni obrazec. Število razpoložljivih mest je omejeno. Ob morebitni selekciji bo med prednostnimi kriteriji upoštevan tudi vrstni red oz. datum prijave. Skrajni rok za prijave je 3. marec. 

POVEZAVA DO SPLETNEGA OBRAZCA

Več informacij: [email protected]

Trajanje delavnice: pet zaporednih torkov od 10. marca do 7. aprila od 16h-19:30.

KOTIZACIJA: 
50 EUR za zaposlene
30 EUR za samozaposlene v kulturi
20 EUR za dijake, študente, upokojence in nezaposlene

Kotizacija obsega udeležbo na vseh petih srečanjih delavnice in se poravna ob prvi delavnici. 


Delavnica je namenjena kantavtorjem/icam, glasbenikom/icam, pesnikom/icam in vsem, ki že imajo kakšni izkušnjo pisanja pesmi z namenom uglasbitve. Vabljeni_e pa tudi ostali, ki bi se radi preizkusili v takšnem pisanju.

Na delavnici sproti nadgrajujemo znanje, zato imajo prednost tisti, ki se bodo delavnice redno udeleževali. Zahtevnost delavnice – osnovna in srednja.

Delavnico vodi kantavtorica, glasbena kritičarka in antropologinja Katarina Juvančič, ki je s kitaristom in producentom Dejanom Lapanjo izdala tri albume avtorskih pesmi (Selivke, Hope’s Beautiful Daughters ter Vmesje), koncertirala po Sloveniji, Evropi ter Aziji. Na Berklee College of Music je opravila modul v okviru magisterija iz songwritinga. Je dvakratna dobitnica nagrade žirije na mednarodnem kantavtorskem festivalu Kantfest.

 

Komentiranje je zaprto!