Forum

Razpis: Sosed tvojega brega 2020

JSKD in REVIJA MENTOR

razpisujeta 42.  literarni natečaj  

SOSED TVOJEGA BREGA 2020

namenjeno avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Natečaj je namenjen vsem generacijam od 15. leta starosti.

Že več kot 40 let druženj ustvarjalnih posameznikov, ki živijo v Sloveniji,  medkulturno bogati slovenski prostor s paleto jezikov in poetik. Lani smo srečanja poglobili in pomladili z dodatnima delavnicama ter predstavitvijo natečaja v Ljubljani, v letu 2020 spet potujemo po Sloveniji in premikamo meje v glavah. Družili se bomo na belokranjskih bregovih in spoznavali kulturno bogato Metliko.

Zato vas vabimo k sodelovanju in vas prosimo še naprej, da o natečaju širite prijazno besedo ter nagovorite k udeležbi svoje sosede, znance, sorodnike, prijatelje, literate … ki bi se prepoznali kot del široke multikulturne, strpne in empatične ustvarjalne skupine pisateljev in pesnikov z vseh koncev sveta!

DRŽAVNO SREČANJE

Državno srečanje SOSED TVOJEGA BREGA 2020 bo potekalo v Metliki v soboto, 9. maja 2020, s sodelovanjem izpostave JSKD iz Metlike. Vse prijavljene avtorje in avtorice bomo povabili na dopoldanski pogovor s strokovnima spremljevalcema ter mentorjema prozne in pesniške delavnice, Zoranom Kneževićem (prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec za zbirko kratkih zgodb Dvoživke umirajo dvakrat) in mag. Ano Porenta (pesnica in urednica, magistrica znanosti, ustanoviteljica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti ter glavna urednica portala www.pesem.si). Po kosilu bo sledil krajši ogled metliških kulturnih znamenitosti, druženje, izmenjava literarnih izkušenj, predstavitev novih knjig in literarna branja. Natančen program vam bomo posredovali po prijavi.

Ob 18. uri bomo imeli svečani zaključni literarni dogodek s predstavitvijo izbranih besedil v različnih jezikih, z glasbeno spremljavo ter podelitvijo priznanj vsem sodelujočim avtorjem. Izpostavili bomo dolgoletne Sosede in tudi tiste, ki se nam boste pridružili prvič. 

BESEDILA

Na natečaj lahko posredujete prozo ali dramska besedila – do 7 strani (lahko tudi odlomke daljših tekstov) ter poezijo – do 5 pesmi. Priloženi prevodi v slovenščino so zelo zaželeni, niso pa pogoj. Pričakujemo samo lektorirana in urejena besedila, ki še niso bila objavljena v knjižni obliki. Besedila naj bodo zapisana v wordu, pisava 11, leva poravnava, enojni razmik, brez dodatnih oblikovanj in fotografij. Avtorji, ki ste sodelovali na srečanju Sosed tvojega brega 2019, lahko posredujete »popravljena« oz. izboljšana besedila lanskega srečanja za objavo v zborniku 2020.

 

Več o razpisu in prijavnica:

http://www.jskd.si/literatura/natecaji_literatura/sosed/2020/uvod.htm

 

 

Ana Porenta

urednica

Poslano:
28. 01. 2020 ob 15:10
Spremenjeno:
28. 01. 2020 ob 14:10

Še nekaj navodil, ki smo jih prejeli in da se bo lažje odločiti za prijavo:

Tu so pesmi kriki

In melodija tone

Sanjam o prepovedani besedi

Beri!

(Marie- Hélène Estequle – Exel, Sosed tvojega brega 2017, zbornik Paralele št. 21)

 

 

Literati drugih narodov in narodnosti, ki prebivate v Sloveniji, pridružite se nam, dodajte pečat s svojim maternim jezikom, v bogato paleto poetik in jezikov, ki se prepletajo in spletajo na natečaju


Sosed tvojega brega!

(Rok za prijavo 2. 3. 2020)

 

Natečaj, Sosed tvojega brega, ki se bo letos zgodil že 42-tič, je namenjen avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Natečaj je namenjen vsem generacijam od 15. leta starosti dalje. Vabljeni tudi k prijavi na uvodno branje ob mednarodnem dnevu maternih jezikov, ki bo 21. februarja 2020, ob 18. uri v dvorani JSKD v Ljubljani (rok za prijavo je 10. 2. 2020).

Kako se prijavim?

Na e-naslov [email protected] Pošljite prozo ali dramska besedila – do 7 strani (lahko tudi odlomke daljših tekstov) ter poezijo – do 5 pesmi. Priloženi prevodi v slovenščino so zelo zaželeni, niso pa pogoj. Besedila naj bodo urejena, brez dodatnih oblikovanj in fotografij. Avtorji, ki ste sodelovali na srečanju Sosed tvojega brega 2019, lahko posredujete »popravljena« oz. izboljšana besedila lanskega srečanja za objavo v zborniku Paralele 2020.Vsak prispevek mora biti označen s šifro avtorja, svoje podatke vpišete v e-prijavo. Podatki bodo uporabljeni za namene razpisa. Avtorji odstopijo svoja besedila za objavo brezplačno. Spletna prijava Sosed tvojega brega se nahaja TUKAJ. Čas za spletno prijavo in posredovanje besedil je do ponedeljeka, 2. marca 2020!

 

Kje bo državno srečanje?

 Državno srečanje bo potekalo v Metliki v soboto, 9. maja 2020, s sodelovanjem izpostave JSKD iz Metlike. Vse prijavljene avtorje in avtorice bomo povabili na dopoldanski pogovor s strokovnima spremljevalcema ter mentorjema prozne in pesniške delavnice, Zoranom Kneževićem (prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec za zbirko kratkih zgodb Dvoživke umirajo dvakrat) in mag. Ano Porenta (pesnica in urednica, magistrica znanosti, ustanoviteljica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti ter glavna urednica portala www.pesem.si). Srečanje se bo zaključilo z večerno slavnostno prireditvijo.

 

Kako se prijavim na uvodno branje ob mednarodnem dnevu maternih jezikov?

Kot uvod v letošnje druženje in promocijo natečaja vabimo avtorje k branju svoje avtorske literature v petek, 21. februarja 2020, ob 18. uri v dvorano JSKD - Mala skladovnica, Beethovnova 5, Ljubljana, v počastitev mednarodnega dneva maternega jezika UNESCO (21. februar). Prosimo za potrditev uvodnega sodelovanja na naslov [email protected] do ponedeljka, 10. 2. 2020! Kot gostje se nam bodo pridružili glasbeniki in različni bralci avtorske literature.

 

Kaj je zbornik Paralele, kako pridem do objave in kje ga dobim?

Izbor besedil vsakega avtorja  natečaja Sosed tvojega brega bomo objavili v natisnjenem zborniku  PARALELE 2019-2020, št. 23., ki ga boste prijavljeni avtorji natečajev Sosed tvojega brega 2019 in 2020 prejeli brezplačno. Vsi ostali bralci se lahko na Paralele naročite v prednaročilu do 2. 3. 2020 po ceni 5,00 €. V redni prodaji bo cena Paralel 23/2020: 8,00 €.

 

Pridružite se nam na skupnem bregu!

 

Uredništvo revije Mentor in JSKD

Dopis pripravila:

Maja Miloševič Čustić

Sodelavka za Literarno dejavnost

 

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
24. 04. 2020 ob 20:09
Spremenjeno:
24. 04. 2020 ob 18:09

Zdaj je rok podaljšan do 30. 4. in vabimo vas, da se še opogumite za sodelovanje. Zaključek natečaja pa bo predvidoma jeseni.

Lepe pomladne dni,

Ana

Zastavica

Komentiranje je zaprto!