Forum

RITAM POEZIJE NA ŠPANCIRFESTU

V atriju frančiškanskega samostana v Varaždinu in v organizaciji Društva RITAM MISLI je dne 23. 8. 2019 potekal večer z naslovom RITAM POEZIJE NA ŠPANCIRFESTU. Še en zelo uspešen večer sodelovanja med pesniki, glasbeniki in organizatorji festivalov Špancirfest v Varaždinu in Dneva PoezijeInVina na Ptuju, vse v varnih rokah in koordinaciji Društva RITAM MISLI.

Atrij frančiškanskega samostana je odmeval v zvokih glasbe in poezije v različnih jezikih, čustvovanje je bilo edinstveno, toplino vzdušja in nasmeh dobrodošlice v »Mesto, kjer spijo angeli«, so občutili vsi prisotni.

RITAM MISLI že četrto leto organizira večer čarobnih zvokov in različnih jezikov. Paleta obarvana s toplimi barvami majhnih univerzumov umetnikov. Prvi dan festivala Špancirfest so v Varaždin prišli pesniki, igralci in glasbeniki iz Litve, Belgije, Slovenije in Hrvaške in sprehajalcem namenili verze, polne čustev. Da je poezija navdih številnim glasbenikom, so jasno dokazali glasbeniki Manč Kovačič (Slovenija), Lav Novosel (Hrvaška) in neizogibni varaždinski mešani pevski zbor KAPELA PAULINA WARASDIN, pod taktirko maestra Zdenka Kušćera, ki so s svojimi nastopi obogatili program.

In zagotovo je glasba navdihnila številne pesnike in spodbudila njihova peresa k ustvarjanju novih besedil. Varaždin so obiskali pesniki, udeleženci ptujskega festivala DNEVI POEZIJE IN VINA, Ramune Brundzaite (Litva) in Maarten Inghels (Belgija), z verzi pa so se jim pridružili še igralec Zvonko Novosel (Hrv) in pesniki: Marjan Pungartnik (Slo), Miroslav Tičar (Slo), Željko Perović (Slo/BiH), Zlatko Kraljić (Slo/Hrv), Ernest Fišer (Hrv), Ružica Juras (Hrv), Majda Fradelić (Hrv), Melita Makovec (Hrv), Slađana Benkus (Hrv), Hana Kunić (Hrv), Nenad Slukić (Hrv), Karlo Žimbrek (Hrv) in Milan Novak (Hrv/Slo).

Program sta sproščeno vodili Edita Kutnjak Zlatar in Ljubica Ribić, v svoj objektiv pa je trenutke zajel Ivan Grahovec. Vse to ne bi bilo mogoče, če nam tudi letos frančiškani ne bi odprli vrat svojega doma in tako omogočili čarovniji razviti krila občutenj. Brez pomoči gvardijana Ivana Miklenića bi bilo mnogo težje uresničiti še ene sanje.

Korak za korakom si v Varaždinu tudi poezija tlakuje svojo pot, pušča zapisane besede vtisnjene nekje v stenah starih zgradb. Društvo RITAM MISLI je potrdilo, da ima poezija zagotovo svoj prostor na Špancirfestu. Vse številčnejša publika pa je priča in zagotovilo za trajanje te lepe zgodbe.

povezava na objavo dogodka:

https://www.varazdinske-vijesti.hr/kultura-i-scena/u-atriju-franjevackog-samostana-odrzana-vecer-ritam-poezije-na-spancirfestu-34050/

                                                                                                     

RITAM MISLI

(po izvirnem zapisu Ljubice Ribić povzel Milan Novak)

 

 

jagodanikacevic

Poslano:
25. 08. 2019 ob 14:05

Čestitke za uspešno veče muzike i poezije, tebi kao učesniku i Ljubici, voditeljki programa kao i Društvu "Ritam misli" - organizatoru. Želim vam puno godina ovakvih susretanja i večeri u kojima širite lepe misli, zvuke i poeziju!

lp

Jagoda

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
26. 08. 2019 ob 21:02

Bravo, Ljubica, Milan ... čudovito delo in veliko ljubezni je v njem ...

lp, Ana

Zastavica

Komentiranje je zaprto!