Zemljevid dogodka:

Najdi.si

Za podrobnosti klikni zemljevid.

Ana Porenta (urednica)
vabi na

Renato Quaglia (Solbica, Rezija): BASIDA

ki bo 11. 04. 2019 ob 18:00
v kraju Vojašniška ulica 12, Maribor

• ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV MARIBOR • JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI • OI MARIBOR • KULTURNO DRUŠTVO MARIBORSKA LITERARNA DRUŽBA • LITERARNA HIŠA MARIBOR • SLOVENSKI DNEVI KNJIGE 2019

Prvič se bo v Mariboru predstavil rezijski pesnik
 
Renato Quaglia (Solbica, Rezija):
BASIDA
 
v četrtek, 11. aprila 2019, ob 18. uri v Literarni hiši Maribor, Vojašniška ulica 12 v Mariboru.
 
 
Če se bo dobro razpletlo, bomo videli film tržaške slovenske televizije o avtorju, če pa ne, se bo z njim pogovarjal Marjan Pungartnik in slišali bomo izjemno, redko rezijsko poezijo.
 
 
Pridite!
 
--------------------------
 
Renato Quaglia (* 31. marec 1941, Solbica, Rezija), pesnik, pisatelj, kult. in socialni delavec. Oče mu je umrl v nemškem taborišču. Končal je malo seminišče, licej in prvi letnik bogoslovja v Vidmu in Veroni, bil posvečen v duhovnika (1965), študiral je v Louvainu (Belgija) psihologijo, bil nekaj časa kaplan v Tablji/Pontebba in v Bergamu. Pustil je duhovniško službo, delal v tovarni, pri zavarovalnici, od 1978-83 je bil deželni vodja Associazione regionale cooperative agricole, ki je vključena v Lega delle cooperative. 1977. je ustanovil kmetijsko zadrugo »Ta rožina dolyna«, da bi poživil gosp. dejavnost v Reziji. 1983 se je začel ukvarjati z drugim načrtom, ki se je uresničil z ustanovitvijo majhnega, a tehnološko razvitega obrata MIR, ki mu načeluje od 1985.
1985 je izdal svojo prvo pesniško zbirko Baside in se z njo uveljavil kot eden najboljših modemih rezijskih pesnikov. Pesmi so napisane v rezijskem solbiškem narečju, Marko Kravos jim je dodal prevod v knjižni slov. in spremno besedo. Vseh pesmi je 27 in so razdeljene v dva dela: osebne izpovedi in pesmi o Reziji. Prvič je ga je predstavil prof. Pavle Merku v ljubljanski Sodobnosti 1980, št. 1, kjer je priobčil šest pesmi. Drugič so izšle njegove pesmi v italijansko-rezijski antologiji Autori resiani (1984). Za zbirko Baside je dobil 7. febr. 1986 nagrado Prešernovega sklada.
 
Publikacije:
RESIA, IT LINGUAGGIO DELLA TERRA E DEL PANE - REZIJA: JEZIK ZEMLJE, JEZIK KRUHA: NAČRT DRUŽBENOGOSPODARSKEGA IN KULTURNEGA RAZVOJA REZIJE, ZTT Trst 1981
BASIDE, pesniška zbirka, ZTT Trst 1981
BASIDE - mi samo izde, ti ke baj si?, zbornik, samozaložba, Videm 2007
SANJALAVI / INDIZI, pesniška zbirka, samozaložba, Videm 2018
 

Komentiranje je zaprto!