Zemljevid dogodka:

Najdi.si

Za podrobnosti klikni zemljevid.

Ana Porenta (urednica)
vabi na

Peter Kuhar: CANKAR, ROSTOHAR, SLOVENSKA UNIVERZA IN SLOVENSTVO

ki bo 21. 02. 2019 ob 18:00
v kraju Vojašniška ulica 12, Maribor

JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI • OI MARIBOR • ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV MARIBOR • KD MARIBORSKA LITERARNA DRUŽBA •


Vabimo vas na predavanje


Peter Kuhar:
CANKAR, ROSTOHAR, SLOVENSKA UNIVERZA IN SLOVENSTVO

v četrtek, 21. februarja 2019, ob 18. uri v Literarni hiši Maribor, Vojašniška ulica 12 v Mariboru.

Tema: Pisatelj Ivan Cankar (1876 – 1918) in znanstvenik Mihajlo Rostohar (1878 - 1966), snovalec slovenske univerze: o pomenu njunih stikov tudi za današnji čas.


Pridite
--------------------------
CANKAR - ROSTOHAR

Zunaj psihološke stroke pa tudi sicer premalo znan univerzitetni profesor Mihajlo Rostohar izhaja iz Krškega. Je Cankarjev sodobnik, v mladosti tudi literarni in nazorski sopotnik. Sodi v krog najpomembnejših ustanoviteljev slovenske univerze, kljub temu pa zaradi kritike slovenskega klerikalizma ni dobil predavateljskega mesta v Ljubljani. Zato se je vrnil na Češko, kjer je deloval že pred prvo svetovno vojno, najprej na univerzi v Pragi in nato, med vojnama, v Brnu - šele od leta 1950 pa v domovini. Velja za začetnika češke in slovenske eksperimentalne psihologije. Gotovo je imel zelo velik, če že ne odločilen vpliv na Cankarjevo politično delovanje in nazore. V marsičem mu je Cankar sledil in ga navajal (izrecno npr. v članku Slovenci in jugoslovani, 1913). Že na začetku 20. stoletja je Rostohar v svojih polemikah bil neomajen nasprotnik slovenskega klerikalizma, nasprotoval pa je tudi težnjam dela tedanje slovenske politične elite, ki je, še v času Avtroogrske, stremela k popolni kulturni in jezikovni asimilaciji z drugimi južnoslovanskimi narodi. Politični in geografski zemljevid Evrope se je v sto letih korenito spremenil, še posebej z nastankom Evropske unije. Rostoharjeva stališča o narodni samobitnosti pa veljajo še po sto letih.

Peter Kuhar (1944, Kermedin - Körmend, Madžarska), publicist, prevajalec poezije in proze iz več slovanskih jezikov. Od leta 2008 živi na Češkem, kjer s soprogo Lenko Kuhar Daňhelovo, pesnico in prevajalko, delujeta na področju slovensko-čeških kuturnih stikov ter pripravljata mednarodni festival Evropski pesniki v živo. Na festivalu Lirikonfest sta leta 2018 prejela mednarodno Pretnarjevo nagrado 2018 – častni naslov »ambasador slovenske književnosti in jezika«.

 

Komentiranje je zaprto!