Zemljevid dogodka:

Najdi.si

Za podrobnosti klikni zemljevid.

Ana Porenta (urednica)
vabi na

Dimitrij Škrk: Doživetje trenutka

ki bo 24. 10. 2018 ob 18:00
v kraju Vojašniška ulica 12, Maribor

JAVNI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KULTURNE DEJAVNOSTI • ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV MARIBOR • MARIBORSKA LITERARNA DRUŽBA • LITERARNA HIŠA MARIBOR •  

Vabimo vas na odprtje razstave


Dimitrij Škrk:
DOŽIVETJE TRENUTKA
Razstava foto-haig

v sredo, 24. oktobra 2018, ob 18. uri v galeriji RRRudolf, Vojašniška ulica 12 v Mariboru.

Umetnika bo predstavil likovni kritik Mario Berdič.

Razstava bo odprta do 6. novembra 2018.

Pridite!

------------------

       srečanje sence
       v šelestenju praznine 
       jesenski selfie

Dimitrij Škrk (* 1951, Postojn). Kot dipl. ing. kemijske tehnologije se je večino časa posvečal razvoju, zadnjih 18 let delovne dobe pa tudi vodenju gospodarske družbe. Poezija, kakor haiku poezija, je vstopita v njegovo življenje relativno pozno šele pred nekaj leti, ko se upokoji. Danes živi v Slovenski Bistrici. Njegovi haiku ao izraz zrele in senzibilne osebe, kar je prepoznala tudi kritika, s številnimi nagradami in pohvalami, tako doma kot v tujini. 

Nekaj o Haigi:
Haiga je japonska oblika preproste slike v kombinaciji s poezijo. Največkrat je to haiku. V času Matsuo Basha (17. stol.) je bila haiga slika, narslikana s čopičem in črnilom, na katero je bila z roko pripisana pesem (haiku/tanka). Dandanes pa je haiga lahko akvarel, fotografija, grafika, grafit , kolaž, skulptura …, s pesmijo kateregakoli tipa. Ta je včasih pripisana ročno, ali kar z računalnikom. 
Zametki haige so zelo stari (pred letom 1000). Najdemo jih na Kitajskem (dinastija Tang) in kasneje na Japonskem. Skozi stoletja se je, pod vplivom različnih kultur in filozofij (taoizma, konfukcijonizma, ter budizma – zena), razvijala in inovativno dograjevala, vse do današnjih oblik. Susumi Takiguchi (1944 - ) jo je opredelil, kot enostavno in ironično združbo preproste slike in poezije, ki v svoji kombinaciji poduhovljata naravo, osebe, ali stvari iz vsakdanjega življenja. 
Tako kot je haiku običajno zgrajen iz dveh ločenih delov, ki sta v nekakšni jukstapoziciji, je podobno zgrajena tudi haiga. Iz slike in pesmi. Kjer se slika ne podreja pesmi, oz. pesem ne sliki. Govorita namreč skupaj, kot celota. 
Đurđa Vukelić Rožić
 

Komentiranje je zaprto!