Haiku- Rad te imam

"Res te imam rad.
Boš kavo ali boš caj?
Božanje ušes."

Rene

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 08. 2018 ob 09:38

Kratka pesem, ki ni haiku, je pa  lušna. Morda bi lahko pustil le naslov Rad te imam in bi bila zadrega rešena ... Si že prebral članke o tem, kaj je / ni haiku?

Lp, Ana

Zastavica

Rene

Poslano:
05. 08. 2018 ob 10:23

Sem prebral o haikuju, ampak moje mnenje je, da sta zen in stroga sporočilnost klasičnih haikujev  prej ovira, kot pomoč pri tem, kar želim jaz kot pesnik povedati. 

Zame je naloga pesnika preseči samo lepoto narave in opazovanje letnih časov in v bralcu zbuditi čudenje, strah, zhražanje, jezo, žalost, razburjenje v isti meri, kot občudovanje, lepoto, ljubezen ali občutke prijetnega. 

Klasične teme haikuja so zame kot uspavanke in odmik od realnosti. Lepe, a nekoristne in zavajajoče. Moje pisanje je v enaki meri čutno, zabavno in politično. Zato pišem.


Hvala za tvoje mnenje. 

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
05. 08. 2018 ob 10:46

Odlično, Rene, sploh ni vprašanje pisanja: seveda pišemo! in moramo! pisati ... to sploh ni v ničemer sporno itd. - gre samo za stvar oblike - zakaj bi nekaj poimenovali z neko določeno (poznano) obliko, če to ni ....  veliko kratkih pesmi, ki jih tu objavljamo, se ne drži posebne oblike (oziroma se z njo ne ukvarja) in to so pač kratkice, ki imajo svoje (vsebinske ali označevalne) naslove - kot večkrat poudarjam: važno je sporočilo, val, ki ga pesem pusti v bralcu ... in haikuji kot taki so res svojevrsten pogled na okolje, ki nas lahko navduši s tem, da zna ujeti sliko in jo skozi besede prenesti v notranjo podobo bralca.

Naša članica in nekdanja urednica Kerstin se je spomnila celo nove pesniške oblike, poimenovala jo je brahki,  tudi ona je čutila, da haiku ni ustrezen za izražanje vsega: https://sl.wikipedia.org/wiki/Brahek 

Svetujem ti samo, da to, kar napišeš, ne označiš s haikujem (kot bi tudi nekomu, ki prostoverzni pesmi da naslov sonet, pa ta sploh ne govori ne o sonetu in se sploh ne drži sonetnih pravil). Upam, da sem zdaj dovolj dobro pojasnila težavo,

lp, Ana

Zastavica

Rene

Poslano:
06. 08. 2018 ob 10:00

Razumem. Hvala. 

Nalepke so res nepotrebne.


Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Rene
Napisal/a: Rene

Pesmi

  • 02. 08. 2018 ob 09:31
  • Prebrano 468 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 104.32
  • Število ocen: 5

Zastavica