Zemljevid dogodka:

Najdi.si

Za podrobnosti klikni zemljevid.

Ana Porenta (urednica)
vabi na

Konceptualna razprava: Poezija & Terapija

ki bo 26. 06. 2018 ob 20:00
v kraju Stritarjeva 7, Ljubljana

literarni dogodek

Konceptualna razprava: Poezija & Terapija

torek, 26. junij, ob 20.00, Trubarjeva hiša literature

Poezijo se lahko bere, lahko se jo posluša, lahko se jo piše. Kam v tem pesniškem trikotniku, tem razmerju med avtorico in avtorjem ter bralcem in poslušalko se lahko umesti terapija, to razmerje med terapevtom in terapevtko ter klientko in klientom? Je terapevtsko poslušanje poezije, branje ali zgolj in samo pisanje, ta kreativni postopek? Nekateri esejistično in nekoliko salonsko trdijo, da nič od tega, da se estetskega učinka ne more, ne sme mešati s terapevtskim. Drugi v praksi, na seansah, na delavnicah počnejo vse troje: poslušanje, branje, pisanje. Umetnostna terapija je danes univerzitetni predmet (likovna, glasbena, dramska, plesna). Zdi se, da pri tu poezija nekoliko zadržuje korak, kot da je (še) nekoliko plaha – ali pa je (še) nekoliko ujeta v lastne ozke poglede. Vsaj pri nas. Pa vendar: kaj v poeziji, ne glede na to ali je brana, poslušana ali se piše, je lahko terapevtsko: lepo ali grdo, svetlo ali temno, tiho ali glasno? Je terapevtska moč poezije v njeni možnosti metaforičnega filtriranja sveta (in nas samih v tem svetu). Je terapevtsko samonanašanje skozi poezijo ali je tu potrebna inštanca tistega, »za katerega se predpostavlja, da ve«? In konec koncev: če je terapija pot prihajanja do samega sebe, do »svojih vsebin«, ali ni poezija še preveč v svojih vsebinah? Več o festivalu: www.pranger.si.

Gostji: Dr. Alja Adam, pesnica, doktorica študija spolov in feministične literarne teorije. Pravljičarka, mentorica kreativnega pisanja in predavateljica na Univerzi v Novi Gorici. Zanimajo jo inovativni izobraževalni programi (kreativne prakse, geštalt terapija in joga).

Dr. dr. Aleksandra Schuller, doktorica literarnih ved in magistra pomoči z umetnostjo; delno zaposlena na Univerzi na Primorskem, delno samozaposlena v kulturi, delno gostujoča predavateljica. Pred tem: performerka, režiserka in pedagoginja (uprizoritvene umetnosti). V terapiji posega tudi po čuječnosti.

 

 

Komentiranje je zaprto!