Forum

Srečanje Pesem si 2018

Stopili smo čez desetko. In še več brali, pisali, se srečevali. Dopolnili smo enajst let in pred nami je dvanajsti zbornik. Tako je v uvodniku zapisala Ana Porenta, soustanoviteljica portala Pesem.si.

Tako kot vsako leto so se tudi letos pesniki in ljubitelji poezije zbrali na Trubarjevi domačiji na Rašici, kjer je izšel Pesem si 2018. Srečanje je potekalo v soboto, 2. junija. Prvi del se je odvijal v obliki umetniškega performensa, ki so ga izvajali Ana Porenta, Sara Špelec, Gregor Grešak in Tine Dolžan. Nastop je dodatno začinila avtorska elektronska glasba Dana Grešaka. Nastopajoči so med recitiranjem bodisi sproščeno sedeli za mizo, pili čaj in se v kontekstu pesmi tudi zasmejali, se spogledovali ter odmevali verze. Na drugi strani pa so se gibali po prostoru skupaj s 15 pesmimi, izbrankami letnih časov, ki so bile vpletene v poetični recital. Po uradnem programu se je glavna urednica portala zahvalila sourednicam Lidiji Brezavšček, Silvani Orel Kos, Tei Plesničar in Sari Špelec za vseletno branje, spodbude in pomoč avtorjem in izbor pesmi za zbornik ter občinam Ribnici, Sodražici in Velikim Laščam, ki so finančno podprle izid knjige.

Ana Porenta mi je razložila izbiranje pesmi za zbornik: »Zbornik je izbor izbora, ker je objav na portalu čez celo leto res veliko, preko 20 000. Vsak letni čas se urednice dobimo, da izmed podčrtank izberemo izbranke, za vsak letni čas štiri – najboljša pesem letnega časa, kratka pesem, pesem v formi in tujejezična pesem. Peto pesem vsak letni čas izberejo bralci. Tako gre v zbornik na ta način 20 avtorjev. Ob koncu pesniškega leta, po 21. marcu, se urednice zopet zberemo in izberemo pesmi za zbornik, kamor poleg izbrank uvrstimo nominiranke in še kake posebej uspele pesmi. Tako je skoraj vsako leto v zbornik uvrščenih okrog 80 avtoric in avtorjev.« Pove mi tudi anekdoto o barvi platnic. Do leta 2012 je so bile namreč bordo rdeče, od takrat naprej pa črne. Šlo je za napako pri naročanju v tiskarni, toda uredniki so bili nad črno hitro navdušeni. Že štiri leta zapored naslovnico zbornika (in tudi notranjost) oblikuje Franci Novak, ki je tudi sam pesnik in nekdanji urednik na Pesem.si. Nova urednica Sara Špelec mi je o urednikovanju povedala: »Če ga vzameš zares, je to kar resno delo. S spoštovanjem moraš obravnavati vsakega avtorja, da komu ne narediš krivice. V pesem se moraš poglobiti, ker pesniki so različni. Nekateri pišejo preproste pesmi, drugi bolj hermetične. Dobro je, da so ti blizu različne poetike.« Pesnica Senada Smajić pa za portal Pesem.si dodaja, da je odlična odskočna deska tudi za mlade, ki se lahko preko branj, komentarjev in sodelovanja ogromno naučijo ter da ji je všeč, ker je odprt za vse jezike. Zelo dejavno je tudi prevajanje, zlasti med slovenščino in jeziki bivših jugoslovanskih republik.

  

Kmalu po uradnem delu je sledilo avtorsko branje, ki ga je otvorila urednica Ana in prebrala pesem Gašperja Trčka, mladega pesnika, ki je žal izgubil boj z boleznijo in kateremu je Pesem si 2018 posvečen. Urednica Silvana Orel Kos je o pesnjenju spregovorila kot o poklicu v prvinskem pomenu besede. Torej kot notranji klic, poslanstvo biti pesnik. Sledil je mini maraton, na katerem smo svoje pesmi predstavili Lidija Brezavšček, Tamara Butala, Jure Drljepan, Gregor Grešak, Darinka Grmek Štrukelj, Jasna Janež, Majda Kočar, Jana Kolarič, Breda Konjar, Samo Kreutz, Alenka Mihorič, Milan Novak, Silvana Orel Kos, Irena P. Beguš, Janja Plevnik, Ljubica Ribić, Janko Rošelj, Marko Skok Mezopotamsky, Senada Smajić, Dimitrij Škrk, Sara Špelec, Milan Žniderič ... Srečanje se je nadaljevalo s pogovori o poeziji in druženjem ob kozarčku in prigrizkih, ki so jih pripravili člani Društva za ohranjanje dediščine Gradež …

   

 

Naj se poezija še do naslednjega leta razliva v medprostorje časa, naj se dotakne trepalnic vesolja in izreka v neskončno.

 

Besedilo: Jasna Janež

Vse fotografije si lahko ogledate tukaj.
Foto: Olivier Grandovec Če so vam fotografije všeč, obiščite in všečkajte njegovo Facebook stran.

 

flo

flo

Poslano:
06. 06. 2018 ob 19:18

Škoda, da sem zamudil to srečanje. Čestitam vam.


Pozdrav

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
06. 06. 2018 ob 21:43
Spremenjeno:
07. 06. 2018 ob 12:15

V gozdiču verzov so nagajive vile šepetale pesmi, da so bile slišati kot odmev.  Njihov nežen hehet je zlezel pod kože ljudi ob plamenih poezije in segel k ustom, ki so se raztegnila v nasmehe. Tiste iskrene. Prisrčne.

Hvala vam, vsem.

Čeprav sem na fotografijah grozna, sem v resnici čisto prijetno dekle, ki je pozabilo, da je že babica. Zgodi se. Pa paše. :)


Objem

pi

Zastavica

Ljubica Ribić

Poslano:
07. 06. 2018 ob 07:07

Lijepo je biti dio čarolije riječi. Toplina zagrljaja sve govori... do novog susreta osmijeh ostavljam...

Zastavica

tomi

Poslano:
04. 07. 2018 ob 10:32

Iz ozadja gledam v ta naš gozd prijetnih občutkov, kar čutim njegov ozonski izdihljaj, ki prekipeva iz neznanih mi ljudmi, ki so povezani v tej neločljivi skupnosti.

Prejmite lepe pozdrave Tomi Kočica

Zastavica

Komentiranje je zaprto!