Glosa

Čas določa vrednost sloge,

ker ne vodi do preplaha

dokler ne prevzame vloge

biča, ki po drugem maha.

 

Res ne vem kaj se dogaja.

Nežne tone hrepeneče,

takt za taktom osvobaja

složno, nežno in ljubeče.

Nova pesem se poraja,

pozno v noč naglaša zloge.

Kakor metrum poudarja

takt, premika moje noge,

čut za ritem vanj udarja.

Čas določa vrednost sloge.

 

Slišim uro klepetati.

Čutim, da sva v razkoraku

in ne da mi več zaspati.

Kakor sapa v zgodnjem mraku,

hočem v zoro zaplesati

skozi labirint brez daha.

Srkam živost, ki se zbuja

v noči plesa brez predaha,

ura moja ne zamuja,

ker ne vodi do preplaha.

 

Iščem misel, ki bi zmogla

se v besede preobleči

in se kot čarobna krogla

skotaliti k drobni sreči

izza ploskev, roba vogla

preko tiste dolge proge,

ki se vedno mi odmika

in ki spada med nadloge,

ker naglas nenehno sika,

dokler ne prevzame vloge.

 

Pa me kar naenkrat mine

leporečje v praznem zraku.

Vanj privid teme se vrine.

Brez načrta v poznem mraku

svojevrsten nič ukine.

Drobna misel, čudno plaha,

pa kljub vsemu vnaša v mnoge        

tvegan boj za ničnost kraha,                                              

ki ga človek širi v kroge

biča, ki po drugem maha.

 

 

koni

salke

Poslano:
26. 01. 2018 ob 10:40

Prelepa glosa o slogi in biču časa. Zelo mi je všeč:)

Lep dan ti želim Koni,

Lp, salke

Zastavica

Sašo Zorc Florjanski

Poslano:
26. 01. 2018 ob 10:51

Čudovito, Koni, ti mojstrica poezije!

 

Ti patino slačiš, 

pajčino s poeme, 

o, na svitlo nam 'stavljaš 

te Preširna pripeve ... 


Lepo pozdravljena,

Sašo  

Zastavica

koni

Poslano:
26. 01. 2018 ob 11:03

Salke, lep dan tudi tebi in hvala za hiter povzetek misli, ki jo razpredam v vseh štirih decimah glose brez naslova.

Lp, koni

Zastavica

koni

Poslano:
26. 01. 2018 ob 11:12

Sašo, lepo je biti v družbi pozornih ljubiteljev poezije. Hvala za prijazen komentar, spleten v pesem hvalnico.

Z lepimi pozdravi,

koni

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
26. 01. 2018 ob 18:29
Spremenjeno:
26. 01. 2018 ob 18:30

Koni, spet dokazuješ, da si mojstrica rime in metrike, kar vrasli sta se že v tvoje pesniško snovanje in to tako dobro, da težko usekaš mimo!

:)

Torej forma je super, glede teme in zgodbe si pa upam trditi, da se precej namučim, ko hočem izluščiti bistvo. Že sam moto ni prav lahek in preprost, kar je za moto glose osnovno pravilo.

Ogovarjam te še pred maatjazhem, ki si ga v delavnici glosa poprosila za mnenje tukaj, to pa zato, ker kar nisem mogla mimo te pesmi, ki ima potencial, le popreprostiti jo je treba, pa bo zapomnljiva.

 Lp, lidija

Zastavica

koni

Poslano:
26. 01. 2018 ob 20:24

Lidija, kako dobro me poznaš. Prav zato, ker sem si domišljala, da sem nekako izostrila občutek za rimano besedo, za ritem in stopico, sem se v tej glosi vsebinsko osredotočila na pesem v formi ali  kot je v komentarju zapisal Salke  "o slogi in biču časa", ki spremlja snovanje oblikovane poezije.

V pesmi vedno ostajam v nekakšnem dialogu s seboj. V tem primeru gre za nekakšno ponotranjeno asociacijo odnosa do snovanja pesmi v formi, katere neizbežnost je tendenca po rimanem izrazu, nenehno lovljenje nečesa, kar mora biti usklajeno, složno, ki pa se vedno ne izide, zahteva nova iskanja in te priganja, dokler ne najdeš ustrezne rešitve ali pa dopustiš, da je nad teboj kot bič, ki te priganja k dokončanju začetega.

Lp, koni


Zastavica

maatjazh

Poslano:
27. 01. 2018 ob 10:10

Koni, v delavnici o glosah si me zaprosila za komentar te tvoje pesmi, zato se oglašam s kratko opisanim subjektivnim pogledom nanjo. Upam, da ni preveč pesniški. ;-) Lepo te pozdravljam in ti želim še naprej tako plodno ustvarjanje, Matjaž


To je spretno ubesedena, ritmizirana in natančno strukturirana glosa, ki nam skuša skozi relativno skopo omejeni labirint slovenščine povedati zgodbo o svojem nastajanju in o osmišljenosti lastnega obstoja. Mestoma je jasna in preprosta, lahko razumljiva, drugje pa utone v abstrakcijo, ki potrebuje dodatno razlago, ali pa zahteva nekoliko več domišljije, če hoče biti dostopna in sporočilna bralcu, ki sam ni pesnik. Njena bistvena poanta se skriva v spoznanju, da glosa piše samo sebe ob vztrajni asistenci avtorice, ki je odločena, da jo bo skozi jezikovni labirint pripeljala po najkrajši poti, pri tem pa se ves čas sooča s strahom, da ji to ne bi uspelo. Pri premagovanju teh dvomov si pesnica pomaga z najprimernejšimi besedami, med njimi tudi s takimi, iz katerih v tej pesmi priplavajo na površje drugi pomeni, kot smo jih vajeni v vsakdanji rabi (sloga, preplah, vogel, krah ...).  Nastajanje pesmi pa ne poteka samo v iskanju izhoda iz labirinta, ampak tudi v iskanju vsebine, ki bi osmislila njegovo strukturo (ki je struktura glose) in iskanje prave poti skoznjo: odgovor na samospraševanje glose: o čem sploh govorim? S katerimi besedami, pomeni? Čemu sploh blodim skozi ta labirint? Odgovor se prikaže sam od sebe, brez načrta, kot da bi bila avtoričina neuklonljiva volja, odločenost, da bo prišla skozi, poplačana z drobnim, a zato nič manj pomembnim spoznanjem, da ni šlo za prazno leporečje, temveč za tvegan, a dobljen boj s časom, ki nas biča z nestrpno in prehitro minljivo enakomernostjo sekund, znotraj katere pa se je spočela neka druga enakomernost: popolna ritmična in melodična usklajenost iz niča rojenega bitja, glose.

Zastavica

koni

Poslano:
27. 01. 2018 ob 14:33

Obema, urednici Lidiji in tebi maatjazh, sem hvaležna za bogata komentarja, dragocene nasvete in spodbude k ustvarjanju.

Ob tako dobrih mentorjih in zgledih, ki jim z veseljem sledim, srčno upam, da mi bo z vajo uspela še kakšna, vsebinsko bogatejša glosa, katere tema, ideja, namen, motiv in razpoloženje  bodo razvidni že iz mota, zgodba sama pa bo bolj jasna in brez prepogostih abstrakcij, ki zahtevajo dodatno razlago.

Z lepimi pozdravi,

koni


Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
27. 01. 2018 ob 17:56

koni, do potankosti natančno sem vedela, da boš sprejela in natančno razumela moj komentar in tudi veš, da nikoli ne okolišim. Tudi z maatjazhevo intepretacijo se strinjam in ji ne oporekam. Vsem, ki berete ta komentar, pa priporočam, da skočite v delavnico glosa in si za vzor zares dobre glose preberite kakšno maatjazhevo. Od prve do zadnje  tam so za izpostavit: jasne, natančne, usmerjene. Škoda, da se je avtor odločil, da ostanejo zgolj v delavnici ... 

Lp, lidija

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

koni
Napisal/a: koni

Pesmi

  • 26. 01. 2018 ob 10:36
  • Prebrano 680 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 262.56
  • Število ocen: 15

Zastavica