Lidija Brezavšček - kočijaž (urednica)
vabi na

ROKERJI POJEJO PESNIKE 2017

ki bo 21. 12. 2017 ob 18:00
v kraju Maribor

Spoštovani ljubitelji glasbe in poezije,

vabimo vas na predpraznični dogodek založbe Kulturni center Maribor,

ROKERJI POJEJO PESNIKE 2017



kjer se bodo ob izidu nove zgoščenke v živo predstavili glasbeniki in pesniki, ki so že tradicionalno združili moči v projektu Rokerji pojejo pesnike. 

Vidimo se v četrtek, 21. decembra, ob 18. uri, v Literarni hiši Maribor (Vojašniška ul. 12).
Dogodek bo povezovala Andrea Birmanac. 

-----------------
ROKERJI POJEJO PESNIKE 2017 ali KANTAVTORJI POJEJO PESNIKE

17,
Takšen naslov – Kantavtorji pojejo pesnike – je za letošnjo edicijo Rokerji pojejo pesnike v hecu predlagal Feri Lainšček in imel je še kako prav. Tukaj je treba takoj poudariti, da so nekoč kantavtorji bili del rokerske scene. Posamezniki so nastopali sami s kitaro, za večje odre pa so si omislili spremljevalno skupino, kar je najpogosteje rezultiralo v glasni, rokerski zasedbi. Tovrstni prehodi so bili vedno aktualni. Kantavtorji so, kot se je izkazalo na tem ploščku (ki sem ga po dolgih letih spet glasbeno urejal oz. priganjal sodelujoče), zelo dobri, odlični, prvovrstni glasbeno melodični avtorji. Povezava med besedilom in glasbo je pri kantavtorjih generirana iz samih temeljev in izhaja iz načina njihovega dela. Seveda je v tem primeru pomembno vživljanje v besedilo drugega (pesnika). Treba se je otresti ega in s polnimi pljuči sprejeti besede, pomene in mestoma celo skrite, namišljene like drugega pisca. Sprejeti je treba dušo pesnika. Prevzeti in povzeti preprosto težo na eni strani ali lahkotnost, lahkoživost, prešernost na drugi. Vzeti to za svojo. 

Na tej plošči je kar nekaj skladb, ki bi lahko postali hiti v slovenskem glasbenem prostoru. Ali bodo to tudi postali, je odvisno od poslušalcev, medijev, politike, poslovanja in predvsem od razvitosti produkcijskih odnosov na slovenski glasbeni sceni. Tej glasbeni sceni pričujoča kompilacija lahko priročnik za potencialni zaslužek, saj so vse objavljene pesmi kot nalašč postavljene na posluh za prearanžiranje, za ponovno vživljanje, za prirejanje in množično izvajanje. Vse, ki bi kaj takega želeli, z veseljem vabim, da nas kontaktirate na naslovu [email protected]m. Z veseljem bomo vzpostavili kontakte in, še več, pomagali pri produkciji in medijski uveljavitvi tudi vaše priredbe. To je v našem skupnem interesu. Naša vizija je graditi slovensko glasbeno sceno. 

Iskreno se zahvaljujem vsem sodelujočim pesnikom in literarni sourednici Kristini Kočan, ki se ji opravičujem, da sem pritaknil svoje kolege pesnike v njen koncept, vsem glasbenikom (opravičilo za gnjavažo, papirologijo, itd.; tako je pač današnji svet navit), vsem ostalim sodelavcem in vesolju, da smo v svojem malem svetu ponovno skupaj uspešno izpeljali ta lepi projekt. Na tem mestu bi opozoril še na zbornik poezije Rokerji pojejo pesnike, ki je ob dvajseti obletnici tega projekta izšel pri Kulturnem centru Maribor in je verjetno najbolj živa in aktualna poetična knjiga sodobne Slovenije, na kar smo izredno ponosni.

Na koncu naj vam v imenu cele ekipe zaželim le še prijetno poslušanje uglasbene poezije.

Dušan Hedl

 

Komentiranje je zaprto!