Zemljevid dogodka:

Najdi.si

Za podrobnosti klikni zemljevid.

(simon)
vabi na

Ekrani

ki bo 02. 10. 2017 ob 19:00
v kraju BV Galerija, Celovec, Avstrija

Despite the dominance of new media, I remain faithful to the interpretation of content through the basic elements of visual composition, and traditional painting techniques - oil on wooden panel. I construct images together with the support base, and the image is equally important to me as the medium in which it is formed. Rather than taking motifs from new media, which is now the predominant trend, my source of inspiration is the erotic relationship between man and nature, and also between the image and its support. My painting remains a polygon for the expression of intimacy and not a reflection of the current political climate in the world. However, my methods and principles of displaying images are rooted in the way we view the world today: we are used to viewing the world through our screens. This is why I use the slicing of format, to reflect the multiplicity of images. My cuts are going in the direction of deformation or transformation of the image, starting from the physical painting. Despite not directly focusing on the political, my artworks can sometimes be viewed as a comment on social issues because in the current environment, for artists, survival is challenging. However, I use this only as a concept for creating visual relationships between the image and its support.

 

(simon)

Poslano:
28. 09. 2017 ob 01:48

Kljub prevladi novih medijev ostajam zvest slikarskim, likovnim prvinam podajanja vizualne vsebine ter se navkljub prevladi ekranskih podob oprijemam ustvarjanja v klasičnih tehnikah. Moj izbor je olje na leseni plošči. Podobo gradim skupaj z nosilcem, podoba je zame enako pomembna kot nosilec, na katerem podoba nastane. Prav tako motive za ustvarjanje podob ne jemljem iz novih medijev, kar je danes popularen in pretežno navzoč vir za iskanje motivov, temveč izhajam iz erotičnega odnosa med človekom in naravo, iz odnosa med podobo in nosilcem.
Moja slika ostaja poligon za izražanje intimnosti in ni političen obračun do trenutnih razmer v svetu. Vendar pa se načini oziroma principi prikazovanja podob družijo s prevladujočimi pogledi na današnji svet, to, da smo svet navajeni gledati skozi ekranske podobe. Tukaj se poslužujem rezanja formata, kot smo ga vajeni gledati preko oken računalniškega namizja in spremljati večplastnost podob ter njihovih vsebin v neslutene razsežnosti. Moji rezi gredo v smer deformacije ali transformacije podobe, izhajajoč iz telesa slike.
Včasih pa se kljub vsemu podam v družbeno-kritičen razmislek, kajti pozicija likovnega ustvarjalca pri nas je preživetveno nemogoča, saj naš prostor ne pozna trga umetnin, a to uporabljam zgolj za koncept za ustvarjanje likovnih odnosov med podobo in nosilcem.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
01. 10. 2017 ob 19:15

Še uradni del vabila:

 

Letošnja jesen bo v BV galeriji v Celovcu  v znamenju vrhunskih umetnikov, članov Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije. Poleg odmevne in zanimive septembrske razstave Aleksandre Saške Gruden in Simone Šuc, ki jo je podprla SKICA na Dunaju,  se bodo v oktobru in novembru predstavili še štirje naši člani. V oktobru bo na ogled razstava Finka, Beje in Stančičeve, novembra pa bomo odprli razstavo Hamo Čavrka. Uspešen izmenjalni razstavni program, ki teče neprekinjeno že štiri leta med galerijo sodobne umetnosti BV v Celovcu, ki jo vodijo Margaretha Bauer in člani Strokovnega združenja likovnih umetnikov Koroške in Galerijo ZDSLU,  bo to jesen zagotovo dosegel vrhunec. Poleg  tesne strokovne povezanosti dveh galerij je pred nami tudi primer dobre prakse evropske kulturne krajine, v kateri ni meja, saj so se med člani obeh društev spletle tesne in prijateljske vezi.

Istočasno se bo 5. oktobra s svojimi deli v Galeriji ZDSLU v Ljubljani, na povratni razstavi, predstavil priznani avstrijski konceptualni umetnik René Fadinger, katerega razstavo je podprl Avstrijski kulturni forum in o kateri bomo spregovorili drugič.

Kot prvo, bomo v ponedeljek, 2. oktobra 2017 v Celovcu slovesno odprli razstavo Simona Jugovica Finka, Borisa Beje in Zore Stančič. Umetnost slikarja Simona Jugovic Finka, kiparja Borisa Beje in grafičarke Zore Stančič nimajo skupnega likovnega imenovalca, a po vsebinski plati so vsi trije umetniki  različnih generacij med seboj povezani s problemi in odbleski našega časa. Ob poglobljeni analizi razstavljenih eksponatov ne moremo mimo dejstva, da je ravno aktualna simbolika, ki preplavlja svet urbanih sredin, bodisi kot povsod prisotne ekranske podobe pri Finku, migracijska problematika beguncev pri Beji ali kulturno-religiozno-politični problemi ženske v sodobni družbi pri Stančičevi, tisti vezni element, ki to enkratno razstavo povezuje.

 

Simon Jugovic Fink se je rodil leta 1977 v Ljubljani. Leta 2004 je pri prof. Zmagu Jeraju diplomiral iz slikarstva na ALUO v Ljubljani, kjer je 2016 zaključil še magistrski študij pri prof. Sergeju Kapusu. Imel je mnogo samostojnih razstav in sodeloval je na številnih kolonijah ter skupinskih predstavitvah tako doma kot v tujini. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj. Je član DLUSP in ZDSLU. Trenutno živi in dela v Londonu.

Zastavica

(simon)

Poslano:
01. 10. 2017 ob 21:36

O, super, Ana, hvala!

Zastavica

Komentiranje je zaprto!