Zemljevid dogodka:

Najdi.si

Za podrobnosti klikni zemljevid.

Ana Porenta (urednica)
vabi na

JANJA VIDMAR - Pogovor z mladinsko pisateljico in scenaristko

ki bo 28. 06. 2017 ob 19:00
v kraju Vojašniška ulica 12, Maribor

• JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI • OBMOČNA IZPOSTAVA MARIBOR •   ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV MARIBOR •  KD MARIBORSKA LITERARNA DRUŽBA • 
 
 
Vabimo vas na literarno srečanje v okviru 7. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti 
 
JANJA VIDMAR:
Pogovor z mladinsko pisateljico in scenaristko
 
v sredo, 28. junija 2017, ob 19.00 v Literarni hiši Maribor, Vojašniška 12  v Mariboru. 
 
Z avtorico se bo pogovarjala dr. Dragica Haramija
 
Prireditev je finačno podprla Javna agencija Republike slovenije za knjigo.
 
Pridite!
 
​​​​Slika v vrstici 1
-----------------------------
 
Janja Vidmar je ena najvidnejših in najbolj priznanih slovenskih mladinskih pisateljic. S pisateljevanjem je začela v zacetku 90. let, je redna clanica in clanica upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev (DSP), predsednica Sekcije za mladinsko književnost pri DSP ter pobudnica nagrade desetnica (nagrado se podeljuje od leta 2004). Kot svobodna umetnica piše poleg knjig za otroke in mladino tudi scenarije za otroške oddaje. Leta 1997 je napisala scenarij za slovenski celovečerni film Blues za Saro. Svoja dela objavlja kot podlistke tudi v revijah in časopisih. V vzajemni knjižnicni bazi je pod njenim imenom mogoče najti več kot 80 monografskih publikacij v slovenskem jeziku. Njena dela so prevedena tudi v hrvaški, nemški in italijanski jezik. Najraje posega po žanrih, kot so socialno-psihološki roman, avanturistična realistična povest, otroška kriminalka/grozljivka in fantazijska pripoved. Skozi zgodbo opozarja na številne tabuirane teme ali težave, kot so ksenofobija, drugačnost, družinsko nasilje, motnje hranjenja, osamljenost, nerazumevanje z odraslimi ali vrstniki. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim veckrat nagradi desetnica (med drugim za roman Kebarie) in večernica, osrednji slovenski nagradi za mladinsko književnost, ter nagrado zlata paličica za najboljše mladinsko dramsko delo. 
 
Dragica Haramija je doktorica znanosti, od leta 2011 redna profesorica za področje slovenske književnosti na Pedagoški fakulteti in Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Avtoričino osrednje raziskovalno podrocje je mladinska književnost, v okviru le-te pa teorija žanrov v mladinski prozi in preučevanje posameznih ustvarjalcev mladinske književnosti na Slovenskem in bralna pismenost. Doslej je izdala 6 samostojnih znanstvenih monografij in eno v soavtorstvu. Piše znanstvene in strokovne čanke s področja mladinske književnosti in branja. Trenutno vodi dva projekta iz bralne pismenosti: V objemu besed (razvoj bralne pismenosti v predšolskem obdobju), Lahko branje (prirejanje besedil za ljudi s posebnimi potrebami); na Pedagoški fakulteti UM vodi projekt Objem (razvoj bralne pismenosti in slovenšcine). Je članica Upravnega odbora slovenske sekcije IBBY, članica Upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, strokovna sodelavka pri žiriji za desetnico in predsednica Društva bralna značka Slovenije – ZPMS.
 

Komentiranje je zaprto!