Forum

Naslov za gimnazijsko pesniško zbirko

Živijo!

 

Glede na to, da se kot letošnji maturant poslavljam od svoje gimnazije, ki mi je mnogo dala, sem sklenil, da tudi jaz njej zapustim nekaj svojega ... pesniško zbirko. Ne povsem mojo: jaz jo zgolj urejam. Že vse šolsko leto organiziram natečaje in zbiram pesmi naših dijakov in dijakinj, ki sem jih končno uspel spojiti skupaj v pesniško zbirko.

Sedaj pa nastopi težava: kako zbirko poimenovati?

Pesmi so si tako različne, da sem jih moral razdeliti v 5 sklopov, da sem jih vsaj približno vsebinsko in slogovno razporedil. Skupne vsebinske rdeče niti pač ni, torej bo treba izhajati iz tega, kar jim je edino skupno: navdih, čustvo, hrepenenje ... Naslov se mora nanašati na naše prizadevanje in hrepenenje pesniti: zakaj pesnimo in/ali kaj nam pesništvo lahko da, morda tudi, na kaj nas opozarja, kaj v nas spodbuja ...

Zato se na vas obračam za predloge, kako takšno zbirko nasloviti. Nekaj predlogov, ki so bili mojim sopesnikom z gimnazije najbolj všeč, bom naštel spodaj (večinoma so istoimenske kot katere od naših pesmi, nekaj vmes je tudi mojih). Nekatere pesmi so eni močno podprli, spet drugi pa označili za prešibke, predolge, nerazumljive ipd.

 

Primeri:

 

- Limitacije

- Vsakokrat, ko ti zastane korak ...

- "Ave, homo!"

- Sizif se je vrnil ob vznožje hriba  (morda: Sizif se vrača ob vznožje hriba ?)

 

... in še nekaj drugih je bilo z manj podpore.

 

Ker pa so ti predlogi zgolj to -- predlogi --, sem povsem odprt za vaše ideje za naslov zbirke.

Pri umestitvi naslova v nek kontekst bo v pomoč tudi spremna beseda na prvih straneh zbirke. Za naslov 'Sizif se je vrnil ob vznožje hriba' je recimo ideja, kako se pesnik vsakič vrne k pesnjenju, ker tudi ko pride do vrha (napiše dobro pesem), ne začuti izpolnitve in piše dalje, se vedno znova vrača na izhodišče in poizkuša dalje ... Ali za "Ave, homo!" pa denimo: če so nekoč gladiatorji, ki so šli v boj (morda celo v smrt) izrekli "Ave, Caesar, morituri te salutant!", tako zdaj zbirka nagovarja tebe kot posameznika in človeštvo kot vrsto, "Ave, homo!", kar sproži samospraševanje, Kakšen boj bijemo mi? Ali gre tudi naš rod v boj za preživetje? Po kakšni poti smo kot človeštvo namenjeni?, ali na bolj individualni ravni, Kam sem namenjen? Koga jaz pozdravljam, ko grem v boj? Koga jaz cenim, kdo je moj bližnji? ... Ker je to hkrati naslov moje pesmi, pride tudi interpretacija le-te lahko v poštev tu zraven, ker sproži več asociacij.

Težava pa je v tem, da mora biti naslov že sam po sebi zgovoren: ne šele njegova interpretacija v spremni besedi ...  :)

 

Skratka: odprt za mnenja, ideje, nasvete!

 

Vse dobro in prijeten večer,

 

MP

 

Luka Benedičič - Mladi Pesnik

urednik

Poslano:
01. 05. 2017 ob 20:59

Mimogrede: najbolj priljubljena sta med nami ta dva, ki sem ju interpretiral, torej "Ave, homo!" (kritike: zlajnano, beseda 'homo' sproži napačne asociacije) in Sizif se je vrnil ob vznožje hriba (kritike: predolgo, moteč povedni naklon).

Zastavica

dimitrij

Poslano:
01. 05. 2017 ob 21:40

Mladi pesnik, v tvojem "nik-u" sem našel sugestijo/predlog za naslov vaše zbirke/antologije:

" iuvenes dum sumus "

ali sloveni prevod tega verza

" mlada nam je duša "

Moj predlog pa je

" MLADOST V DUŠI "


Le drobna sugestija, pa lep popzdrav

Dimitrij

Zastavica

Andrejka

Poslano:
02. 05. 2017 ob 14:14

Ob branju, se mi je porodila misel: kaj pa če bi zbirko poimenoval OB VZNOŽJU PARNASA. Nakazuje namreč željo in napor doseči , poseči v pesniški svet ...

če ni seveda preveč ambiciozno zastavljen naslov... 

lp

Andrejka

Zastavica

Vesna Šare

Poslano:
02. 05. 2017 ob 15:20

Predlagam naslov VSTANI, PESEM! 

:-)

Še veliko pesmi in lp,

Vesna.

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
03. 05. 2017 ob 22:59

Če je tako raznoliko ... na misel mi je prišel Kalejdoskop. Kaj pa če poskusite s slepim odpiranjem neke strani nove zbirke in na slepo s svinčnikom piknete v besedo, pa morda ponovite postopek in iz dveh / treh tako naključno izbranih besed naredite naslov - saj je hecno, ampak včasih pomaga.

Lp, Ana

Zastavica

Milan Žniderič - Jošt Š.

urednik

Poslano:
04. 05. 2017 ob 00:50
Spremenjeno:
04. 05. 2017 ob 00:51

Ok, predlogi:

  Tavtologija svetlobe

  Logika propozicije ali Logos propozicije

  Na prvi strani

  Svetloba prvih dni


Vsekakor čestitke k ideji!

Lp, Jošt Š. 

Zastavica

koni

Poslano:
04. 05. 2017 ob 16:08

Predlogi za naslov zbirke brez poznavanja pesmi je malo nehvaležno početje, ampak mimo vašega vabila k sodelovanju ne morem.

Na vas sem se spomnila ob naslovu eseja, ki ste ga pisali danes in iz njega izpeljala predlog za naslov vaše pesniške zbirke: Mladi pesniki v kolesju poezije.

Vse dobro vam želim,

koni

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
04. 05. 2017 ob 20:21

Super, ali pa samo: Pesmi v kolesju ...

Zastavica

Luka Benedičič - Mladi Pesnik

urednik

Poslano:
05. 05. 2017 ob 19:54

Pozdrav vsem!


Najlepša vam hvala za vse predloge, ki ste se jih domislili ... predlagane naslove sem posredoval naprej in jih bomo obravnavali skupaj z nekaterimi novimi lastnimi zamislicami ter izbrali rešitev, ki se nam bo zdela najboljša.


Iskrena hvala vsem za vaše ideje, razmišljanja!


Vse dobro,


MP

Zastavica

Luka Benedičič - Mladi Pesnik

urednik

Poslano:
07. 05. 2017 ob 09:56

Obveščam vas, da smo sklenili v zbirko vključiti skice, ki so sami ženski akti in portreti žensk, ki ustvarjajo kontekst čustvovanja, tudi stiske ...


Že samo na podlagi tega je večina naslovov, ki ste jih predlagali, morala odpasti (še posebej je bila v igri Tavtologija svetlobe, ki smo jo le stežka zavrnili), soglasno pa smo iz petindvajseterice kandidatnih naslovov izbrali naslov Oceani. 


Vsem najlepša hvala za predloge in zamisli ter za pozornost, ki ste jo namenili tej temi!


Če je kdo doma blizu Šentvida in bi želel čez dva tedna s seboj domov vzeti izvod zbirke (pesmi smo zbrali nekje okoli 65-70), naj mi pa piše.  :)


Lepo nedeljo,

MP

Zastavica

Komentiranje je zaprto!