Forum

Gorečke z borjača, predstavitev prvenke Darinke Grmek Štrukelj

Trubarjeva domačija, Galerija Skedenj, sobota, 4. marec 2017

 

GOREČKE Z BORJAČA, pesniški prvenec in razstava grafik

Foto: Gaja Grešak

NOČ

 

Ni več noč

kot nekoč

črna in tiha,

da bi zvezde sijale

rojevanju stiha,

da bi trave zaspale

v objemu navdiha

z roso hrepenenja.

 

Preveč luči

je prižganih,

da bi zaznali,

kako se noč začenja,

kako se dan poslovi.

Preveč je hrupa,

da bi čutili,

kako se pesem

spočenja.

 

Ugasimo luči

in pripravimo

prostor za pesem.

(Darinka Grmek Štrukelj)

Foto: Barbara Pečnik

 

V prijetno polni Galeriji skedenj smo po uvodni glasbi (Federico Moreno Torroba: Pieces Caractéristiques), ki jo je za ta večer izbrala in v treh delih odigrala kitaristka Pavla Lušin, prisluhnili pogovoru in branju pesmi iz Gorečk z borjača.

Foto: Gaja Grešak

Tak naslov je za svoj pesniški prvenec, ki je nastajal vse življenje, izbrala Darinka Grmek Štrukelj. Rojena je 1946 v Kobjeglavi, že več kot štiri desetletja živi pri nas, saj jo je k nam zanesla poklicna pot – ves čas, do upokojitve (2006), je bila zdravnica v  Zdravstveni postaji Velike Lašče. Bralci Jane se jo še vedno spominjajo po njenih odgovorih v rubriki Ni ga čez dober nasvet, kjer je več kot desetletje pomagala ljudem tudi na daljavo. Ko se je upokojila, se je oprijela svojih od nekdaj ljubih reči: slikanja, risanja, pisanja in pletenja. Je članica literarne in likovne skupine UTŽO Velike Lašče, končala je pletarsko šolo v Rokodelskem centru v Ribnici, sodelovala na literarnih in likovnih srečanjih, ki jih prireja JSKD. Naj omenimo še, da je bila ena od ustanovnih članic spletnega portala www.pesem.si, ki prav letos beleži desetletnico obstoja in se je že kmalu razširil čez meje naše države.

Spremno besedo k zbirki sem prispevala Ana Porenta, ki sem se z avtorico knjige in avtorjema razstave ta večer pogovarjala. Zbirka je izšla pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti.

Foto: Gaja Grešak

V zanimivem, sproščenem in prijetnem večeru smo slišali marsikaj novega, tudi tisti, ki Darinko že dlje časa poznamo. Izvedeli smo, kaj pomeni kamen kraškim ljudem, kaj vse so delali iz njega in čemu so služile kamnite ograje, hiške, kali in borjači. Z žarom in posebno živahnostjo je pripovedovala o svoji primarni družini, v kateri se je rodila kot trinajsti otrok Mariji in Mihaelu Grmeku ter o trdnosti, odrekanju, delu, ljubezni in moči, ki iz nje izhaja, o borbi za obstanek in izročilu zaupanja v življenje. Njene besede o družini, pričakovanju otroka in odraščanju ter staranju pa so nas vse raznežile. V Gorečkah z borjača so v posebni luči opisani različni prizori iz življenja, pesmi so posebne, sveže, srčne. V njih ni narejenosti in ne tabujev (ukvarja se tudi s samoto, strahom, smrtjo). Preseva pa jo zavedanje, da je življenje vseh barv in da se nikoli ne konča (so le menjave na večni krožni črti).

Foto: Gaja Grešak

Darinkino pripovedovanje in pesmi so nas začarale za dobro uro, potem pa smo se posvetili tudi likovni podobi, saj je bila hkrati z izidom knjige v Galeriji Skedenj tudi otvoritev razstave grafik. Knjiga Gorečke z borjača je namreč čudovita tudi po svojem videzu: opremljena je z večbravnimi grafikami, ki sta jih h knjigi oblikovala Marija Nabernik in Gregor Štrukelj. Marija je magistrica umetnosti, ki deluje kot visokošolska učiteljica na ALUO v Ljubljani in je vodja smeri ilustracije ter docentka za področje vizualnih komunikacij. Tudi sama je grafična oblikovalka in ilustratorka (umetniška in znanstvena ilustracija), za svoje delo je prejela že več priznanj in nagrad. Gregor je dejaven na področjih ilustracije, stripa in animacije. Njegova otroška plat ga vedno znova vrača k stripu, poučevalska žilica k ilustriranju učbenikov, cinefilski duh pa k nizanju sličic v gibljive podobe.

Foto: Gaja Grešak

Avtorja sta nam povedala, da sta Darinkine pesmi že prej poznala. Preden sta začela ustvarjati, sta jih razložila po hiši in si jih ogledovala ter naposeld dobila idejo, da bi zbirko opremila z grafikami, tudi zato, da bi podprla pesniško govorico in je ne preglasila. Pokazala sta nam matrice za posamezne grafične liste – kadar gre za dvo ali večbarvni odtis, ima vsaka barva svojo matrico. Grafike tankočutno prikazujejo obraze in detajle (kraške) pesniške krajine in jo delajo še bolj otipljivo. Marija Nabernik, ki je knjigo oblikovala, je povedala nekaj podrobnosti o izboru papirja, formatih posameznih grafik, premazu naslovnice s posebnim lakom, ki dela gorečke zares goreče …

Foto: Gaja Grešak

Publika je bila ves večer izjemno pozorna in čuječna, po uradnem delu se je nadaljeval pogovor z avtorico, kraška pogostitev s pršutom in teranom ter podpisovanje knjig.

Če vas zanima njena notranjost, jo lahko skupaj z R-tiskom prelistate tukaj.

 

Lea199

Poslano:
17. 03. 2017 ob 21:31

Hvala, Ana!

Lp, Lea

Zastavica

Komentiranje je zaprto!