Forum

Izdaja zbirke

Morda že obstaja kakšna odprta tema, a je ne najdem. Pa sem začel kar novo.

Opažam, da se kar nekaj članov portala odloči, da natisnejo (izdajo) svoje pesmi. Čestitke Vesni, Ani ter Bredi ( se opravičujem za tikanje. ) in morda še komu, ki sem ga nenamenoma prezrl. Predvidevam, da se vsak, ki piše vsaj poigrava z mislijo, da bi tudi sam nekoč izdal svojo zbirko. Sam sem še bolj v fazi učenja pisanja, ampak kljub temu je spogledovanje z idejo (imeti natisnjeno lastno pesniško zbirko) prisotno.

Zanima me pa pri tem, bolj ta vsebinski del priprave zbirke.

Po eni strani, kako si zastavit zbirko. Nekako prosto po Prešernu ( v Poezijah težko najdemo neko rdečo nit) ali je bolje imeti neko temo pesmi, kot recimo "odpad" ( čestitke tudi Alešu in Heleni :)). 

Ste tisti, ki ste izdajali zbirko, si začrtali okvir zbirke in znotraj tega okvirja spisali pesmi ali je praksa taka, da se jih napiše in potem nekako vrže skupaj v zbirko.

Kako dolga mora biti zbirka. Se zavedam, da je tukaj kar nekaj manevrskega prostora, a vseeno. Okoli 100 strani? a5?

Glavno vprašanje je seveda, kako vedeti, da je pesem pripravljena za izdajo. Jo je recimo, dobro pustiti kakšen mesec, dva da "odsedi"?

Mogoče bi lahko, kdo, ki je že napisal zbirko povedal kaj o tem, kako je pripravil pesmi ali nasploh dal kakšen nasvet.

 

Najlepša hvala za odgovor,

 

Peter

 

 

Korponai Ivan

Poslano:
25. 01. 2017 ob 22:27

pozdravljen Peter,

imaš puno pitanja... naravno da nije jednostavno izdati knjigu svojih pesama, ali teško je to ovako dati savet - po mojem trebalo bi se sesti za stol, uz kafu, pivo ili vino, malo prodiskutirati šta želiš... i onda ćeš videti da sve to i nije baš preteško.(naravno trebaš biti za stolom sa nekim ko ti i pomoći hoće u pripremi za izdavanje zbirke pesama.) lp. Ivan

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
29. 01. 2017 ob 20:16
Spremenjeno:
29. 01. 2017 ob 20:16

Pozdravček, Peter,

pri pripravi zbirke avtorji lahko sledijo kronološkosti (gre še posebej za zbirke, ki so nastajale npr. skoraj vse življenje) ali pa temi, ki jo želijo obdelovati ali pesniški obliki, ki se ji posvečajo (npr. knjiga sonetov / haikujev ipd.).

Zase lahko rečem, da je bila moja prva zbirka Sem se sicer sestavljena v poglavja (in je prinašala neko notranjo dramaturgijo), a je bila sestavljena iz različnih pesmi, izbranih iz skoraj dvajsetletnega obdobja pisanja. Pri drugi (Kitke, ki smo jo delale skupaj s pesnico Sonjo Votolen in slikarko Jano Pečečnik) je šlo za prepletanje pesniško likovne govorice, kar je pomenilo veliko pogovorov, razmišljanja, soustvarjanja. Pri tretji (Deklice) pa sem že kmalu, ko sem jih začela pisati 2009, razmišljala o knjigi: da bo to knjiga portretov različnih žensk, zapisana drugoosebno.  Kot zanimivost morda še to, da sem v tem času napisala še marsikaj drugega, a je to drugo obležalo zaenkrat v skicah, ker sem se posvetila le tej knjigi.

Kot vidiš, je poti mnogo. Zelo dobro je tudi, da imaš, ko zbereš pesmi, nekoga, ki bo tvoj izbor sposoben kritično oceniti in ti dati kak konstruktiven nasvet.

Toliko zaenkrat, lp, Ana

Zastavica

koni

Poslano:
30. 01. 2017 ob 11:01

Lepo pozdravljen, Peter,

sam praviš, "da si še bolj v fazi učenja pisanja" in všeč mi je, da že zdaj iščeš odgovore, vezane na zbiranje pesmi, ki bi jih želel povezati v zbirko.

Prav gotovo tudi sam veš, da enega in edinega nasveta za okvir zbirke ni, da nastaja v daljšem časovnem obdobju in v različnih življenjskih okoliščinah, v različnih pesniških oblikah ...  

Tudi moja izkušnja pri pripravi zbirk je bila podobna potem kot ti jih je s koristnimi nasveti opisala urednica Ana.

Lepe pesmi pišeš in rada te berem. Že to, da si se pridružil spletnemu pesniškemu portalu pesem.si, da objavljaš obetajočo poezijo in sprejemaš nasvete, ki so ti ponujeni s strani urednic, v komentarjih pa tudi drugih članov portala, je znak, da si na dobri poti za zbiranje bogatega materiala, ki ga boš nekoč povezal v lastno zbirko pesmi ... in potem pridejo na vrsto vprašanja, povezana s spremno besedo k zbirki, z odločitvijo o samozaložbi ali iskanju založnika, z oblikovnimi in tehničnimi vprašanji, s finančnimi vložki ob izdaji zbirke ...

Veliko ustvarjalnih trenutkov, osebnega zadovoljstva ob pisanju pesmi, nadaljnje negovanje ideje o lastni pesniški zbirki

in lep dan ti želim,

koni


Zastavica

Peter Rangus

Poslano:
30. 01. 2017 ob 14:11

Ivan, Ana, Koni,

hvala vam lepa na odgovorih. Seveda bo še preteklo vode preden se bo ideja zmaterializirala... Vidim, da je bolj kot ne vse v domeni avtorja, kaj pa kako si zastavi. Ni neke "prave" poti...

Hvala še enkrat in lepo popoldne.

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
31. 01. 2017 ob 21:16

Pozdravljeni,

mene pa zanima, kako priti do znalca, ki bi pesmi pred izdajo zbirke jezikovno pregledal in svetoval.

Hvala za odgovor in lp, Pi 

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
31. 01. 2017 ob 21:41

Pozdravček, v tem je zelo dobra naša Kerstin / Aleksandra Kocmut, po moje ji lahko pišeš na ZS, da se bosta zmenili.

Lp, Ana

Zastavica

koni

Poslano:
31. 01. 2017 ob 21:46
Spremenjeno:
31. 01. 2017 ob 21:53

Pi, v šolah, ki si jih obiskovala, bi se prav gotovo našel slovenist, ki bi mu lahko zaupala svojo željo in bi bil pripravljen lektorirati tvoje pesmi; meni je uspelo; enako želim tudi tebi;

prehitel me je odgovor urednice Ane; njen predlog je še boljši;

lp, koni

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
31. 01. 2017 ob 23:37

Ana in Koni, najlepša hvala in velik hvaležen objem. <3

Zastavica

Ida  Semenič- adisa

Poslano:
02. 02. 2017 ob 09:43

Iskreno ti priporočam Kerstin in vem, da ti ne bo žal. Vem pa, da je zelo zasedena, držim pesti, da bo imela dovolj časa. Jaz ji bom večno hvaležna za ves njen trud, Ana in Gregor, vama seveda tudi. Počasi napreduje otroška zbirka (hvala Kerstin), če bo dovolj evrčkov, bo letos rojena in moja obljuba in cilj bosta izpolnjena.

Lp vsem, Ida :)

Zastavica

pi - irena p.

Poslano:
02. 02. 2017 ob 11:21

O, Ida, hvala <3

Veliko veselja ob ''delu'' in lepo rojevanje ti želim :) pa seveda, da pride tudi v moje naročje.

Lp

Pi

Zastavica

Bojana Drpić - Bojčika

Poslano:
03. 03. 2017 ob 10:47

Jaz osebno ravno pripravljam svoj prvenec, zbirko pesmi, ki je nastajala cca leto in pol, v zbirko sem na koncu vključila 27 pesmi, ki bodo ugledale luč sveta tudi v knjižni obliki. Jih je nastalo sicer v tem obdobju mnogo več, vendar sem v celoto dala tiste, ki se nanašajo na isto tematiko oz. je za navdih za te pesmi bila točno določena oseba, kateri bo zbirka tudi posvečena. 

Pač kot pisec, se sam odločiš, kaj ti bo zaključena celota. Jaz pač menim, da ostale pesmi, ki sem jih napisala v istem obdobju, niso primerne za to zbirko, bodo pa našle pot v kateri naslednji zbirki. 

Zastavica

--------------------------------------------

Poslano:
10. 08. 2017 ob 15:50

Pozdrav vsem, posebaj Petru!

Vsak ima željo, da nekoč izda svojo pesniško zbirko, tudi sam, vendar se mi je dosedaj večkrat vse zataknilo, nikamor se ne premaknem, tako sem predkratkim ostal brez pol svojih pesmi... Razlog? Računalnik se je pokvaril, vse pa pišem na računalnik... Pa sem začel znova.

Glede pesniške zbirke pa tako. Najprej bi bilo dobro, da ti pesmi nekdo prebere (tretja oseba), ti svetuje (najbolje kakšen slovenist), ti popravi napake potem pa začneš počasi trkati po založbah (boš velikokrat zavrnjen!), ker pesmi danes niso ravno nekakšen profit. Druga izbira je samozaložba, vendar tu nosiš vse stroške sam (ni poceni, verjemi!).

Še to ti svetujem: Vse pesmi si natisni, kajti na papirju boš imel vse pregledno (če pišeš na računalnik), večkrat preberi in izberi npr. 40 najlepših. Včasih se mi zdi, da je pesniška zbirka, kakor nekakšen studijski album (je tvoj odraz, tvoje osebnosti).

Lp.

P.S.: Mimogrede lepe pesmi pišeš! ;)

Zastavica

Peter Rangus

Poslano:
10. 08. 2017 ob 23:18

Še enkrat hvala vsem na odgovoru ( pa tudi na komplimentu ). :)

Zadeva je zaenkrat (do ene prave ideje) potisnjena v potapljanje na tem forumu. Naj še malo zori :)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!