NOVEMBER

Ne prižigaj mi plamena
tam - na temni, prašni skali,
ki ji starka pravi grob.

 

Kaj pa ona ve?!

 

Kakor ovca - tiha, lena
stopaš. Bedna! Brez topline,
v val črnine ... brez nasmeha.

 

Kakor snob!

 

Danes zbeži pred duhovi.
Koga briga običaj?!
Pridi spet, z lučjo v srcu ...

 

... po uteho - drugič. Kdaj?

kaiiabonca

Luka Benedičič - Mladi Pesnik

urednik

Poslano:
02. 11. 2016 ob 14:05

Provokativna, da začne ptica v tebi nemirno frfotati s perutmi in zadevati ob svojo kletko. Zelo mi je všeč. 

Zastavica

kaiiabonca

Poslano:
02. 11. 2016 ob 17:07

Najlepša hvala! Napisana v znamenju praznika, ko se pokaže vsa narejenost ljudi ... dan mrtvih je težak praznik za vse. Posebej za tiste, ki imamo za kom točiti solze. Sama imam 'tam' očeta, zato se vsako leto na ta praznik počutim kot ptica v kletki, ko prejemam obtožujoče poglede vseh, ki ne razumejo, da mi ni treba stati prav tam, prav tisti dan ... tisti spomenik poznam na pamet in če kaj, vem da pokojnih ni tam. So v vsem in ničemer. In luč jim lahko prižgeš, ko to začutiš. Kjerkoli. Predvsem za kaj takega ne potrebuješ datuma na koledarju, kupa rož in družbe vseh sorodnikov, ki tekom leta sploh ne vedo, da je ta človek kdaj živel. :)

Zastavica

Luka Benedičič - Mladi Pesnik

urednik

Poslano:
02. 11. 2016 ob 17:50

S povedanim se še kako strinjam ... tudi sam grem veliko raje na grob takrat, ko se čutim pripravljenega, da se z nekom (spet) povežem -- če na samem, še toliko bolje. Letos sem šel na grob meni iz otroštva najdražje osebe dvakrat: ko sem šel prvič, sam, zvečer, sem se od topline, ki sem jo v sebi začutil, na licu mesto zjokal ... ko sem šel drugič, skupaj z gručo ljudi, po maši, sem se tudi skoraj zjokal, a ne od sreče, tako kot prvikrat, marveč od žalosti, kako smo vsi po vrsti pozabili, da ta praznik ni dan žalosti, ko objokujemo "svoje" izgube in našo nezmožnost povezovanja z njimi. Praznik naj bi nas v svojem bistvu konec koncev spomnil, da naši dragi živijo še naprej (če ne drugje, pa vsaj v naših srcih in spominih). Poleg tega bi se brez tega praznika (kot si že sama lepo napisala) utegnilo zgoditi, da bi ljudje čez leto na svoje prednike preprosto pozabili in vse prepogosto se zgodi, da se z njimi marsikdo res poveže le enkrat na leto. 

Zastavica

Ana Porenta

urednica

Poslano:
06. 11. 2016 ob 10:03
Spremenjeno:
06. 11. 2016 ob 10:03

Pesem, ki z bežno sliko starke (poosebljen hlad, otopelost), ki prižiga svečko (ta gori dlje od spomina na mrtvega) na grobu, iz navade, morda niti več ne ve, komu (sebi?), kaže na zunanje plehko čredno doživljanje praznika, v katerem se gotovo najdejo tudi tisti, ki se še znajo resnično povezati z umrlimi, preko notranjih misli in spominov ... vendar tega ne moremo videti navzven ... čestitke k pesmi,

Ana


Zastavica

Luka Benedičič - Mladi Pesnik

urednik

Poslano:
06. 11. 2016 ob 11:06

Čestitke za podčrtanko! Pesem si je to značko nedvomno zaslužila! :)

Lep dan

Zastavica

kaiiabonca

Poslano:
08. 11. 2016 ob 13:06

Najlepša hvala Ana ... ja, s časom spomini pobegnejo, ostanejo pa navade ... tako za uteho, dokler se tudi ta ne prevesi bolj kot ne (kot si sama lepo napisala) v čredni nagon. Priučena črnina. :)

Najlepša hvala tudi tebi Mladi Pesnik.

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

kaiiabonca
Napisal/a: kaiiabonca

Pesmi

  • 02. 11. 2016 ob 09:57
  • Prebrano 863 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 316.47
  • Število ocen: 11

Zastavica