Haiku


Regratova lučka.
Piham piham, 
pa ne ugasne!

Srečko Luštrek

IŽ-lev

Poslano:
09. 06. 2016 ob 10:25

polde,

ima pa močne baterije AA:)

lp,hope

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
09. 06. 2016 ob 10:37

:) ja! neka nova tehnologija ...

Zastavica

maatjazh

Poslano:
09. 06. 2016 ob 11:20

Polde, tale je pa prav razsvetljenski. Bravo!

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
09. 06. 2016 ob 11:39

:) me veseli, hvala. ne vem, če je ravno razsvetljenski, kot preblisk je pa tudi meni všeč.


lp

Zastavica

Svit

Poslano:
09. 06. 2016 ob 13:52
Spremenjeno:
09. 06. 2016 ob 14:03

zgolj en navaden, neugleden in nadvse razširjen divji radič, zgodaj pomladi tako zaželen, a uporaben vse leto, tudi korenine so, cveti, se medi, nato pa naredi naravnost fantastično lučko, nekakšen kozmičen hologram, semena opremi s padali, da jih lahko vetrovi razpošljejo po svetu...kot bi mi življenje reklo: ne skrbi preveč kaj bo s tabo ko te odpihne iz tega sveta, s smrtjo zgolj pridobivam, napredujem, če se ozaveščam, seveda, sicer je to kar pravim "nemogoče".

V tvoji navadi je da kršiš literarna pravila, tudi tokrat manjkata zloga, všeč pa mi je, da se tradicija nadgrajuje s sodobnimi videnji, kar je včasih kakšnemu uredniku malo mimo...

ps

nekdo te nima rad, obvezno te torpedira...kar se mene tiče bi že zdavnaj spremenil pravila...

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
09. 06. 2016 ob 16:32

ja, regrat je zelo zanimiva rastlina, ga škrabam celoletno. bom ob priliki malo bolj na dolgo odgovoril.


lp

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
10. 06. 2016 ob 08:14
Spremenjeno:
10. 06. 2016 ob 08:48

no, najprej to, da nikoli ne pišem nekaj z namenom, da bi kršil pravila - gre le za samoumevno posledico prilagajanja oblike vsebini oz. motivu. to je vse. 

verjamem - pa to ni dogma - da ima vsaka ideja neko optimalno obliko zapisa, ne glede na odtis avtorjeve subjektivnosti.

5-7-5 seveda ni absolutno pravilo, tudi na tem portalu ne, čeprav je nekako gor vzeto in se priporoča kot nek okvir,  sploh za manj vešče, npr., ki se s to obliko šele spoznavajo. pri haikuhjih, ki so zelo izven okvirjev parodiram ravno to, da mnogi pravilla oz. okvirje jemljejo kot absolut, ne pa toliko okvirjev samih.
poleg tega štetja zlogov,  je problem mnogih piscev tule na silo poosebljanje narave, katero pa ne zmore  odslika-va-ti  notranjega sveta v človeku. potem so tu še divji smeli eksperimenti v 'duhu' bodimo 'izvirni' za vsako ceno - za ceno cvetočih rib in cmokastih oblakov, npr.

torej, bistveno je le eno - ali beseda učinkuje ali pa ne - pravila gor-dol.

sicer pa ta 5-7-5 tudi na Japonskem ni bil sveta, od vseh potrjena  stvar. Kyoshi, ki  je konec 19. in v 20. stoletju promoviral to pravovernost je bil neke vrste protireformator napram razvoju haikuja v bolj moderne in svobodne vode.
toga pravila pa naj bi sovražil že Basho, če se prav spomnim. 

ja, zanimivo, mistično,  si videl ta regrat, ki ne ugasne  in se povsod prime in preživi.

lp

Zastavica

Svit

Poslano:
10. 06. 2016 ob 10:08

zame bi kakšen teolog rekel, da sem "panteist" kar je v pravovernih očeh domala psovka, vendar jaz vseskozi vidim povezave med zunanjo in notranjo naravo...zame je pravilo zlogov izziv, ne prisila, kako asketski tekst umestiti, da ne bi bil rahitičen, zato so redki haikuji res dobri.

Bodi dobro

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
10. 06. 2016 ob 10:57
Spremenjeno:
10. 06. 2016 ob 11:21

rahitičen?  hehe.
no, točno določeno število zlogov v verzu seveda da nek ritem, med samimi verzi je premolk,  in izgleda, da se nekateri nekako  navadite na to kombinacijo obojega. povsem dovolj velik izziv je že samo pisanje haikujev oz. je izziv samo pisanje katerekoli poezije oz.,  kako nekaj izraziti v kratki obliki.

načeloma danes velja soglasje, da spodnje meje za število zlogov ni, tistih 17 v celotnem haikuju pa približen okvir.  seveda je lahko izziv upoštevanje striktne forme, a vedno se zanimive ideje ne da zbasati v to striktno formo,  5-7-5 - je velikokrat enostavno neustrezna - in ne vem, zakaj bi nekdo na silo basal v premajhen suknjič/ ali pa prevelik.  ni naravno in življensko. in na tem portalu v splošnem  to ni ozavesteno.
in se zgodi, da opazim zanimivo idejo in to nesrečno basanje. škoda

kar je pa še huje, je to, da se gredo basanje in štetje veseljaki do talenta brez idej, ki bi le basali. no, tak je tudi moj podmorničar sračko, pa še kdo, jih ne manjka, brez skrbi.

ne me basat, a se vi zajebavate, si mislim sam pri sebi, ko preberem kakšne njihove besedne tvorbe.

lp


Zastavica

okto

Poslano:
11. 06. 2016 ob 02:15
Spremenjeno:
11. 06. 2016 ob 15:59

Svit in polde, z obema se strinjam. izziv je napisati haiku v 5/7/5 zlogih, še bolj pa v 3/5/3, ampak, če je kakšen zlog manj na račun vsebine, sem vsekakor za manj. Pred leti sem bil drugačnega mnenja, ker sem bil prepričan, da bi bilo več šunda, potem sem pa ugotovil, da je še več šunda s tlačenjem mašilnih besed.

pred par leti, se je tu pojavila mladenka, ki je pisala odlične haikuje, mislim, da  v 12-14 zlogih (tako se je naučila na gimnaziji, kjer je bil njen mentor znani haikuist, ki sedi v komisijah za ocenjevanje haikujev), a je bila s strani uredništva opozorjena, da njeni haikuji niso to kar se tu zahteva - dekle je vse izbrisalo in jo ucvrlo ne vem kam


Zastavica

Svit

Poslano:
11. 06. 2016 ob 08:09

če je haiku res dober lahko prenese tudi kakšen zlog manj ali več, čeprav, kar se mene tiče, zlepa ne odneham ker vedno mislim, da se ga da vpeti v konstrukt. Vedno bolj prihaja v ospredje "duh haikuja", ki se ne meni toliko za tradicijo, a jo vendar spoštuje, če je "v njegovi sferi,"...no, tudi uredniki niso kamnito dogmatični, imajo pa svoje kaprice, navsezadnje kdo jih pa nima, umetnost je SPREGLEDATI v tej besedi sta "videnje in slepota" nerazdružni, kaj ne Okto ?

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
11. 06. 2016 ob 15:30

kaj pa pravita na to, da se nekateri haikuji, ki bolj gladko tečejo, enako dobro slišijo, če jih preberemo zapisane v eni vrstici?

Zastavica

Lidija Brezavšček - kočijaž

urednica

Poslano:
11. 06. 2016 ob 16:07

Polde,  ha, saj veš ... Tradicionalni japonski haikuju so bili  vsi zapisani v eni vrsti! Samo razlika med japonsko in našo (no, "zahodno") slovnično strukturo jezika je tako velika, da so se za pisanje tradicionalnih japonskih haikujev "v tujem jeziku" pač uveljavila določena pravila. Kršiti jih ali pa ne, je stvar posameznika, kako vrednotiti to kršenje pa pač stvar uredništva ... 

Tale tvoj haiku je pa prav fajn. TAKO.

LP, LIDIJA

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
11. 06. 2016 ob 20:13

polde, čestitke!

Upam da js svojih haikujem ne mašim prav veliko, tega se izogibam,

res pa da ne znam na tak način kot ti. Zmagal si zasluženo.

Lp,hope

Zastavica

Srečko Luštrek

Poslano:
12. 06. 2016 ob 19:25

Hope, ko sem omenjal basanje, nisem imel tebe v mislih. hmm, tudi nisem  opazil, da bi divjala vojna ? ;)

lp

Zastavica

IŽ-lev

Poslano:
12. 06. 2016 ob 22:44

V redu je polde, sama se trudim napisat haiku da je sporočilo doseženo, saj razumeš. Ni vojne, imajo pa eni še močne spomine čeprav smo od nje že par

desetletij....Bodi lepo.

Lep pozdrav,hope

Zastavica

Lara Arh

Poslano:
11. 08. 2016 ob 09:38

Nisem strašna ljubiteljica haikuja, ampak tale je odlična ;)

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

Podčrtanka

Srečko Luštrek
Napisal/a: Srečko Luštrek

Pesmi

  • 09. 06. 2016 ob 09:37
  • Prebrano 1426 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 340.99
  • Število ocen: 12

Zastavica