Forum

Pesem si deseti na Trubarjevi domačiji

Pesem si 16 (Foto: Gaja Grešak)Na Trubarjevi domačiji na Rašici je 21. maja 2016 potekalo deseto srečanje pesnic in pesnikov iz vse Slovenije ob izidu zbornika Pesem si 2016. Prireditev je bila vključena v Nacionalni teden prostovaljstva in v Teden ljubiteljske kulture. Srečanje lahko označimo kot sproščeno in poetično ter glasbeno presežno.

V Trubarjevem muzeju smo prisluhnili gledališkemu prepletu poezije »zmagovalnih« pesmi preteklega pesniškega leta. V poetičnem sprehodu so nastopili člani KUD Primož Trubar Urša Zalar, Simon Lušin, Gregor Grešak in Ana Porenta. Z minimalno mizansceno in rekviziti so izjemno učinkovito uprizorili zgodbo skozi poezijo. Simon je v predstavi igral tudi klarinet, Dan Grešak pa je ustvaril glasbo in interpretiraciji pesmi dodal posebno atmosfero in oprijemljivo okolje, ki nas je popeljalo na različne konce in kraje (od mračne ulice, v kateri umira demokracija, do Kalifornije, mesta umetnosti; potovali smo s kolesom, s hitrostjo zvokov, ritmov …), predvsem pa v poglobljeno doživljanje poezije. V nadaljevanju so se predstavili mladi glasbeniki, ki pod glasbenim vodstvom Dejana Došla pripravljajo uglasbitve poezije s Pesem si in so svoj projekt, ki se bo zaključil prihodnje leto, poimenovali Poezija v glasbi. Vokalno sta pesmi Silence of the Bells in Slika predstavila Tjaša Tomc, ki je tudi vodja projekta in Jon Vogrič, spremljala pa sta ju kitaristka Pavla Lušin in violinist Aleksander Jovetić. Ne le prisotni avtorici Lidija Brezavšček in Majda Kočar, vsa publika je bila presenečena in navdušena nad njihovim nastopom, saj so nam pokazali, da je glasba pretanjeno rahločuten in hkrati interpretativno neverjetno raznolik prostor za oživljenje besed, za utelešenje poezije. In naj omenimo tudi tehnično podporo, ki je pogosto prezrta, Urban Gruden z ozvočenjem, lučmi in vsemi malenkostmi povzroči, da se temačnost Trubarjevega muzeja zasveti in spremeni v prostor za predstavo ter Niko Samsa, ki s kamero že vsa leta skrbi, da Pesem si srečanja ne utonejo v pozabo in jih bomo, upamo, uspeli pripraviti za objavo tudi na Pesem si. 

Po »obveznem« fotografiranju na stopnicah pred Trubarjevim muzejem in pogostitvi DOD Gradež v Galeriji Skedenj so sledila avtorska branja v dveh dejanjih s premorom, na katerih smo prisluhnili poeziji Jureta Drljepana, Lidije Brezvašček, Irene P. Beguš, Anje Grmovšek, Matjaža Hladnika, Jasne Janež, Branke Kamenšek, Majde Kočar, Jane Kolarič, Ivanke Kostantino, Sama Kreutza, Murke Kristan, Alenke Mihorič, Bernarde Mrak Kosel, Francija Novaka, Martine Pavlin, Janka Rošlja, Marka Skoka, Senade Smajić, Dimitrija Škrka, Milana Žnideriča in Sare Špelec, s katero smo po mini pesniškem maratonu, malo tudi v spomin na lansko srečanje,  prepevali ruske in druge pesmi ... 

Meni se je zdelo druženje izjemno prijetno, pesmi, ki so dobile svoje glasove pa so segale vse globlje in globlje v nas, pa to obnavljanje in potrjevanje že sklenjenih pesniških prijateljstev, spoznavanje novih ...  vrtinec poezije na vseh nivojih ... Hvala vam!

Vabljeni, da tudi vi prispevate svoje misli in občutja od včeraj ...

P. S.  Mislim, da bi bilo dobro, če program ponovimo še kje po Sloveniji ... imate kako idejo, možnost, stik za širjenje naše Pesem si poezije?

 

 

Pesem si 16 [removed][removed]

Foto: Gaja Grešak

 

Martina Pavlin-Essentia

Poslano:
23. 05. 2016 ob 09:31

Naj še sama prispevam par besed, še vedno sem polna prijetnih vtisov …

v soboto, 21.5.2016, smo se zbrali na Trubarjevi domačiji na Rašici. V Trubarjevem muzeju so nam Ana Porenta, Gregor Grešak, Urša Zalar in Simon Lušin pripravili spektakularen gledališki prikaz poezije »zmagovalnih« pesmi preteklega pesniškega leta. Dan Grešak  je dopolnil dogajanje z glasbo in  pesmim tako dodal poseben čar. Nastop je potekal tekoče, sproščeno, gledalci smo uživali v vsaki pesmi, ki so jo nastopajoči dopolnili s smiselno igro.

Nenazadnje je sledilo presenečenje, ko smo prisluhnili pesmi Silence of the Bells (Lidija Brezavšček) in pesmi Slika (Majda Kočar), v izvedbi  Tjaše Tomc in Jona Vogriča, ob spremljavi kitaristke Pavle Lušin in violinista Aleksandera Jovetića. Pesmi sta tako dobili nove razsežnosti in nas popeljali na neke nove poti razmišljanja in čutenja.
V skednju je sledilo prijetno druženje članov, pogostitev in prebiranje pesmi. Kot ena velika družina smo napolnili prostor še s prepevanjem različnih pesmi. V prostoru je bilo čutiti predanost, veselje in naklonjenost temu dogodku.
Ob tem bi se rada zahvalila vsem, ki so kakorkoli prispevali, da je dogodek tako enkratno uspel, še posebej našemu uredništvu, ki je poskrbelo, da je bilo srečanje tako dobro organizirano in izpeljano. Hvala za ves trud in vaš prosti čas, ki nam ga namenjate!
Z najlepšimi pozdravi,

Martina

Zastavica

breza

Poslano:
23. 05. 2016 ob 12:08

Če je teža svilene in gosto prepletene pozitivne energije, ki me je ves čas ovijala do nožnih prstkov, kriva za zdajšnjo bolečino v  križu, se ne bom pritoževala, naj ji bo! Ni mi žal. Vesela sem, da sem bila delček tega izjemno uspešnega, prijetnega  in  nepozabnega dogodka. Hvala vsem in vsakemu posebej za čudovito druženje!

Zastavica

branka

Poslano:
23. 05. 2016 ob 14:53

Ne bom ponavljala že napisano. Martina je povedala vse. Enkratni ste in tudi tokrat ste me prijetno presenetili z odličnim nastopom.

Hvala za tople besede, objeme, pogostitev in za veličasten pesniški nastop.

Veliko uspeha še naprej.

Zastavica

dimitrij

Poslano:
23. 05. 2016 ob 18:44
Spremenjeno:
23. 05. 2016 ob 18:45

Pridružujem se v zahvali vsem vam, ki nas s svojim  intuzijazmom in predanostjo znate družit in nam dajati možnost našega ustvarjanja ter rasti. Hvala. Občudujem vas.

Lep pozdrav vam in vsem ostalim 

Dimitrij

Zastavica

Lea199

Poslano:
23. 05. 2016 ob 22:06

Tudi jaz bi rada tu napisala svoj hvala:

Uredništvu za celoletno delo. Vsem, ki ste se trudili tako z izvedbo srečanja, kot z njegovo organizacijo. Soforumašem za prijetno druženje. Martini in Matjažu za prevoz in prijetno vožnjo, saj brez tega ne bi mogla priti na Rašico. Hvala!

Z vami mi je bilo lepo. :)

Lp, Lea

Zastavica

koni

Poslano:
24. 05. 2016 ob 14:31

... in hvala vsem, ki ste polni prijetnih vtisov tako nazorno predstavili bogastvo dogajanj ob izidu zbornika Pesem si 2016 tudi nam, ki na desetem srečanju, žal, nismo mogli biti z vami;

in pridružujem se zahvali vseh, ki so izrekli hvaležnost neumornim članom uredništva za dolgoletno razdajanje moči in znanja vsem, ki v pesem. si najdemo trenutke svojevrstne sreče ...

lep pozdrav vsem,

koni

Zastavica

ob potoku - Majda Kočar

Poslano:
24. 05. 2016 ob 17:48
Spremenjeno:
24. 05. 2016 ob 18:11

Lepo in čarobno je bilo preživeti sobotno popoldne in večer s poezijo, prijateljevati z vami, ki jo pišete, s tistimi, ki jo znajo očarljivo uglasbiti in zapeti in s tistimi, ki jo radi poslušajo.

In seveda z vami, dragi člani uredništva, ki ste nam pripravili nenavadno tenkočutno predstavo iz tkiva pesmi, ki ste nam jih mnogokrat pomagali osmisliti in z vašimi komentarji videti iz neke druge, drugačne in nove strani.

Ne le poezija, tudi vaše požrtvovalno delo dela Pesem.si, kot je zapisala Koni, "prostor, kjer si najdemo trenutke svojevrstne sreče"

HVALA!!!

Lep pozdrav vsem,

:) Majda



Zastavica

Komentiranje je zaprto!