Aforizem (čustven)

Nekateri čustva živijo, drugi pa nanje igrajo.

modricvet

modricvet

Poslano:
02. 12. 2015 ob 21:49

Je prav 'nanje' ali 'nanja' (na čustva)?


LP, mcv

Zastavica

Jupiter! Silvana Orel Kos

Poslano:
06. 12. 2015 ob 15:06
Spremenjeno:
06. 12. 2015 ob 15:08

Pozdravljena, mcv!

Prav je nanje. Beseda nanje je ena od oblik osebnega zaimka. Slovenski osebni zaimki se pojavljajo in uporabljajo v treh kategorijah:

1. naglasne (dolge) oblike, npr. mene: Raje pokličite mene (poudarna raba);

2. naslonske (kratke) oblike, npr. me: Pokličite me jutri ob 14h (nevtralna, običajna raba);

3. navezne oblike, npr. name: Za vsa vprašanja se lahko obrnete name ali na mojo kolegico. Navezne oblike so kombinacija enozložnega predloga, npr. na, ob, po, pred, v(a), za, in naslonske oblike osebnega zaimka.

Naglasne oblike se uporabljajo v vseh osebah in sklonih. Navezne oblike, med katere spada tudi nanje, se uporabljajo samo v tožilniku, ker so pač vezane na sklon, ki ga zahteva predlog. Pri naveznih oblikah moramo upoštevati nadaljnje oblikovne redukcije; v ednini imamo navezne oblike za vse osebe (npr. name, nate, nanjo (ž), nanj (m in sr)), medtem ko se v dvojini in množini uporabljajo navezne oblike samo za tretjo osebo, in še to samo po ena za vse tri spole: v dvojini –nju (nanju = na prijatelja, na prijateljici, na drevesi/vprašanji/čustvi), v množini pa –nje (nanje = na prijatelje, na prijateljice, na drevesa/vprašanja/čustva).

Na napačno tvorbo in rabo navezne oblike *nanja je opozoril Janez Gradišnik v delu Slovensko ali angleško?: priročnik za dobro slovenščino:

NANJA - Večkrat vidimo takele stavke: »Imel je tako visoka ramena, da se je vsakdo ozrl nanja. Kolesa so se šibila, ko so nanja nalagali vreče.« Osebni zaimek za srednji spol množine je ona in tožilnik se glasi nje, ne 'nja', torej tudi ne more biti oblike 'nanja', temveč samo nanje: Imel je tako visoka ramena, do se je vsakdo ozrl nanje, itn. (Gradišnik 1993: 73).

Oblika *nanja se piscem kar pogosto zapiše; v Gigafidi je 405 zadetkov, od tega je kar 271 pojavitev v časopisih, ki spadajo k pogosto branim besedilom, in tako se tudi bralcem v spomin zlahka vtisnejo nepravilne oblike.

V naslovu nedavno objavljenega članka najdemo pravilno obliko nanje (= na vprašanja), v nadaljnjem besedilu pa nepravilno *nanja:

http://www.delo.si/novice/slovenija/vec-zanimanja-pricakujejo-po-dopustih.html

LPJ!

Zastavica

modricvet

Poslano:
06. 12. 2015 ob 16:53

Silvana, najlepša hvala za izčrpno razlago. Veseli me tudi, da sem izbrala pravo varianto :)

LP, mcv

Zastavica

Komentiranje je zaprto!

modricvet
Napisal/a: modricvet

Aforizmi

  • 02. 12. 2015 ob 21:48
  • Prebrano 766 krat

Uredniško pregledano.

Ocenjevanje je zaključeno!

  • Število doseženih točk: 39.5
  • Število ocen: 1

Zastavica