Forum

Vragovilci in strašje

Nedvomno najbolj duhovita kratka zgodba za odrasle, kar sem jih kdaj prebrala, me je doletela danes zgodaj zjutraj. Doletel me je tudi tak smeh, da so mi solze kar lile iz oči. Gre za zgodbo "marktwainovskega" Jamesa Thurberja Črna magija Barneyja Hallerja (zbirka Moje življenje in težki časi); v izvirniku ji lahko prisluhnete - odlično prebrani - na priloženi povezavi. Prevod (B. Gradišnika) je izvrsten in vsaj v enem primeru doseže boljši učinek in večje "prilikovanje" kot izvirnik! Naj vam tu napišem, kaj je ubogi delodajalec slišal svojega posla govoriti, ob čemer so mu lasje vstajali in je vse bolj verjel, da Barney trguje s hudičem:
- Grm gre rad po strelu v vodo.
- Danes grem pa za prmej v hosto naklestit vragovilce.
- Zdaj pojdeva na pot v strašje, da postaneva usirja.

Medtem ko je delodajalca, človeka z bujno domišljijo in dovzetnostjo za strašljivke, prvi stavek spravil v zgolj manjše nelagodje (pa vendar nelagodje, tako kot krvaveči kipi, teleportacije in podobno), je pri drugem že videl, kako Barney kozloliko skače po gozdu in zaklinja zlovešča bitja, premazana s krvjo, medom in okruški cerkvenih zvonikov - kajti taki so bili v njegovi domišljiji vragovilci. Grozečnost črne magije je dosegla vrhunec z Barneyjevim zadnjim stavkom, ob katerem je ubogi delodajalec spoznal, da je tokrat Barney prišel ponj, da ga odnese v strašje ... medtem ko bodo grmi hodili v vodo in bo klestil vragovilce.

Srž humorja pa vendarle ni v perfektni "disonanci" (ta pojav, ko slišimo nekaj drugega, kot je bilo rečeno, ima ime, ki pa se ga ne morem spomniti), temveč v orisu strašljivih in nezaslišano "črnomagičnih" predstav, ki jih Barneyjevo žebranje vzbuja v delodajalcu. Zato mu tudi prav nič ne pomaga, ko čez čas pogrunta, kaj je Barney pravzaprav rekel (ali hotel reči):
- Grom gre rad po strelovodu.
- Danes grem pa za prmej v hosto naklestit rogovilice. 
- Zdaj pojdem na podstrešje, da pospravim par osirjev.

Čudovita izkušnja smeha ob branju - neprecenljivo. Neprimerljivo s čimer koli.

Za ceno 3 € na Knjigokupu (Modrijanova knjigarna).

 

http://www.youtube.com/watch?v=STySoXy6ZL4

 

 

Komentiranje je zaprto!